• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B7 2.0 TDI BRD - Problem z DPF

maciuuu1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sarbinowo
Witam. Wyjechałem ostatnio w trasę ok 1000 km. Niestety po drodze zapaliła mi się lampka MIL, a po postoju kontrolka przymusowego wypalania DPF i auto weszlo w tryb serwisowy (migający symbol świec żarowych).
200 metrów od celu auto zgasło i nie chciało odpalić. Po podłączeniu pod VAGA pokazało niesprawny zawór EGR. Wymontowałem, okazał się cały zabity, więc wyczyściłem go na firmie. Rozebrałem również obudowę z boku zaworu. Okazało się, że miał wyłamane trzy ząbki, które dorobiłem lutownicą. Wygląda na to, że teraz się otwiera. Po skasowaniu błędów nadal auto nie odpala i widnieje błąd (tym razem w Delphi):
P2002
-Filtr cząsteczek stałych, sprawność poniżej wartości granicznej (bank 1)
-Stały
Po pomiarze parametru grupy 68 widnieje:
-Stan obciążenie filtra cząsteczek stałych - 188 %
-Zawartość sadzy w filtrze emisji cząsteczek stałych - 79,78
- Wyliczona zawartość osadów w filtrze cząsteczek stałych -25%
Ładuje własnie akumulator oraz znalazłem daszek nad głową dla samochodu, gdyż słabo zaczął kręcić. Bateria była wyciągana. Dodam iż auto po pierwszym skasowaniu błędów odpalało normalnie na 1 sekundę i gasło (Podejrzewałem również IMO)
Czy możliwe aby DPF był zapchany na tyle, że zadusił samochód i nie chciał już odpalić ?
Jak wroce do domu to już wiem co znim zrobic, chodzi mi o to czy dam rade go udrożnić specyfikami dostepnymi na rynku ?
Czy jest szansa, że jeśli zresetuje DPF to ECU pomyśli ze jest nowy założony i pozwoli odpalić samochód i rozpocząć procedurę wymuszonej regeneracji ?
Bardzo chodzi o to aby jakos nim wrócić na kołach, ale nie na lawecie :)
Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi i przepraszam za błędy...

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Zdecydowanie nie polecam kasowania wartości dpf-a bez jego wcześniejszej naprawy. No chyba, że kolega chce mieć duże ognisko ;)

maciuuu1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sarbinowo
Ze względu na brak czasu, jutro przystąpie do wyciągnięcia DPF I ewentualnego płukania, czy po wyczyszczeniu (o ile się uda ) I wyzerowaniu DPF, konieczna jest adaptacja czujnika G450 ?

maciuuu1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sarbinowo
Witam. Dawno mnie nie było. Udało mi się wyczyścić DPF oraz wypłukac go karcherem oraz osuszyć. Oczywiscie 2 sruby od strony wydechu nie chcialy pojsc. Jedna sie urwala, jedna uciekam. Czy po skasowaniu zapelnienia muszę przeprowadzić procedurę wypalania ręcznie dla pewności czy wystarczy wskoczyć na autostradę i wypali się sam. Pozdrawiam

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Wypali sobie przy najbliższej okazji po kilometrówce lub różnicy ciśnienia. Chyba, że znów wejdzie w tryb pracy awaryjnej.

maciuuu1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sarbinowo
I tu jest problem. Posypał mi się program, którego miałem użyć do kasowania zawartości filtra. Próbowałem tak odpalić. Zaskoczyła na chwilę i nie chce już. Muszę ogarnąć program najpierw

maciuuu1985

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sarbinowo
Skasowalem zapelnienie filtra. Trochę musiałem pokręcić ale zaskoczyla. Kopci trochę ale zaraz na autostradę i dopalam. Dziękuję wszystkim. Temat do zamknięcia.

Do góry Bottom