Witam,
mam taki problem, ponad 2 lata temu zakupiłem auto - Audi A3 2000 rok 1,8 turbo 150 KM. Poprzednik, myślę, że z uwagi na to iż nie wiedział jaki olej był wcześniej wlewany zalał silnik Castrolem 10 W40.
W zeszłym roku zrobiłem to samo i zakupiłem taki sam olej, ale po tym co wyczytałem w sieci i nie tylko pół-syntetyk nie nadaje się do takich silników, turbo-doładowanych, że turbina pójdzie spać, żeby lać pełen syntetyk.
No więc wybór padł na Valvoline 5W40, co myślicie na temat tego oleju?
Kolejne pytanie - czy jeśli był inny olej wlewany, to trzeba zrobić jakieś płukanie? Podobno niekoniecznie, że niby te środki różne Motula czy innych firm, niszczą silnik..
Na koniec tylko zapytam czy zmiana z pół-syntetyka na pełen to nie głupota? Żebym czasami codziennie nie oglądał wielkich plam pod autem
Auto ma ok 180 tys przebiegu, także młode i jakieś świeże nie jest, dlatego się boje ale z drugiej strony jak takie 10W40 się nie nadaje to po co to lać?
Ogólnie jednostka zdrowa, ale no nie wiem czy wszystko będzie takie szczelne, bo przecież taki olej będzie rzadszy pewnie..
Pozdrawiam!
mam taki problem, ponad 2 lata temu zakupiłem auto - Audi A3 2000 rok 1,8 turbo 150 KM. Poprzednik, myślę, że z uwagi na to iż nie wiedział jaki olej był wcześniej wlewany zalał silnik Castrolem 10 W40.
W zeszłym roku zrobiłem to samo i zakupiłem taki sam olej, ale po tym co wyczytałem w sieci i nie tylko pół-syntetyk nie nadaje się do takich silników, turbo-doładowanych, że turbina pójdzie spać, żeby lać pełen syntetyk.
No więc wybór padł na Valvoline 5W40, co myślicie na temat tego oleju?
Kolejne pytanie - czy jeśli był inny olej wlewany, to trzeba zrobić jakieś płukanie? Podobno niekoniecznie, że niby te środki różne Motula czy innych firm, niszczą silnik..
Na koniec tylko zapytam czy zmiana z pół-syntetyka na pełen to nie głupota? Żebym czasami codziennie nie oglądał wielkich plam pod autem
Auto ma ok 180 tys przebiegu, także młode i jakieś świeże nie jest, dlatego się boje ale z drugiej strony jak takie 10W40 się nie nadaje to po co to lać?Ogólnie jednostka zdrowa, ale no nie wiem czy wszystko będzie takie szczelne, bo przecież taki olej będzie rzadszy pewnie..
Pozdrawiam!