• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a3 8p 2.0 TDI pompowtryski lub wiązka

sxrynn

Nowy
Punktów
0
Witam,

Mam problem z Audi A3 8P z 2004 roku. Samochód ma około 260 tys. km przebiegu. Kupiłem go pół roku temu i od samego początku pojawiały się z nim problemy. Już sześć razy wystąpiła sytuacja, w której podczas jazdy, gdy utrzymywałem około 2000 obrotów (np. w tunelu), auto zaczynało szarpać przy próbie dodania gazu. Jednocześnie obroty powoli spadały, a po wciśnięciu sprzęgła silnik gasł i nie dało się go ponownie uruchomić. Dopiero po użyciu „plaka” silnik zaczynał pracować przez jakiś czas.

Wymieniłem filtr paliwa oraz pompę vacum (ponieważ w filtrze paliwa znajdował się olej, który prawdopodobnie przedostawał się właśnie przez tę pompę), jednak problem nie ustąpił.

Zastanawiam się teraz nad wymianą pompowtryskiwaczy, ale jest to dość duży wydatek, a nie mam 100% pewności, że to właśnie one są przyczyną problemu. Podłączałem samochód do VCDS i wyniki w grupie 013 wskazują, że pompowtryskiwacze mechanicznie nie są uszkodzone (załączę link do pliku PDF z logami z VCDS). Natomiast w grupie 023, która odpowiada za elektronikę, wartości na pompowtryskiwaczach nr 3 i 4 odbiegają od normy i przekraczają 100 (momentami nawet 140).

Próbowałem kierować się sugestiami z ChatGPT, które podpowiadały, aby najpierw wymienić wiązkę pompowtryskiwaczy. Wczoraj spróbowałem jeszcze raz przeczyścić pompowtryski preparatem do ich czyszczenia (robiłem to już wcześniej i faktycznie trochę pomogło). Po czyszczeniu pojechałem na jazdę próbną i zauważyłem, że przy około 2000 obrotów pompowtryskiwacz nr 3 jakby się blokuje (widać to w grupie 023). Tym razem jednak auto nie zgasło — przy dodawaniu gazu bardzo mocno wibrowało, a obroty rosły bardzo powoli.

Dopiero gdy wyłączyłem i ponownie uruchomiłem samochód, zapaliła się kontrolka check engine. Po jej skasowaniu auto znowu jechało normalnie przez około 5 km. Po tym czasie problem pojawił się ponownie, ale po ponownym skasowaniu błędu samochód znowu działał prawidłowo przez pewien czas.

silnik - BKD

Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie pomóc. Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję.

Załączniki

• logs.pdf
    9,9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom