• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 c5 1,8t Aeb problem z nastawnikiem faz rozrzadu.

Varius

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jakie powinno być ciśnienie oleju na rozgrzanym (olej 90 stopni) silnik 1,8t Aeb? Bo mam taki problem, że wymieniłem napinacz, bylo go juz słychać i ten nowy jest nawet gorszy od tamtego u mnie na wolnych obrotach cisnienie 1,7 bara a przy 3 tys troche ponad 5 bar. Przy wiekszych obrotach go nie slychac ale jezeli postoji na wolnych obrotach to po 5 min zaczyna stukac :/ Dziś mechanik mi powiedział że cisnienie na wolnych przy rozgrzanym powinno wynosić 2-2,2 bara i mowi że mam pompe do wymiany. Inny mowi że cisnienie jest ok. I już sam nie wiem czy to pompa jest winna czy napinacz trafiłem zepsuty :/. Do tego po wymianie na 3,4,5 biegu ma takiego "muła" nie jedzie jak wcześniej i jest błąd czujnika halla no i moim zdaniem jest źle ustawiony rozrzad na lancuchu ale mechanik sie zarzeka, że 3 razy zwalał pokrywę i patrzył rozrząd i tam jest na pewno dobrze. Tam jest zwykły napinacz bez elektrozaworu. Ktoś jakieś podpowiedzi, sugestie?

Varius

Początkujący
Punktów
0
Olej Valvoline 5w40 zmieniany jakieś 500 km temu.

Czyli na to by wychodziło, że pompę czas zmienić? ;/ smok sprawdzany i był czysty.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
o dupe rozbic taką zmiane oleju ... podcieranie dupy szkłem.
Przede wszystkim sprawdź czy jest stan oleju.
Auto łapie muła, wywala błąd czujnika położenia wałka oraz klekocze... Niech inny mechanik zweryfikuje czy rzeczywiście ten rozrząd jest dobrze ustawiony.
Jeśli wszystko będzie okej to pompa rzeczywiście kwalifikuje się do wymiany.

Varius

Początkujący
Punktów
0
Zaryzykowalem w chinola, kilka osob mowilo że u nich smiga a firma to febi. No będę na dniach leciał do drugiego mechanika i pod kompem sprawdzi mi wartości czujnika i rozrzadu. Jak nie to pozostanie zwalenie pokrywy i sprawdzenie czy dobrze na znaki jest ustawione. A jak będzie no to chyba zostanie wymiana pompy i moze niestety napinacza :/ ah trzech mechanikow mi mowilo że cisnienie 1,7bar to dobre :/ gdybym wiedzal to przy czyszczeniu smoka bym zmienił pompe a tak dwa razy wiecej roboty znowu.

Do góry Bottom