• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 B7 3.0tdi rozrząd

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
uahaha sławku, taki żarcik się ciebie trzyma, że powinieneś przemyśleć czy zamiast się marnować tutaj na forach mechanicznych to nie lepiej zastąpić Strasburgera w Familiadzie, bo suchymi sypiesz zdecydowanie mocniejszymi od niego.

panewka to chyba tobie pękła, daruj sobie wypisywanie pierdoł, lepiej zainwestuj w słownik i przy okazji też przypomnij sobie co to takiego ortografia - ale tak czy tak miło, że wpadłeś.

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
A kto wam wszystkim powiedział że rozrząd składa się na 1 cyl. przeciesz tu chodzi o odciążenie napinacza a to możebyć na innym ,dlatego wkładamy blokady i nie interesujemy się gdzie jest tłok

A stąd się bierze że sporo silników czterocylindrowych ma zasadę ustawiania GMP przy synchro z rozrządem i z reguły jest to 1cyl. Niestety - rutyna? Silniki sześciocylindrowe to juz inna bajka dlatego kłania sie tutaj nie tylko schematyka i serwisówki a również obycie i doświadczenie dlatego popieram Twoja wypowiedź. Chętnie obserwuje temat i życzę powodzenia dla autora wobec nie małego wyzwania

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
jak przeczytasz temat od pierwszej strony zobaczysz ze serwisówka którą kolega znalaz mówi o 1 cylindrze dlatego jego problemy sie zaczęły .

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Ah, faktycznie nie doczytałem. Widzisz, nigdy nie można się opierać na jednym schemacie. Czasami tak bywa, mechanika nie zawsze jest czytelna nawet z pomocami naukowymi. Sam nie raz się głowiłem tygodniami bo nie szło czegoś rozgryźć a problem jak się okazywało leżał całkowicie na innym froncie.

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Panowie, chciałem tylko zaktualizować temat - silnik został złożony kilka miesięcy temu (w międzyczasie zrobiłem nawet drugi, bo nauczony doświadczeniem z tego pierwszego opisywanego tutaj, zreanimowałem kolejną zatartą jednostkę 3.0TDI ASB), jest odpalony i działający (póki co ;)).

Niebawem zacznę jego właściwe użytkowanie / układanie, po 2tys chcę dokonać pierwszej wymiany oleju. Mam nadzieję, że poza tym jednym "potknięciem" przy składaniu rozrządu (z którego całe szczęście udało się wyjść obronną ręką) wszystko jest w porządku i po dotarciu będę mógł się cieszyć bezawaryjną jazdą (wtryskiwacze jak i turbosprężarka po regeneracji, olej / filtr / uszczelki w skrzyni nowe).

Ah, faktycznie nie doczytałem. Widzisz, nigdy nie można się opierać na jednym schemacie. Czasami tak bywa, mechanika nie zawsze jest czytelna nawet z pomocami naukowymi. Sam nie raz się głowiłem tygodniami bo nie szło czegoś rozgryźć a problem jak się okazywało leżał całkowicie na innym froncie.

Rzeczywiście doświadczenie (stresujące ;P) nauczyło mnie, że nie można 1:1 na ślepo wierzyć w instrukcję/schemat (szczególnie, iż od początku nie pasował mi fakt, że blokada wału nie wchodzi zbyt głęboko - ale ustawiałem GMP na 1cyl. jak wskazywano i myślałem, że "tak ma być"). Tak jak wspominałem tutaj jestem pasjonatem-amatorem, odbudowanie jednostki 3.0TDI to największa rzecz jaką dotąd udało mi się zrobić i jestem zadowolony, że "jedyne" co popsułem po drodze to podstawa wałków.
Jeśli przyszłe miesiące użytkowania pokażą, że silnik działa bezawaryjnie, trzyma poprawne ciśnienie oleju etc. to wówczas będę szczęśliwy :D

Dziękuję wszystkim pomocnym osobom za wszelkie porady, instrukcje, zdjęcia oraz schematy.
MECHANIKA PRZETRWA PANOWIE! :android:

Do góry Bottom