• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 ABS nie działa

damian00199

Początkujący
Punktów
0
Witam .Mam problem z abs-em w audi a3 1.8 5V 97r. objawy sa takie iż abs nie działa,kontrolka na desce sie nie zapala,dodam,że napięcie na pompie abs jest prawidłowe,sterownik też jest ok,no i czujniki x4 sprawne.Proszę o poradę.

damian00199

Początkujący
Punktów
0
,,zapinałem'' a skąd niby miałbym wiedziec ,ze czujniki i sterownik są prawidłowe...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
skoro nie zaświeca się wogóle kontrolka to znaczy że ktoś po prostu obciął kabel od niej albo coś innego pogrzebał, jak chcesz to prześle ci schematy tylko podaj mi kod silnika i powiedz czy masz ESP

Rafal108

Początkujący
Punktów
0
Witam również mam problem z abs-em w audi a3 8l kod silnika AGR 1.9tdi 1998r kontrolka abs nie gaśnie a do tego zapala sie czerwony wykrzyknik, który miga. Auto po wypadku uszkodzony został sterownik, który został wymieniony uszkodzeniu uległa wtyczka abs-u kabelki do nowej wtyczki podłączyłem wedle schematu z elektrody

komputer łączy się z abs lecz nie ma żadnych błędów. Może schemat wedle którego podłączyłem piny do wtyczki jest zły? Proszę o pomoc. Nie mam już pomysłów co może być przyczyną nie działającego abs-u.

damian00199

Początkujący
Punktów
0
rozkreciłem pół audi a okazało sie ze masa dla sterownika była zbyt słaba.teraz działa i jest ok

Rafal108

Początkujący
Punktów
0
ja poprawiałem wszystkie masy i nic :\ chodzi mi o masy które są pod akumulatorem

damian00199

Początkujący
Punktów
0
sprawdz te pod boczkiem z lewej strony tam gdzie dzwignia od otwierania maski.jak nie pomoze to pisz na gg 13631769 cos poradzimy.

Rafal108

Początkujący
Punktów
0
Pod boczkiem z lewej strony tam gdzie dzwignia od otwierania maski są tylko 4 wtyczki żaden kabelek nie jest przykręcony do masy

Rafal108

Początkujący
Punktów
0
ABS po solidnym odpowietrzeniu działa lecz ciągle świeci się pomarańczowa kontrolka abs i miga czerwony wykrzyknik.
Wyświetla się błąd : 18057 Powertrain Data Bus Missing Message from ABS Controler jak wygasić kontrolkę absu i czerwony wykrzyknik ??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
z angielskiego nazwa powertrain jest związana z układem sterowania silnikiem, a miising message to błąd lub brak komunikacji, czyli wynika z tego że jest problem z komunikacją między sterownikiem abs i silnika.

bicer

Początkujący
Punktów
0
Witam. skoro o ukladzie hamulcowym mowa to moze i ja wcisne swoje 3 grosze...????;) wymienialem niedawno komplet tarcz i klockow w moim a3 ABS działa, hamuje jak nalezy ale reczny sie zbuntował... wiadomo mi juz ze chodzi o cylinderki (sa podobno zapieczone). czy mozna je jakoś rozruszać czy trzeba kupic nowe???

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
musisz sprobowac moze sie udac lub nie zalerzy jak mocno sie zapieklo

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
panowie podłączacie vaga podnosicie koła po jednym i kręcicie podglądając na vag i widać czy czujnik pokazuje prędkość czy rwie w jakimś zakresie zwłaszcza uwala na wolnych obrotach koła jak działki są zabite.

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Witam. skoro o ukladzie hamulcowym mowa to moze i ja wcisne swoje 3 grosze...????;) wymienialem niedawno komplet tarcz i klockow w moim a3 ABS działa, hamuje jak nalezy ale reczny sie zbuntował... wiadomo mi juz ze chodzi o cylinderki (sa podobno zapieczone). czy mozna je jakoś rozruszać czy trzeba kupic nowe???
Wszystko kwestia tego jak bardzo zapieczone są te zaciski - jak nie jest źle to można to rozruszać, wszystko wyczyścić i złożyć i powinno śmigać w innym przypadku trzeba rozebrać cały zacisk i zobaczyć w jakim jest stanie szczególnie cały ten układ w środku odpowiadający za ręczny

kamil_t_93

Nowy
Punktów
0
Miasto
łodzia
Witam mam problem z abs w audi a3 8l wyskakuje blad ze jest za slabe zasilanie prosze o pomoc

Do góry Bottom