• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 1,8T 99r. przeguby wewnętrzne czy sprzęgło?

Jacuśśś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
Witam, nie wiem czy były takie tematy ale ..mam konkretny przypadek w swoim aucie - jeździ się mało komfortowo, gdy zwiększają się obroty to czuć pracę układu napędowego powyżej 2 tys obrotów - wibracje, drgania na kole kierownicy i pedale gazu, ale to nie jest to samo co krzywe felgi czy niewyważone opony, tylko tak jak maszynka do mięsa postawiona na stole też takie drgania powoduje, albo jak się kosi trawę czasem nawet ręce drętwieją.
Oprócz tego przy zmianie biegów i załączeniu napędu + wyrównanie obrotów pedałem gazu pojawia się szarpnięcie, to samo przy ujmowaniu lub dodawaniu gazu (czyli hamowanie silnikiem i przyspieszanie).
Jest po prostu jakiś luz w układzie napędowym ale nie wiem czy to objaw koła dwumasowego/sprzęgła czy np przegubu wewnętrznego, półosi itp?

Po prostu bardzo wszystko w związku z praca na obrotach silnika jest wyczuwalne w kierownicy, pedale gazu..sprawdzane były poduszki silnika/skrzyni i zostały wymienione.
Nie wiem gdzie szukać problemu, bo z kolei ponoć przeguby wewnętrzne bardzo ciężko uszkodzić, raczej wymienia się przeguby zewnętrzne ale to inna bajka, z kolei dwumas daje o sobie znać przy odpalaniu i gaszeniu typu terkotanie, do tego szarpnie z niskich obrotów a nie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu.
Jakie Wasze zdanie?

Jacuśśś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
Ok, a dwumas nie powodował by jakiś dodatkowych problemów z ruszaniem płynnym z miejsca? albo szarpania przy niskich obrotach? Dziwne że on się nie odzywa jeśli miałby powodować te luzy..
Wg mnie tez raczej przeguby ale..ciężko to sprawdzić, gdzieś najwyżej podjadę..
Tylko podobno problem taki że lekki luz naturalny, "dobry" musi być byle by nie był za duży itd (?) Nie wiem ile w tym prawdy..
A jakiej marki najlepsze przeguby montować tylko SKF?

Tatami

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wrocław
Miałem podobny przypadek w New Beetle, tyle że tam nie było dwumasy. Jednak objawy które opisujesz były we wspomnianym aucie bardzo podobne. Po wymianie przegubów wewnętrznych problem ustał.

Jacuśśś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
Ok to sobie posprawdzam te przeguby, szkoda że tam gdzie byłem z autem nie potrafili tego ocenić jednoznacznie, tylko nawet sugerowali problem z pompą paliwa..skoro szarpie albo luzy w zawieszeniu.
Ja tak cały czas podejrzewałem że albo przeguby albo sprzęgło jako takie.
Skoro poduszki są nowe.

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Kolega ma quattro??? Przeguby sobie darujcie. Drza tylko przy dodawaniu gazu i przy przeciazeniach na drodze jak np się szybko jedzie i jest zadołowanie na drodze. Dwumas wchodzi w gre. Ale jesli jest quattro to ja miałem przypadek i walczyłem z nim dwa lata.

Jacuśśś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
Ok ale czy dwumas nie powoduje wibracji i drgań przez cały czas nawet na biegu jałowym na postoju? Albo jakiś dźwięków, trzeszczenia? W sumie kompletne sprzęgło można zakupić i wymienić, trochę kosztuje no ale..tylko gorzej jak to nie będzie to..
Nie to nie quattro, tylko zwykłe fwd..
A jest jakaś metoda by sprawdzić tak w warunkach drogowych dwumas? W taki najbardziej klasyczny sposób?

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
dwumas ma rozne objawy, trzesie na postoju - silnik terkocze( tdi) nie rowno, inny trzesie w czasie jazdy, jeszcze inny ( alfa JTD) pada nagle i biegi nie wchodza. ale w benzynowym to raczej totalnie musi pasc zeby wibrowalo. generalnie to ktos kumaty musi sie przejechac, bo ostatnio kolezanka w pracy mowi mi ze chyba jej łozysko w kole siada bo cos huczy a tu sie okazalo ze płynu wspomagania malo i pompa rzezi...... wogole to pewne ze trzesie przez uklad napedowy?. moze zapłony wypadaja w piz....du... któs podpinał pod VCD'sa, VAG, cos kolwiek?.. moc ok?/ to prosty silnik..,

Jacuśśś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kościan
No tak, no to jest raczej objaw jakiegoś luzu, jakieś wady układu napędowego, bo te wibracje są wtedy gdy zwiększa się obroty, jadąc np na III biegu, dodatkowo te szarpnięcia, pojawiają się w momencie hamowania silnikiem, jak np rozłączę napęd, wcisnę sprzęgło, mogę odpuścić gaz i nic się nie dzieje, ale jak puszczę sam gaz np na V biegu żeby nieco zwolnić to od razu szarpnie, tak jednorazowo..
Układ zapłonowy wykluczam, nowe świece, cewki wymieniał 2 lata temu poprzednik, tak samo układ paliwowy, nowa pompa, filtr wymieniany 2 miesiące temu, komputer był wielokrotnie podłączany m.in był problem z przepływomierzem, były robione logi dynamiczne i statyczne, auto było mierzone na hamowni i jest ok ponad 150 KM...także ogólnie zdrowy i na dzień dzisiejszy żadnych klasycznych problemów nie ma..ale coś jest na rzeczy, coś co tak od razu w "5 min" myślę że się nie sprawdzi.
Ale..w momencie jak gość mierzył na hamowni to już widziałem jak rozpędzał auto takie bujania przy zmianie biegów.
Tzn zawsze jest ten sam problem, zmienia się bieg to się działa na sprzęgle i tez poniekąd gazie i to załączanie napędu przy zmianie biegu powoduje szarpnięcie.

Tylko zastanawia mnie to, że sprawdzałem ruszanie z niskich obrotów na V biegu i nic nie szarpie...nawet więcej jak są niższe obroty, to tak jakby były mniejsze naprężenia? chociaż to dziwne bo te poszarpywania są dużo słabsze, tak samo jak auto jedzie z górki, ale pod górę już jest inaczej.
Takie mam spostrzeżenie, jak są wysokie obroty i cały układ napędowy pracuje "ostrzej" to szarpie bardziej wyczuwalnie niż niższe obroty..

Podjadę gdzieś i może ktoś to zweryfikuje bo na razie jeden mechanik twierdzi że sprzęgło zdrowe a problem leży w przegubach a drugi że jemu to wygląda na dwumas właśnie.
No ale kupno kompletu sprzęgła i jego wymiana jest bezsensu, tak jakby zamiast akumulatora wymieniać alternator bo auto nie pali..bez konkretnej diagnozy.

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Jeśli Ci szarpie jednorazowo to napewno odpadaja przeguby. Zewnetrzne " strzelaja", wewnetrzne trzesie się auto. Dwumas mozne prawie napewno wywalic w piz....u. W dieslu wywalA się i kreca setki km. A w pb ßmiało. Poduchy spr. Nie masz quqttro, silnik ok
Poza dwumasa zostaje tylko zmienić auto.

W sensie jeßli nie sprzegło to handel :)

Do góry Bottom