• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 przerywa i gasnie

madzalena93

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam, mam problem z moim audi a3, rok 2000 w benzynie. Zdecydowałam się tutaj napisać bo mam dość mechaników którzy robią jeden problem na chybił trafił wymieniając wszystko po kolei. Postaram się opisać mój problem najdokładniej.
Po nagrzaniu (juz po 10km jazdy autostrada a jeżdżę nia codziennie) zaczyna brakować mocy i przerywa. Przy 140km/h więcej nie przyspieszy a wręcz zwalnia. Można wyczuć wszystko na pedale gazu, gdy jest wciśnięty w jednej pozycji auto nie przyspiesza i zwalnia, gdy się pobawię pedałem to wtedy coś reaguje ale nie płynnie tylko szarpie tak jakby przerywalo. Po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu to już w ogóle nie ma siły jechać aż strach bo niewiadomo gdzie i kiedy się zatrzyma.

Od paru dni gaśnie podczas jazdy na małych obrotach np przy zwolnieniu prawie do zera. A przy hamowaniu czy ruszaniu słychać kilka pojedynczych stukow (okolice podwozia dokładnie nie potrafię zlokalizować). A przy postoju obroty skaczą jak szalone i chodzi jak traktor.

Mój ostatni mechanik od paru miesięcy się z tym bawił, wymieniona została pompa paliwa, cewka i kable zapłonowe i jeszcze jakieś kable w tym momencie zapomniałam. Pojechałam do innego wymienił świece i kable wysokiego napięcia. Nic nie pomogło. Po podłączeniu do kompa wyszły takie bledy:
Przeplywomierz powietrza za niski sygnał
Czujnik temperatury powietrza za wysoki sygnał
Układ paliwowy rząd 1 mieszanka za bogata
Sonda lambda rząd 1 czujnik 1 usterka w obwodzie prądowym
Czujnik połóż. Odprowadzania spalin za niski sygnał
Układ powietrza wtórnego za mały przepływ

Help !!! Chciałam sprzedać auto ale w takim stanie pójdzie za marne grosze

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jaki silnik 1.6, 1.8
Podaj numery błędów jeśli masz
Sprawdzał ktoś wskazania z tych czujników jak przepływka, czujniki temperatury, sonda?
Czy tylko wymiana w ciemno?

madzalena93

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
A zapomniałam, silnik 1.6 . Nic mi niewiadomo na temat tego czy sprawdzali. Stwierdzili może być dużo przyczyn i zaczęli od najtańszych rozwiązań....
Mam wrażenie to jest taka wymiana niektórych części na chybił trafił, ostatni raz jak robiłam z tym usłyszałam ze wymienili świece i kable które były spalone bo to może być przyczyną.
Jeśli chodzi o numery błędow to nie są w całości mam tylko zdjęcie (wysłała mi koleżanka, ostatnim razem jej tata próbował coś robic) dolaczam received_1404238126345479.jpeg

Nie wiem Czy to może mieć jakikolwiek związek ale zdarza się co jakiś czas ze przy odpalaniu tak jakby odcinalo prąd (blokują się drzwi i zeruja liczniki) przy drugiej próbie odpala odrazu.
Dzisiaj mi zgasł w czasie jazdy i odpalił dopiero po kilku godzinach

Ostatnia edycja:

Tonink

Początkujący
Punktów
5
Takie objawy miałem w astrze. Uwalony egr w pozycji otwartej. Proponuję na próbę zaślepić egr i odłączyć wtyczkę. Po za wywaleniem błędu nic się nie stanie.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Takie objawy miałem w astrze. Uwalony egr w pozycji otwartej. Proponuję na próbę zaślepić egr i odłączyć wtyczkę. Po za wywaleniem błędu nic się nie stanie.

Pokaż mi tam EGR.

Do autora zawieź do mechanika który sprawdzi wszystko, a potem wymieni nie sprawny element.

Do góry Bottom