• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 1,8T jaki olej

Chrapek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam,
mam taki problem, ponad 2 lata temu zakupiłem auto - Audi A3 2000 rok 1,8 turbo 150 KM. Poprzednik, myślę, że z uwagi na to iż nie wiedział jaki olej był wcześniej wlewany zalał silnik Castrolem 10 W40.
W zeszłym roku zrobiłem to samo i zakupiłem taki sam olej, ale po tym co wyczytałem w sieci i nie tylko pół-syntetyk nie nadaje się do takich silników, turbo-doładowanych, że turbina pójdzie spać, żeby lać pełen syntetyk.
No więc wybór padł na Valvoline 5W40, co myślicie na temat tego oleju?
Kolejne pytanie - czy jeśli był inny olej wlewany, to trzeba zrobić jakieś płukanie? Podobno niekoniecznie, że niby te środki różne Motula czy innych firm, niszczą silnik..

Na koniec tylko zapytam czy zmiana z pół-syntetyka na pełen to nie głupota? Żebym czasami codziennie nie oglądał wielkich plam pod autem ;) Auto ma ok 180 tys przebiegu, także młode i jakieś świeże nie jest, dlatego się boje ale z drugiej strony jak takie 10W40 się nie nadaje to po co to lać?
Ogólnie jednostka zdrowa, ale no nie wiem czy wszystko będzie takie szczelne, bo przecież taki olej będzie rzadszy pewnie..
Pozdrawiam!

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Valve śmiało możesz lać, sam na nim śmigam (ponad 120tys przejechalem) moi klienci tez i nie narzeka nikt.
5w40 durablend w zupelnosci styknie, w niebieskiej butli.
Możesz również zalać 10w60, moim zdaniem rewelacja.

motomoto

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Możesz równie dobrze zalać olej Motul 8100 X-Clean 5w40, i do tego zrobić płukanie silnika środkiem z Liqui Moly Engine Flush (nie niszczy silnika wręcz bardzo dobrze go oczyści)
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom