• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a4 1.9 tdi

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wedle mojej wiedzy,jeśli dobrze pamiętam,to silniki1.9TDI 90KM na pompie rozdzielaczowej o symbolu AHU raczej nie miały zmiennej geometrii i dwu masy,ale silniki AHH i ALH miały.Zresztą na logikę biorąc AHU nie zasłużyłyby sobie aż na takie uznanie, gdyby było inaczej.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
a co waszym zdaniem może być tak że ten samochód po prostu jest słaby, nie czuć tego momentu załączania się turbiny. jechać jedzie ale ale inne samochody jeżdżą dużo lepiej i tak twierdzę ja po przejechaniu i właściciel.
trzeba by było zrobić logi i przejrzeć co jest i może by coś wyszło :)

krzysztof5

Początkujący
Punktów
0
jeżeli to wersja ze zmienna geometria turbiny to moze się przycieła i chodzi w trybie awaryjnym proponuje podłaczyc pod kompa na początek

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przyczyn tego,że silnik 1.9TDi ( i nie tylko) ,jest słaby może być mnóstwo,jeśli wykluczysz niedomagania turbiny,to zawsze przyglądnij się przepływomierzowi,to najczęstsza przyczyna .Naturalnie nie wspominam już o drożnym filtrze paliwa,czy szczelności przewodów, np.dolot.Miałem T4 na zwykłej pompie,raz spadek mocy był spowodowany niewidocznym pęknięciem przewodu dolotowego,potem permanentna niemoc przez filtr paliwa(turbina była po regeneracji). Teraźniejsze moje T5 na pompo wtryskach też przechodziło momenty niemocy,które wyeliminowałem przez poluzowanie korka wlewu paliwa.Pierwsze co musisz zrobić,to przyglądnąć się kondycji turbiny,szczelności jej przewodów.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
raczej nie, zaciski nie trzymają, tył ostatnio był robiony i jest ok
jak będę go miał to sprawdzę dokładnie :)

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
moze katalizator zapchany miałem taki przypadek

Do góry Bottom