• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z grzaniem świec Seat Leon

Zimny1406

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Osw Osterdam
Witam, dwa dni temu kupiłem swój pierwszy samochód, jakim jest Seat Leon z 2002 roku (1m1), w jego wnętrzu bije serce o pojemności 1900ccm, generujące 90 koni mechanicznych.. Niestety, nie wszystko jest takie piękne, jak może się wydawać. Mam problem z świecami żarowymi, w ogóle mi nie grzeją.
Do tej pory sprawdzilem:
- sprawność świec - dwie świece są sprawne, zaś dwie nie (nowe już zamówione),
- kontrolka od świec - zapala się (czyli przekaźnik nr. 109 sprawny), - prąd na świecach
- sprawdzałem miernikiem oraz żarówkami i nasuwa się jeden wniosek, prąd nie dochodzi do świec.
Czytałem już chyba wszystkie fora jakie zdołałem znaleźć, dowiedziałem się, że jest coś takiego jak przekaźnik oraz bezpiecznik świec żarowych, problem tkwi w tym, że (pomimo przeszukaniu dziesiątek forum) nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, a mianowicie: gdzie znajdę ten bezpiecznik oraz przekaźnik? Podobno bezpiecznik jest w puszce na akumulatorze, problem w tym, że tam są 3 zielone bezpieczniki 30A, a podobno od świec chyba jest 50A lub 80A, którego tam nie ma. Przekaźnika szukałem pod kierownicą i są tam przekaźniki o numerze 109, 103 oraz 377 (i chyba jeszcze jeden, o którym nie pamiętam).

Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi gdzie jest bezpiecznik oraz przekaźnik (lub który to) od świec żarowych w moim złomku?
Jak sprawdzić sprawność przekaźnika?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

P.S Przepraszam, jeśli pomyliłem dział, jeśli można, prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1397
A teraz zrobisz tak,sciagniesz jedna fajke ze swiecy,wlozysz tam kontrolke i zapalisz auto.Wtedy wejdziesz na forum i napiszesz czy faktycznie auto nie grzeje.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
przekaźnik 167 pod deską rozdzielczą, bezpiecznik nie jest kolorowy tylko płytkowy - taka blaszka- zworka...

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Z tego co widać u chłopaków z forum Leona jest gdzieś na podszybiu bo mają z nim problem że lubi go zalać, numer 167.
Nie pamiętam czy VAGiem czasem nie można go sprawdzić na output test.

Zimny1406

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Osw Osterdam
A teraz zrobisz tak,sciagniesz jedna fajke ze swiecy,wlozysz tam kontrolke i zapalisz auto.Wtedy wejdziesz na forum i napiszesz czy faktycznie auto nie grzeje.

Na obecną chwilę nie mam możliwości sprawdzenia tego, ale dziś po południu wszystko sprawdzę i dam znać.

przekaźnik 167 pod deską rozdzielczą, bezpiecznik nie jest kolorowy tylko płytkowy - taka blaszka- zworka...

Jedyny bezpiecznik, który jest pod deską rozdzielczą, tam pod kierownicą obok przekaźników to bezpiecznik 105A, taki, jak na zdjęciu.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/...ZdCk5TCk-17Lv3BmZ3mHB4r3TSjUc82CSN-eK9ppyHGag (nie mogę wkleić obrazu normalnie, ponieważ siedzę na telefonie :-/)
Przekaźnika o numerze 167 niestety tam nie ma. Mam tylko: 53, 103, 109 i 377.

Z tego co widać u chłopaków z forum Leona jest gdzieś na podszybiu bo to z nim problem że lubi go zalać, numer 167.
Nie pamiętam czy VAGiem czasem nie można go sprawdzić na output test.

Wygląda na to, że będę musiał rozebrać podszybie, choć to nie będzie takie proste.
Jeśli nawet można sprawdzić i tak dopiero będę w stanie sprawdzić w poniedziałek.

Zimny1406

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Osw Osterdam
Tak, coś podobnego, poszedłem sprawdzić raz jeszcze, są tam blaszki z oznaczeniami 110A, 50A i 40A i jakiś tam jeszcze, mam rozumieć, że ta blaszka z oznaczeniem 110A to "bezpiecznik" od świec żarowych, jeśli tak, śmiało można go wykluczyć, ponieważ wszystkie blaszki są nieprzerwane.

Zimny1406

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Osw Osterdam
W każdym bądź razie, wszystkie bezpieczniki na akumulatorze są sprawne, więc niesprawne bezpieczniki można wykluczyć jako powód nie grzejących się świec.
A więc, skoro bezpiecznik jest sprawny.. Muszę szukać przyczyny dalej.

Zimny1406

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Osw Osterdam
Cóż.. Wyciągnąłem wszystkie przekaźniki oraz bezpiecznik, wyczyściłem styki i o dziwo świece żarowe grzeją. Cudo.
Temat do zamknięcia.

Do góry Bottom