• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 B6 1.8T 2004

kammark82

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wałcz
Witam posiadam Audi A4 B6 1.8T Quattro mam problem z odpowietrzeniem silnika jakis miesiąc temu nawalilo mi autko, na wolnych obrotach wchodzil w dziwne wibracje oddalem do Serwisu, stwierdzili ze wymienic trzeba uszczelke pod kolektorem ssącym i uszczelniacze wtryskiwaczy ok zgodzilem się kosztowalo to mnie 750zl lecz to nie dalo rezultatu, stwierdzili ze sąda lampda moze byc uszkodzona zawolali 1000zl za wymiane i część zrezygnowalem z dalszych usług i odebralem auto. Dwa dni pozniej zaprowadzilem do mechanika okazalo sie ze jest pęknięty wężyk przy zaworze ktory lączy sie z odmą, po ściągnięciu kolektora ssącego okazalo się że to nie wszystko i pęknięte jest także kolanko które wchodzi do skrzyni korbowej, kupilem nowe czesci + dodatkowo wymienilem sonde lambde, świece, uszczelke pod pokrywą zaworów. Po zalozeniu ustała dziwna praca silnika lecz ukazalo się coś innego a mianowicie jadąc autem 100-120km/h wyrzuca olej z tylu silnika po lewej stronie i zaden z mechanikow nie wie z kąd poniewaz co umyje silnik to po chwili caly jest zazygany do tego na postoju przy odpalonym silniku nie idzie odkręcić korka wlewu oleju jest takie duze podciśnienie. Proszę o podpowiedzi z góry dziekuję

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
coś było modzone z odmą, może coś źle zmontowane, to by tłumaczyło ten korek wlewu oleju

kammark82

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wałcz
była wymieniona plastikowa rurka od odpowietrzania i kolanko bo ze starości plastik kruszył się w palcach po założeniu nowych plastików zaczęły się problemy z olejem mianowicie wyrzuca i do tego to podciśnienie auto było w dwóch serwisach autoryzowanych i żaden nie był w stanie powiedzieć co jest grane

kammark82

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wałcz
teraz nie jestem w stanie powiedzieć bo nie ma mnie w kraju a auto stoi u mechanika od przyszłego tyg zacznie coś dłubać przy nim.

zev78

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Odświeżam kotleta. Auto co prawda inne, ale też z grupy VW. Skoda superb 1,8t 150 KM kod silnika AWT , dość znaczne podciśnienie w skrzyni korbowej. Na pracującym silniku nie można zdjąć korka wlewu oleju. Jak wyciągnę miarkę, to motor kulawo chodzi. Pytanie moje brzmi, skąd tam się bierze podciśnienie, albo co je wywołuje. Z góry dziękuję za wskazówki.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Odświeżam kotleta. Auto co prawda inne, ale też z grupy VW. Skoda superb 1,8t 150 KM kod silnika AWT , dość znaczne podciśnienie w skrzyni korbowej. Na pracującym silniku nie można zdjąć korka wlewu oleju. Jak wyciągnę miarkę, to motor kulawo chodzi. Pytanie moje brzmi, skąd tam się bierze podciśnienie, albo co je wywołuje. Z góry dziękuję za wskazówki.
poszukaj przy odmie trójnika, jeden wężyk idzie chyba do kolektora, powinien być tam zaworek, jesli bedzie uszkodzony bedzie się robić podciśnienie. miałem coś takiego przy moim golfie 1.8t ale to było dawno i do końca nie pamiętam. ale idź w tym kierunku :)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Tam jest kilka takich zaworków jednokierónkowych.Należy je sprawdzić i ewentualnie wymienić i będzie git

Do góry Bottom