• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 Uszkodzony licznik 1.8t BFB

Arrogante5

Nowy
Punktów
0
Witam. Kupiłem od brata Audi A4 B6 2003r 1.8t quattro za śmieszne pieniądze ponieważ jechał za granice, nie miał czasu go naprawic ani sprzedać dlatego samochod znalazł się u mnie. Zacznę od głównego problemu, auto jest po przekładce z anglika i wiązka w kabinie niestety nie została wymieniona na europejska tylko jest przedłużona, zaizolona taśma malarska (papierowa). Mialem problemy z elektryka, raz nie działała pompa paliwa (samochód nie odpalał) a to światła, różnie, ogólnie to cyrk. Zabrałem się na przelutowanie połączeń i izolacja ich zgodnie ze sztuka. Wszystko działało, przejechałem się samochodem, wszystko było okej, przynajmniej do momentu kiedy skonczylem wszystko składać do kupy, chcąc nacieszyć się skończona robota, włożyłem kluczyk do stacyjki, przekręcam, a tu brak reakcji, tak jakby nie było akumulatora. Podejrzewam, ze coś uszkodziłem kabel przy zakładaniu jakiegoś elementu i doszło do zwarcia. Mam pewna teorie, ale nie jestem pewny czy jest ona możliwa w przypadku tego samochodu, dodam ze coś tam z mechanika mam wspólnego, natomiast fachowcem nie jestem. Więc tak szukałem, szukałem, sprawdziłem bezpieczniki, jeden 30A był przepalony - zastąpiłem go sprawnym, cala reszta okej, dalej bez efektu, nie słychać żadnego przekaźnika, nie zapalają się zegary - nic, jakby nie było prądu. Znajomy powiedział mi ze te auta maja immobilizer, i ze jest cos takiego jak zestaw rozruchowy (licznik, kluczyk, radio) o ile dobrze zapamiętałem. Idąc tym tropem, sprawdziłem napięcie na kostkach licznika, napięcie było, ale mimo to licznik nie dawał znaku życia, i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy jest możliwe, ze zwarcie poszło na licznik, który się spalił i to daje taki efekt ?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Ma ktos streszczenie tego bezsensownego elaboratu? Przestałem czytać po taśmie malarskiej.

Arrogante5

Nowy
Punktów
0
Napisalem te wypociny, po to aby każdemu zobrazować co bylo robione przy samochodzie, uwazacie jakbym

@Drugi2
Oczywiście, ze na odpietym. Dodatkowo wszystko dzialalo jak nalezy, dopoki nie poskladalem plastikow.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
Immo nie ma tu nic do rzeczy po prostu auto by odpaliło i zgasło
Napisz co działa -światła, wycieraczki, klima/ nawiewy ?
jak dla mnie to za krótka wiązka do niebieskiej wtyczki BCM i po zamontowaniu się wypieła lub urwała
tak samo z wiązką do modułu pod kierownicą pewnie pociągłeś do siebie i się wypieła

Arrogante5

Nowy
Punktów
0
nie ma tu nic do rzeczy po prostu auto by odpaliło i zgasło
Napisz co działa -światła, wycieraczki, klima/ nawiewy ?
jak dla mnie to za krótka wiązka do niebieskiej wtyczki BCM i po zamontowaniu się wypieła lub urwała
tak samo z wiązką do modułu pod kierownicą pewnie pociągłeś do siebie i się wypieła
Nic nie działa, tak jakby faktycznie komputer sie uszkodził..
klemę podłącz:)
Nie wiem ktorej części zdania "prad na kostkach od licznika jest" nie zrozumiales.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Działało przed twoja robota czyli ty coś spierniczyłeś!!
Ponow próbę naprawy numer 2

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
Mase 2x na belce za licznikiem dokręciłeś ?

Arrogante5

Nowy
Punktów
0
Działało przed twoja robota czyli ty coś spierniczyłeś!!
Ponow próbę naprawy numer 2
Ewidentnie zawinił tutaj czynnik ludzki :)
Jestem uziemiony gdyz nie wiem gdzie szukać przyczyny, rozkrecilem wszystko, wyglada okej, wtyczki w gniazdach, mialem sytuacje gdzie byla woda w puszce przekaznikow pod maską, poniewaz okazalo sie ze odplyw fabrycznie byl zatkany gumowyk korkiem, o czym nie widzialem, i dopiero wtedy go usunalem, prawdopodobnie wtedy zalalo komputer, rozebralem go, jak sie uda to zrobie zdjecia. Wydaje mi się ze to może byc przyczyną, tylko, czy to mozliwe aby ecu dawal takie objawy ze po przekreceniu kluczyka nic sie nie dzieje?
Mase 2x na belce za licznikiem dokręciłeś ?
Tak, są dokręcone. Ta za poduszka również.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
Przy uszkodzonym kompie musi wszystko i tak swiecic na liczniku.

Do góry Bottom