• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 MMI się nie włącza

kaffej

Nowy
Punktów
0
Witam,

w poniedziałek nagle przestał wysuwać mi się ekran w samochodzie Audi A3 Limousine 8V 1.4 TFSi CoD Ambition, 140KM, 2014 r.

Uruchomiłem ponownie samochód ale nic to nie dało. Ekran się nie wysuwa, brak muzyki i czegokolwiek. Był tylko napis na tym ekraniku gdzie jest pokazana prędkość "Trwa inicjowanie...". Potem pojawił się napis "Niedostępne". Zauważyłem też, że po uruchomieniu samochodu nie świecą się przyciski od MMI (pokrętło głośności, menu, wstecz, pokrętło sterowania itd.), natomiast po jakimś czasie się zaświecają, ale ekran dalej się nie wysuwa, a radio nie gra.

Teraz po uruchomieniu auta od razu jest znaczek muzyki i napis "Niedostępne". I nie ma jakiejkolwiek próby wysunięcia się ekranu, przyciski od MMI się nie świecą. Po jakimś czasie jest chyba jakaś próba uruchomienia MMI, ponieważ przyciski się podświetlają i pojawia się napis "Trwa inicjowanie...", ale za chwilę znowu jest napis "Niedostępne". Wczoraj nawet w pewnym momencie pojawił się napis "Nieznane", po czym zniknął, przez chwile było pusto i za chwilę znowu "Trwa inicjowanie" i "Niedostępne".

Czy padła mi cała elektronika MMI? Miał ktoś podobną sytuację albo ktoś wie jak można i czy w ogóle da się to naprawić? I jakie są koszty...

Jakieś 1.5 roku temu miałem problem z samym radiem - najpierw były objawy trzeszczenia w głośnikach, po uruchomieniu samochodu czasami radio nie grało (ale ekran się wysuwał i cały system ładował normalnie). Wtedy padła chyba jakaś końcówka mocy tam na tej płycie głównej. Elektromechanik zdemontował jednostke z mojego schowka i mi to naprawił bez większego problemu. Raczej nie ma to żadnego związku z tym teraz ale daję też informację.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Józefów
Czekaj już odpalam szklaną kulę i diagnozuje .......
kurczę cos nie pykło, musisz po informację o kosztach i naprawę udać się do elektromechanika

kaffej

Nowy
Punktów
0
Byłem u mechanika, który rozwiązał mi kiedyś ten problem z radiem. Podłączył do komputera i sprawdził multimetrem jednostkę MMI. Powiedział, że takiego przypadku to on jeszcze nie widział... Wszędzie na jednostce jest totalne zero. Wziął jednostkę, powiedział, że musi rozkręcić na stole i zobaczyć. Zostawiłem mu jednostkę i po kilku dniach się odezwał.

Powiedział, że on sam nie miał i nie ma pojęcia co tam się podziało i czemu nie działa. Robił na oślep - wymienił najpierw procesor i zaczęło działać. Ale po chwili przestało, potem znowu coś podziałało i tak cały czas. To wymienił kartę graficzną czy tam coś od tej karty graficznej i działało ale jak się trochę nagrzało to przestawało, potem znowu zaczynało i tak w kółko, działało i przerywało. No to wymienił jeszcze coś (chyba jakiś styk) no i po tej wymianie działało już bez żadnych przerwań. Powiedział, że mam testować czy wszystko będzie okej i dzwonić jak coś. Koszt wyniósł mnie 900 zł.

Póki co jeżdżę 2 dni i wszystko działa. Jedynie co to jak jest zimno (auto stoi w garażu całą noc, na dworze temperatura jakieś 3-4 stopnie) to przy uruchomieniu chwilę trzeba odczekać zanim ekran wyjdzie i system się uruchomi. Jak się nagrzeje, to od razu wychodzi. Ale póki co wszystko działa, mam nadzieję, że tak zostanie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
wymienił najpierw procesor (...) wymienił kartę graficzną
to wychodzi, że masz normalnie komputer w tym radiu :) proponuje jeszcze zainteresować się kartą muzyczną i sieciową. :)

Koszt wyniósł mnie 900 zł.
sporo
pewnie chłop zrobił ci pseudo rebelling opalarką lub wygrzał płytę w piekarniku. na razie działa, ale jak długo to nikt nie wie

p.s. qrna właśnie mi się fuchy spiętrzyły i do jutra wieczór muszę złożyć 2 pecety i zreanimować wielkiego imac'a. na stole 4 karty graficzne, pudełko wentylatorów i innych dupereli. skąd ludzie mają kasę na takie głupoty...

Do góry Bottom