• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 b5 1.8 ADR, automat DMU czterobiegowa

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
............. czy ta skrzynia pasuje do silnika 2.4 2.6 lub 2.8 v6 VAG owskiego ...............

Nie pasuje, za słaba. W tamtym okresie do tych silników montowane były mocniejsze skrzynie ZF4HP18FL a w quattro ZF4HP18FLA
Cześć teraz zapytam w trochę innej sprawie, ogólnie to w ciągu ostatnich kilku miesięcy zdążyłem to audi sprzedać i jutro muszę je odkupić ponieważ kupującemu nie podoba się jak zmienia biegi :) on uważa że skrzynia jest popsuta i tyle, na początku twierdził że nie załącza 5tego biegu bo przy 160 kmh silnik miał 4000 obr, z tego wszystkiego jak mi oznajmił że chce oddać mi auto zapomniałem mu powiedzieć że ta skrzynia ma 4 biegi :D więc żadną siłą 5 biegu nie włączy ale to nieważne, dziś zakodowałem w skrzyni tryb ekonomiczny i pierwszy raz przejechałem się z lapkiem obok, obserwowałem kiedy wrzuca biegi i nie wiem co oznaczają literki M i H obok numeru biegu np 3M 3H czy to są półbiegi?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Skrzynia biegów (AG4) od 1995 roku otrzymała lock-up w sprzęgle hydrokinetycznym i pracuje w specyficzny sposób:

1 hydrauliczny 1H
1 mechaniczny 1M – spięcie lock-upu na czas zmiany biegu na 2
2 hydrauliczne 2H
2 mechaniczne 2M - spięcie lock-upu na czas zmiany biegu na 3
3 hydrauliczne 3 H
3 mechaniczne 3M - spięcie lock-upu na czas zmiany biegu na 4
4 hydrauliczne 4H
4 mechaniczne 4M - spięcie lock-upu na stałe (niektórzy właściciele samochodów z tą skrzynią sądzą że to piąty bieg).
Dlatego w blokach pomiarowych gdy ruszamy z D (pierwszy bieg) pojawi się 1H a w momencie przechodzenia na drugi bieg pojawi się 1M (jest często nie zauważalne z powodu wolnej transmisji danych,. Przechodzenie na wyższych biegach już tak).

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Pytanie do panów od skrzyni automatycznych, jak spuścić olej z dyfra skrzyni? Tak mnie natchnęło po obejrzeniu filmu na kanale YouTube Automatyczni, jak się wlewa wiem, już dolewałem kiedyś ale chciałbym wymienić jeśli jest to możliwe

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
W AG4 (01M) możesz odkręcić pokrywę dyfra i olej zleci. W AG4 (01N i 01P) oleju nie spuścisz (brak korka spustowego), możesz jedynie uzupełnić (wymiana przy wymontowanej skrzyni w trakcie naprawy).
Ps. W 01N i 01P można kombinować wysysarką ale to mało efektywne.

Do góry Bottom