• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 5F Problem z ciśnieniem oleju

Karcok

Początkujący
Punktów
1
Witam, od początku kiedy posiadam swojego Seata Leon FR, mam z nim problem. Niestety notorycznie wykazuje on, że jest błędne ciśnienie oleju, a mianowicie wykazuje on informacie "Uwaga! Ciśnienie oleju, zgaś silnik!" Oczywiście problem ten został natychmiastowo już przeze mnie zbadany, a w zasadzie przez ludzi którym to zleciłem. Do tej pory zostały wymienione 4 osobne sztuki czujnika ciśnienia oleju, oraz 2 osobne sztuki regulatora ciśnienia oleju. Poza tym została wgrana nowa oryginalna mapa poprawiona, oraz z podniesioną wartościa ciśnienia oleju. Został również wykonany reset systemu, ale nadal nic to niestety nie dało. Dodam również, co istotne, że komunikat o ciśnieniu oleju może się pojawić, po czym nagle zniknąć, jakby system wykrywał tylko, że był to krótki błąd. Jeżeli natomiast sam komunikat się już pokaże, to występuje on tylko i wyłącznie w przypadku kiedy a) Silnik jest rozgrzany i b) tylko i wyłącznie przy niskich prędkościach oraz przy postoju na np. czerwonym świetle. Potrafiłem robić tym Autem trasy po 500km i totalnie nic się nie zapaliło w tej kwestii, w mieście, gdzie często stoimy i często nie przekraczamy prędkości 30km/h, portafi się to pojawiać naprawdę co chwilę.
Moje Auto to:
Seat Leon 5F SC FR 1.8 TSI 179KM 250Nm (2013)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Ja sobie leję 0W40, ale to stare 1.4 16V, którego ten Leon już nie pamięta, to mogę sobie pozwolić, ale OP już niekoniecznie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
15W40 wlejesz i też pojedzie :) nie przejedzie 100 tys/km a 90, ale przejedzie :) tak, że wiesz...takie niuanse.

Temu gubi ciśnienie na starym zjełczałym 0W30..kto wie gdyby zalał 15W40 może i też byłoby to panaceum na jego rozterki.

Wracam do liścia ;
A tak jeszcze rzutem na taśmę
Ja sobie leję 0W40
Dlaczego nie, od grudnia do marca jak najbardziej, nawet wskazane.

Karcok

Początkujący
Punktów
1
Wybaczcie Panowie, ale to jaki mam w końcu wlać? Miałem przygotowany oryginalny z VW 0W-30 VW 507 00, ale z tego co wyczytałem, nie ma co tego lać. Co z tym 5W-30 A3/B4 który kolega @heniek1000 polecał?

Zauważyłem dziś też ważny moment w tym aucie. Kiedy silnik chodzi z wyłączoną klimą/ogrzewaniem generuje około 700rpm i wywala dosyć często bład o ciśnieniu oleju, kiedy włącze natomiast klimę/ogrzewanje, to obroty skączą oczywiście do 800rpm i nie pojawia się totalnie żadny błąd. Może to świadczyć o faktycznie niskim ciśnieniu na biegu jałowym?

Do góry Bottom