• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus c max błąd p0380 komputer sterujący świec żarowych

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
Ford focus cmax 1.6 tdci 109KM 2005r.
Witam od dłuższego czasu podczas jazdy zapala się usterka silnika na desce i po odczycie autocomem/forscanem pokazuje p0380 komputer sterujący świec żarowych. Gdy zgaszę auto podczas jazdy i zapalę jedzie normalnie.
Sprawdziłem wiązkę od świec do wtyczki tej po lewej stronie i ma przejścia.
Nie wiem jak sprawdzić świece i ten komputer gdzie on jest. Pod lampą od strony kierowcy nie ma. Bezpieczniki pod maską sprawdziłem.

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
Komputer, a w zasadzie przekaźnik świec żarowych znajdziesz na lewej podłużnicy. Kwadratowa kostka z grubymi przewodami.
Świece możesz sprawdzić wydając polecenie grzania diagnoskopem i zmierzyć prąd np. miernikiem cęgowym. Można też pomierzyć po prostu ich rezystancję i sprawdzić czy są odchyłki.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Winne najczesciej swiece.Sprawdz tez zasilanie do przekaznika swiec.

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
Jaka jest prawidłowa rezystancja? Gdzieś wyczytałem 0.3 -0.5 Ohm. Sprawdzać świece przez kabel od wtyczki czy odkręcić kable od zasilania i wtedy?
Jeszcze jedno dzisiaj po pracy przy odpalaniu auta rozrusznik zakręcił 1 raz a drugi to był taki szybki strzał i zapalił jakby dostał mocny kop.
Kiedyś palił mi się alternator aku siadało powód bezpiecznik przy klemie +. Wymieniony był na używany oryginał i ok. Miesiąc temu miałem dwa dziwne błędy 1 od wspomagania a 2 od ABS i pisało że zbyt duże natężenie prądu dostawał ABS i wspomaganie.
Czytałem że ten bezpiecznik robi problemy różne i zamieniają go na taki https://www.mpartner.com.pl/bezpiecznik-samochodowy-mega-150a-mta-p-716.html

Do góry Bottom