• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd P0384 Przekaźnik świec żarowych

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Rybeńki małe...takie pytanie.
Wyskakuje sporadycznie błąd przekaźnika świec żarowych P0384. Przekaźnik wymieniłem Boscha na Boscha. Dałem nowy akumulator. I dalej to samo. Sporadycznie się pojawia.
I czy jest duży uzasadniony sens wymienić świece (swój przebieg już mają), a nie chciałbym jej niechcąco ukręcić. Czy bardziej lecieć po wiązce...ale błąd pojawia się sporadycznie...a trochę kabli tam jest.
Czy wymienić świece?
Tylko, że nie ma żadnego innego błędu.
Komputer sterujący świec żarowych - sygnał obwodu prądu za wysoki / Zwarcie z potencjałem plus akumulatora w wiązce przewodów, komputer sterujący świec żarowych
Inżynier na YT mówi, że jak wymiana przekaźnika nie pomogła, to wypadałoby w drugiej kolejności wymienić świece?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Rybeńki małe...takie pytanie.
Wyskakuje sporadycznie błąd przekaźnika świec żarowych P0384. Przekaźnik wymieniłem Boscha na Boscha. Dałem nowy akumulator. I dalej to samo. Sporadycznie się pojawia.
I czy jest duży uzasadniony sens wymienić świece (swój przebieg już mają), a nie chciałbym jej niechcąco ukręcić. Czy bardziej lecieć po wiązce...ale błąd pojawia się sporadycznie...a trochę kabli tam jest.
Czy wymienić świece?
Tylko, że nie ma żadnego innego błędu.
Komputer sterujący świec żarowych - sygnał obwodu prądu za wysoki / Zwarcie z potencjałem plus akumulatora w wiązce przewodów, komputer sterujący świec żarowych
Inżynier na YT mówi, że jak wymiana przekaźnika nie pomogła, to wypadałoby w drugiej kolejności wymienić świece?
Stare świece mogą sobie pozwolić na przebicie ale to prędzej wiązka. Użyj zamrażacza do wykręcenia świec bez odrdzewiacza. Te na bazie wd 40 to kit. Bez odrdzewiacza ma temperaturę do -60°C .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Można wiedzieć co to za wóz ?
Nie ma to najmniejszego znaczenia, się mnie wydaje. Chyba że układ wykrywa pojedynczą "przepaloną" świecę. Nigdy nie miałem błędu świecy, więc jeszcze tego nie wiem. Spirala świec na desce w sumie normalnie się pali, sekundę i gaśnie, jak zawsze.
Iveco Daily Euro5.

Użyj zamrażacza
To to jest dla zawodowców i profesjonalistów ;) a ja jeszcze jestem na etapie nauki ;
Świece mają prawie 600 tysięcy kilometrów ( to było info. na deser :D ) więc w sumie lekkiej rewizji by wypadało je poddać.
Nie ma żartów. Nawet do nich nie podchodzę na razie. Tydzień podlewania olejem z naftą.

johnny100

Gaduła
Punktów
16
No kolego jak to nie ma dla ciebie znaczenie to z takim podejściem nie naprawisz. Są różne świece, różne sterowniki i różne sposoby kontroli i sterowania świec. Zrób jakieś pomiary ,choćby pobór prądu przez świece /rezystancja, stan złącz itp. Puść to w test kilka razy jak się da czy nie wywali błędu. A jak to iveco to pewnie korozja i zielono gdze tylko się da.:D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
jak to nie ma dla ciebie znaczenia
Bo nie ma. Chyba że podpowiesz, czy Daily Euro 5 wywala błąd poszczególnej świecy, uszkodzenia/przebicia/wiązki etc. Pozwoliłoby to zawęzić krąg podejrzanych. Świece, czy wiązka.
Puść to w test kilka razy jak się da
Jakiś program w miarę tani byś polecił do tysiąca złotych czy dwóch?
jak to iveco to pewnie korozja i zielono gdze tylko się da.
Dokładnie...ale od góry to nawet mają sucho i ciepło...więc w tych zakamarkach nie jest źle.
Zrób jakieś pomiary
Pomiary to trzeba zrobić takie, że trzeba świece wyciągnąć...chciał nie chciał. Jak już miącham, to miącham.
Będę zalewał miksturą...to pomiącham kablami i miernikiem w około. Się finalnie okaże, że tam gdzieś nie łączy - w co wątpię - za łatwo by było w ciężkim życiu henia :D

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
No z tą korozją i zielonym wszędzie to przesadzacie.
Sprawdzenia świec dokonujesz najpierw na samochodzie wraz z okablowaniem .
Nie zaczynajcie od końca.
Program do twojego to chiński delfin obskoczy. I pewnie takiego używasz.
Przy twojej dbałość o sprzęt to ten silnik dopiero jest dotarty.
A teraz. Odpinasz sterowniki od świec i sprawdzasz po kolei każdą z nich. Od razu masz i sprawdzoną instalację.
Do sprawdzania potrzebny miernik cęgowy i przewód z końcówką płaską przynajmnimniej z jednej strony.
Przewód wpinasz w kostkę sterownika w pin świecy 1 . Na przewód zakładasz cęgi, przestawiasz na ampery . Drugi koniec przewodu dotykasz do plusa. Wartość na mierniku powinna być w granicach 12-16 amper i spadać. I tak z każdą świecą .
Z tym że wartośći powinny startować z tego samego poziomu +/- 1A
I to właśnie ważne jakie auto bo nie wszystkie mają świece 12v.
A sam sterownik nie odróżnia która czy ile świec niedomaga.
Chociaż pisałem żebyście nie przesiadali z tą korozją, to faktycznie czasem połączenia ze świecą rdzewieją.
Lub bywa niekątakt na połączeniach ,co też trzeba sprawdzić,przed wykreceniem świec.
A jak chcesz trochę adrenaliny to od razu urwij świecę nr 4 .
I będzie rozkmina czy lepiej wyjąć silnik czy zdjąć kabinę.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
silnik dopiero jest dotarty
:D
miernik cęgowy
Właśnie rano żem se zamówił...sprawdzić, sprawdzę...z czystej ciekawości...ale ja te świece i tak wymienię i tak.

A sam sterownik nie odróżnia która czy ile świec niedomaga.
No właśnie. Bo już mówię, odepnę jedną świecę zobaczę, czy wywali błąd i jaki...ale jak będę miąchał to i tak odepnę z ciekowości.

No, a dlaczego tego nie mierzyć na podpiętym przekaźniku..przy samych świecach (nie widzę teraz silnika to nie wiem czy tam jest miejsce) ? Bo tak to trzeba odpinać/wyciągąć aku. żeby się dostać do sterownika. Ja mam 120A i już prawie przepuklinę od tego wyciągania i wkładania. Jeszcze odkręcać, przykręcać :D Normalnie gdzieś tam cęgiem przymiąchać na włączonym zapłonie nie da rady?
żebyście nie przesiadali z tą korozją,
Korozja jest, ale w tych starszych egzemplarzach, sprzed 2010 roku...a jak tam każda sztuka ma lekko po milion kilometrów nabite to co się dziwić...że korozja na stykach.
A jak chcesz trochę adrenaliny to od razu urwij świecę nr 4 .
I będzie rozkmina czy lepiej wyjąć silnik czy zdjąć kabinę.
No, właśnie nie chce. I chyba przedłużyłeś okres podlewania świec olejem z naftą z tygodnia do dwóch :)
Tak, jednak trzeba będzie się więcej tymi cęgami pobawić :D

No, ale po co ten przekaźnik odpinać? Przecież puści se prąd na świece i cęgiem sprawdzisz przy świecy. Chyba, że coś nie halo będzie, to wtedy można by go odpiąć i wykluczyć ewentualny błąd pomiarowy spowodowanym "wadliwym przekaźnikiem". Tak se myślę?
Wyderka, biedaku, ja zaczynałem od Freuda, a nie od klocków hamulcowych.
I pamiętaj. Zawsze to powtarzam. Zapamiętaj to sobie na całe życie. Wszystkiego można się nauczyć, ale inteligencji nigdy się nie nauczysz. Oczywiście do tego szczypta talentu jest potrzeba lub otwarty umysł.

Poza tym jakbyś tak raczył więcej merytoryki do wątku dodać :D a nie jakieś kur. jaszczurki, to byłbym bardzo wdzięczny.
A tak to jest taki kapiszon :D

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
No niestety przekaźnik trzeba odpiąć i sprawdzać świece po kolei z zachowaniem identycznych warunków dla każdej.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Pod tę wtyczkę chyba można się podpiąć, jak będzie numerowana...bo na 98% bezpośrednio idzie na świece.

Załączniki

• IMG20251124195142~2.jpg
    IMG20251124195142~2.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 8

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Pod tę wtyczkę chyba można się podpiąć, jak będzie numerowana...bo na 98% bezpośrednio idzie na świece.
No właśnie ta kość robi największe problemy. Często jest niestyk tam .dlatego pisałem żeby pod sterownik świec i sprawdzisz odrazu i całą instalację.
Widzisz jaki ty uparty i będziesz powracał do tematu , świece wymieniał . Zamiast sprawdzić pomyśleć. To kombinujesz a może tak a może inaczej.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
(wczoraj dopiero miałem 5 minut, zobaczyć, jak to w ogóle wygląda pod maską, wymiana świec to tam jest masakra)
tak, numeracji nie pamiętam
Jak sobie przypomnisz który kolor idzie do której świecy, to możesz mi podrzucić na priv. Bez kamery to se możesz kupala tam zrobić.
Może jak się trochę makaronu na bok weźmie, to drogą dedukcji znajdziesz , który kabel do którego pinu idzie. Jak odepnę wtyczkę, to od razu zdam Ci relację na priv, czy mamy te nasze numery ;) Będziesz miał hot info. na wyłączność. :D

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Odczep tą wtyczkę weź kabelek, jeden koniec do akumulatora drugim dotykaj poszczególnych pinów sprawdzając czy iskrzy - jak tak to świeca żyje jak nie to martwa - to najszybszy sposób by sprawdzić czy świeca nie spalona całkowicie

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Dokładnie, na iskrę było pierwsze. Potem na próbnik napięcia i finalnie na cęgi.
Taaa jak ja żem fachura już zainwestował w cęgi ;) leżą w paczkomacie od rana.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Na kabelek tylko z cęgami zapietymi na nim .
A numeracja w kostce odpowiada pozycji świecy na silniku.
Zdejmij przodek to i dostęp lepszy i aku do góry nie będzie trzeba rwać.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Świece po odpięciu można opòr pomierzyć bo co z tegoż że iskrzy .? Duża ròżnica w oporze wywali błąd .
Automatyczne połączenie postów:

Nie ma to najmniejszego znaczenia, się mnie wydaje. Chyba że układ wykrywa pojedynczą "przepaloną" świecę. Nigdy nie miałem błędu świecy, więc jeszcze tego nie wiem. Spirala świec na desce w sumie normalnie się pali, sekundę i gaśnie, jak zawsze.
Iveco Daily Euro5.

To to jest dla zawodowców i profesjonalistów ;) a ja jeszcze jestem na etapie nauki ;
Świece mają prawie 600 tysięcy kilometrów ( to było info. na deser :D ) więc w sumie lekkiej rewizji by wypadało je poddać.
Nie ma żartów. Nawet do nich nie podchodzę na razie. Tydzień podlewania olejem z naftą.
Zmrażacz kupisz w autosklepie czy Allegro. Po 6 paczkach to są na amenus i na bardzo ciepłym silniku mrozić to lepszy efekt aż zobaczysz lòd na świecy. Jak zacznie topnieć to prubuj odkręcać.

Ostatnia edycja:

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Niestety nie zawsze, czasem lepiej sprawdzić ręcznie bo można wiercić . Pisze że ma już najechane a to wiąże się z ryzykiem urwania.
Ducato 2.3 700 najechane wszystkie zakretarką odkręciłem.
W 3.0 przelotu ok 300 trzy ręcznie urwane,czwarta zakretarką wykręcona.
Loterja panie.

Do góry Bottom