• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 8P CBAB P0299

MłodyWaciok

Początkujący
Punktów
12
Witam. Mam problem z samochodem Audi A3 z 2009 r z silnikiem 2.0 TDI CBAB. Mianowicie co kilka dni powraca błąd P0299 - turbosprężarka podciśnienia , towarzyszył temu błąd P2453 od czujnika ciśnienia filtra emisji cząstek , ale zniknął po jego wymianie . Podmieniłem zawór N75 sprawdziłem podciśnienia i wszytko wydaje się w porządku . Zostaje demontaż turbiny ?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
To
plus to
P2453 od czujnika ciśnienia filtra emisji cząstek
powinno ci na samym początku podpowiedzieć, że najprawdopodobniej masz problem z dpf. Czujnik wymieniony , adaptacja zrobiona , być może dpf też wyzerowany więc chwilowo nie zgłasza tego drugiego błędu. Sprawdź parametry pod obciążeniem, zobacz jak ładuje i co się dzieje na wydechu. Jeśli jednak to nie ta opcja, to szczelność dolotu, wężyki sterujące podciśnieniem a na końcu turbina.

MłodyWaciok

Początkujący
Punktów
12
Różnica miedzy ciśnieniem zadanym a faktycznym jest ok 250mbar . Ściągnę jeszcze map sensor i go wyczyszczę .

Wyczyściłem map sensor faktycznie było na nim troszkę sadzy . Pojechałem się przejechać zaczęła świecić kontrolka świec żarowych samochód stracił moc no i błąd p0299 był stały . Zatrzymałem się zgasiłem samochód skasowałem błąd i zrobiłem trasę 100km z pełną mocą bez błędów . Nie wiem już czego szukać . Szczelność dolotu sprawdzona żadnych dziur.

Rozwiązałem problem . Uszkodzony był zawór przy turbosprężarce , została zregenerowana i wszystko wróciło do normy . Temat do zamknięcia.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom