• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C5 1.8 AEB - problem z ustawieniem sztangi

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Witajcie, skonstruowałem prosty przyrząd z manometrem do pomiaru WG (waste-gate)
1.8 AEB - podobno ma otwierać WG przy 0,55 bara, czyli kończy mi się regulacja.

Rozumiem, że WasteGate ma być zamknięte, ale po ustawieniu na 0,55 Bara - nie otwiera się praktycznie wcale.
To tak ma być?
Pomocy.

obrzydliwyszarykot

Początkujący
Punktów
0
Na stole raczej ciężko, chyba że jesteś w stanie ustawić na sprężarce te 0,35 bara to przy takim ciśnieniu ma być pelne otwarcie wg

W uproszczeniu dmuchasz w gruchę ciśnieniem ok 0,35bara i przy tym ciśnieniu wg ma być max otwarty

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
bierzesz ten swoj przyrzad, ja zrobilem z pompki rowerowej koncowke, napompowujesz 0,55 i krecisz sruba regulacyjna tak, zeby klapka delikatnie zaczela sie uchylac, przy 0,8 powinna juz dosyc znacznie byc uchylona. Patrzysz na klapke czy zaczyna uchylac otwor nie na dzwigienke. Na czym jeszcze raz polega twoj problem?

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
bierzesz ten swoj przyrzad, ja zrobilem z pompki rowerowej koncowke, napompowujesz 0,55 i krecisz sruba regulacyjna tak, zeby klapka delikatnie zaczela sie uchylac, przy 0,8 powinna juz dosyc znacznie byc uchylona. Patrzysz na klapke czy zaczyna uchylac otwor nie na dzwigienke. Na czym jeszcze raz polega twoj problem?

No dobra, ale problem jest tego typy, że regulacja się kończy i w zasadzie mówimy o uchyleniu WG, bo na otwarciu 0,55 bara klapka dalej nie chce iść jak lekko się uchylić, czy mam za niskie ciśnienie w przyrządzie?

Dodatkowo
" Na stole raczej ciężko, chyba że jesteś w stanie ustawić na sprężarce te 0,35 bara to przy takim ciśnieniu ma być pelne otwarcie wg
W uproszczeniu dmuchasz w gruchę ciśnieniem ok 0,35bara i przy tym ciśnieniu wg ma być max otwarty"
"
Tutaj brzmi to barzdziej realnie, tylko czy nie będzie za słabe ciśnienie?

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
No dobra, bajek naopowiadali wszyscy.

Co drugi serwis Turbosprężarek nie jest mi wstanie odpowiedzieć, jak ustawić gruchę.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
No dobra, bajek naopowiadali wszyscy.

Co drugi serwis Turbosprężarek nie jest mi wstanie odpowiedzieć, jak ustawić gruchę.
ja zrobilem tak jak napisalem i bylo idealnie, podobnie w tdikach. Nie do konca rozumiem co piszesz, wydaje mi sie, ze caly czas masz wszystko dobrze, przy 0,55 ma sie dopiero zaczac uchylac, max ladowanie w tym silniku to ok. 0.6, ale jesli klapka juz troszke sie uchyli to spokojnie upusci i nie bedzie przeladowania.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Zaraz wrzucę film.
Ogólnie chodzi o to, że przy ustawieniu regulacji na 0,4bara (dopiero się uchyla) w efekcie finalnym bardzo słabo otwiera WG - tą klapkę.

Pomocy, temat pilny.

Ostatnia edycja:

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Zaraz wrzucę film.
Ogólnie chodzi o to, że przy ustawieniu regulacji na 0,4bara (dopiero się uchyla) w efekcie finalnym bardzo słabo otwiera WG - tą klapkę.

Pomocy, temat pilny.
ile razy mam Ci napisać, ze WG ma sie zaczac lekko uchylac przy tym 0.5 i tak jest dobrze?

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Ustawiłem tak jak na filmie, idzie dobrze. Czy podpowiesz dlaczego się turbo grzeje do czerwoności? Trochę buta i całe żeliwo ostro czerwone, tak musi być?

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
No jak, przecież kat jest czysty. Rura z łącznikiem jest nowa, środkowy i ostatni mógł się zapchać?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Przez ostatni rok 4 przypadki świecącej turbiny i zawsze kat z tyłu w ruinie.
Może u ciebie jest inaczej, ale piszę to z własnego doświadczenia.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Jedna ściana się posypała w kacie. Blokowała to ja wybiłem nie uszkadzajac tym samym druguej. Pierwszą(od turbiny patrząc) zostawiłem. Ładna siateczka w kolorze bieli. Może dawka za duża?

obrzydliwyszarykot

Początkujący
Punktów
0
Odłącz n75,zrób loga doładowania i jeżeli będziesz miał więcej niż 0,3 0,35 bara doładowania to sztanga do poprawy.kata trzeba było wyrzucić całkiem jak się już sypal

Do góry Bottom