• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C5 1.8 125km problem z ciśnieniem oleju

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam, mam problem ze swoim Audi, a mianowicie zapaliła mi się kontrolka od ciśnienia oleju podczas jazdy.
Po zgaszeniu silnika kontrolka gaśnie i auto pracuje normalnie, ale po chwili lekkiego naciskania na pedał gazu znowu się pojawia i silnik zaczyna chodzić troszkę jak diesel, ale tylko w górnej części (od strony pokrywy zaworów) Olej w silniku jest, a dokładniej to Mobil 10w40. Ostatnio auto stało nie ruszane z 2tyg i dopiero dzisiaj jak pojeździłem delikatnie po mieście pojawił się problem z olejem. Silnik 1.8 125km Audi A6 c5 2000r.
Pozdrawiam.

A

autozibi

Witam, mam problem ze swoim Audi, a mianowicie zapaliła mi się kontrolka od ciśnienia oleju podczas jazdy.
Po zgaszeniu silnika kontrolka gaśnie i auto pracuje normalnie, ale po chwili lekkiego naciskania na pedał gazu znowu się pojawia i silnik zaczyna chodzić troszkę jak diesel, ale tylko w górnej części (od strony pokrywy zaworów) Olej w silniku jest, a dokładniej to Mobil 10w40. Ostatnio auto stało nie ruszane z 2tyg i dopiero dzisiaj jak pojeździłem delikatnie po mieście pojawił się problem z olejem. Silnik 1.8 125km Audi A6 c5 2000r.
Pozdrawiam.

Temat poruszany milion razy . Zanagarowany silnik ....
Jak chcesz zrobić to porządnie to cały silnik do czyszczenia , miska olejowa w dół + pompa oleju , pokrywa zaworów w górę .
Bardzo często potrafią już nie trzymać popychacze hydrauliczne .

Tańsza opcja to płukanka do silnika , jednak raz to za mało .
Olej również do zmiany na 0W-40 lub 5W-40 .

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
No dobrze dzięki za odpowiedzi ;) Sprawa wygląda tak, że jakoś 2lata temu silnik był już czyszczony od A do Z bo też był problem, ale mechanik stwierdził, że olej się zważył... Ok zapłaciłem 1000zł problemu nie było, ale teraz się zastanawiam czy przypadkiem nie zrobili płukanki.... Oddam jutro auto niech czyszczą i mam nadzieje, że będzie ok ;)

Do góry Bottom