• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B8 - Stacyjka, nie reaguje (bezpiecznik?)

kubuswujo

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry!

Mam Audi A4 B8 2.0 TDi Multitronic 2008 ,

wziąłem się za zakładanie odcięcia zapłonu, jednak gdy chciałem sprawdzić na którym pinie pojawia się napięcie po włożeniu kluczyka, chyba przypadkowo dotknąłem innego pinu i mogło zrobić się zwarcie.

Od tego czasu stacyjka nie reaguje na włożenie kluczyka (normalnie włączało się radio itp.) mam nadzieje że nie uszkodziłem stacyjki taką głupotą, zacząłem szukać bezpieczników ale nie mogę znaleźć który jest od stacyjki.

Znalazłem parę bezpieczników po lewej stronie od kierownicy, dostęp po otwarciu drzwi i zdjęciu zaślepki, i parę bezpieczników w bagażniku po prawej we wnęce. Te jednak są całe;/;/

1.Gdzie znajdują się jeszcze bezpieczniki w tym aucie, lub który mógłby to być?
Nie będą to może bezpieczniki jakoś koło ECU?

Znalazłem na allegro aukcje z obudową bezpieczników do tego auta, jednak nigdzie nie mogę u siebie znaleźć takiej właśnie obudowy, gdzie ona się znajduje?
tutaj link do zdjecia obudowy:
http://www.picshot.pl/public/view/full/291740
http://www.picshot.pl/public/view/full/291791

Numer katalogowy części: 8K1 907 355 E, 8K1907355E

2. Co Wy o tym myślicie?
3. Jaka może być przyczyna?
4. Czy będą to bezpieczniki czy jednak stacyjka?
5. Jeśli stacyjka to czy wystarczy wymiana czy kodowanie itp.?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź
kubuswujo

kubuswujo

Początkujący
Punktów
0
numer Vin tego auta to WAUZZZ8K29A074631 silnik 2.0 TDi 143 km 2008 Multitronic,
Kod silnika po VIN : ALH lub CAGA
Jeśli z Vinu nie da się zdobyć tego kodu silnika to w którym miejscu na silniku mogę go szukać?

Problem z tym, ze z VCDS nie ma pożytku bo nie ma zapłonu.
stacyjka jak wepnę jej wtyczkę, to coś słychać, że w samochodzie niby to zauważył.
Ale później jak wkładam kluczyk to zero reakcji, żadnej(nic nie słychać ani nie widać).
Normalnie włożenie kluczyka odpala radio. przyciśniecie kluczyka to zapłon.

Te bezpieczniki co szukałem w wcześniejszym poście znalazłem znajdują sie:
po stronie kierowcy, pod maską, przy samej szybie, pod zbiorniczkiem na płyn do spryskiwaczy.

A bezpieczniki wyjmowałem wszystkie po kolei i sprawdzałem na oko, wszystkie bardzo dobre.
Sprawdzenie kontrolką, mikrometrem jest chyba nie najlepsze bo nie na wszystkich bezpiecznikach jest cały czas napięcie, nieraz pojawia się po stacyjce itp.
Chyba że się mylę, to mnie poprawcie.

Bezpieczniki jakie znalazłem to:
Pod maską, przy oknie, po stronie kierowcy.
Między drzwiami a konsolą od strony kierowcy.
W bagażniku po lewej we wnęce.

Stacyjke jaką mam to :
8K0909131
http://www.picshot.pl/public/view/full/291921

i czy nawet jeśli padła tak nieszczęsna stacyjka to wystarczy wymienić, wpiąć czy trzeba bedzię kodować itp. itd.?

Jakieś inne rozwiązanie?
Porady? Co sprawdzić?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
czesc rozumiem ze sprawdzałeś na kostce przy samem stacyjce i czym to robiłes prubówką,multimetrem i jak dotknełeś któregos z pinu coś sie stało tak dobrze rozumiem

kubuswujo

Początkujący
Punktów
0
tak, dokładnie robiłem to multimetrem minus do masy, plus na pin, kluczyk włożony.
Znalazłem na jednym pinie napięcie, ucieszony miałem już się podłączać ale dla pewności, sprawdziłem drugi raz
i za drugim razem omyłkowo sonda dotknęła obu pinów a na jednym z nich było +12V , następnie objawy jak opisane wyżej, brak reakcji na kluczyk.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Sprawdz dokładnie bezpieczniki wszystkie sa z paru miejscach jak opisałeś szczególnie f15,f5,f13 i módl sie zęby to nie była uszkodzona stacyjka

kubuswujo

Początkujący
Punktów
0
no te co znalazłem to w tych trzech miejscach, co opisałem,
możliwe, że jeszcze gdzieś są ale o nich nie wiem.
A które to są, f15,f5,f13?
Obecnie jeden z użytkowników zalecił mi odłaczenie akumulatora na 30 min. jak to nie pomoże pójde sprawdzić jeszcze raz bezpieczniki.

Modle się cały czas oby nie była to stacyjka, ale po sprawdzeniu bezpieczników troche mi nadzieja spadła;/
Jak sprawdzać najlepiej? Multimetrem, na oko, bo chyba nie zawsze jest na nich napięcie czy sie myle?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
bezpiecznik na oko ale tez bezpieczniej multimetrem na tzw brzeczyk te pozycje f15 juz nie pamietam bo pisalem z innego kompa a byłem pracy i miałem podgląd na schemat i opis skrzynek bezpieczników

bozo

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Sochaczew
Kolego bezpieczniki są: skrzynka bezpieczników z punktem rozruchu w kanale podszybia,skrzynka bezpieczników po prawej stronie tablicy rozdzielczej, przekaźniki nad nogami kierowcy, skrzynka bezpieczników i przekaźników w prawej części bagażnika,skrzynka bezpieczników wraz z odłącznikiem aku przy dodatnim biegunie, skrzynka po lewej stronie tablicy rozdzielczej i skrzynka bezpieczników i przekaźników w skrzynce elektrycznej pod maską.

kubuswujo

Początkujący
Punktów
0
dzięki wszystkim, okazało się że spalił się bezpiecznik 7-my od góry w żółtej kolumnie 5 A,
W bezpiecznikach które znajdują się po prawej stronie w kabinie, za zaślepką między drzwiami a deską rozdzielczą;]

Samochód znów odpalił i wszystko chodzi!!!!

Dziekuję, za pomoc i zaangażowanie!!!!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
no to kamień z serca :D i już możesz spokojnie spać

Do góry Bottom