• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 B7 2,0 TDI, 170km Nierówna praca silnika na niskich obrotach i brak przyśpieszenia

audi123456

Początkujący
Punktów
1
Witam, mam pytanie. Zakupiłam Audi i jest problem. Silnik na niskich obrotach, jak i na biegu jałowym nierówno pracuje - szapie nim i chodzi jak traktor, ponadto nie pracuje turbo albo się późno załącza. Zauważyłam również, że samochód nie pali na rys, tylko potrzeba mu 2-3 sekund, aby załapał. Kupiony został nie dawno. Został wymieniony zawór EGR, przepływomierz i wiadomo oleje i filtry. A komputer żadnego błędu nie pokazuje. A i zauważyłam wyciek płynu chłodniczego, ale za silnikiem. Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam, ale nie jestem pewna oznaczenia silnika. Mam nadzieję, że mnie jakoś nakierujecie, gdzie szukać usterki.

Pozdrawiam

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Tam sa takie rurki pod wakumką ktore moga cieknac . Jak olej wali na nie to sie rozwarstwiaja. Niech mnie ktos poprawi jak sie myle

Cisnienie wysokie na CR i może chodzić a nawet musi jak traktor.

Skad jesteś?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
CR POWIADASZ ? znajdź mi tam układ CR ...to dostaniesz talon na lalkę i balon. A4 B7 ...

Pompowtryski ... to raz. ciśnienie na pompie wstępnej. Ciśnienie na pompie tandemowej. Kolor paliwa w filtrze paliwa. Korekty pd. Później będziemy szukać dalej.

Edit

Zaraz ktoś będzie sapał zapewne.

Korekty pd - podgląd grupy 23, 18, 13 na zimno i ciepło.

No i czy stan oleju się nie podnosi...

Przy 170km masz chyba bosch'a wtryski. Dziękuj bogu, ze nie Siemensa jak w passacie b6 :D

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
A tak przy okazji, jak sprawdzacie kompresję w pd 16 zaworowych ? Przez świece to rzyga olejem jak głupie , a ASO niby vas'em sprawdzą ?

Do góry Bottom