• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A6 C5 2,4 V6 170KM kilka problemów proszę o pomoc

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
Zakupiłem Audi A6 C5 2,4 V6 170km, kupiłem je dla siebie dość okazyjnie, ale z usterkami z którymi mam nadzieję sobię poradzę.

Proszę o pomoc w analizie i podpowiedzi co do naprawy gdyż to mój pierwszy samochód z silnikiem benzynowym.

LOGI ze sterownika silnika

18057 - Powertrain Data Bus
P1649 - 35-00 - Missing Message from ABS Controller
16955 - Brake Switch (F)
P0571 - 35-10 - Implausible Signal - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 35-00 -
16690 - Cylinder 6
P0306 - 35-00 - Misfire Detected
16687 - Cylinder 3
P0303 - 35-00 - Misfire Detected

A więc, ze sterownikiem ABS nie ma w ogóle komunikacji, zakładałem z góry, że uszkodzony jest cały sterownik, lecz nie wiem jak w 100% się o tym przekonać. napięcia na pinie 1 i 2 jest, narazie nic wiecej nie sprawdziłem, nie gwizdałem cana gdyż nie wiem jeszcze od ABSu gdzie on dalej idzie. Sterownik wyjąłem rozciąłem obudowę i wygląda dobrzę ale najlepie jbyłoby go podmienić tylko nie mam innego boscha 5.7

Teraz jeśli chodzi o wypadający zapłon stało się to przy prędkości 220km/h silnik mocno się rozgrzał i zapłon zaczął wyskakiwać. Rozpiąłem przewody od cewki, dwa ze starości pękły przy cewce, a przewody na 4 i 6 cylindrze były całe mokre, w cylindrze na dole tam gdzie świeca normalnie stała woda. wysuszyłem i wykręciłem świece. wyglądają dobrze aczkolwiek wymienię świecę i przewody.
Jeszczę jedna rzecz przewody WN były podłączone zupełnie w innej kolejności niż w etce.
Pytanie czy to nie cewka jak to stwierdzić ?

Jeśli chodzi o tempomat to pewnie czujnik hamulca więc narazie olewam.

Dodam jeszczę, że navigacja RNS-d nie działa czarny ekran może to ma coś wspólnego z canem ABS nie wiem co za kombinacje były robione w tym samochodzie

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zakupiłem Audi A6 C5 2,4 V6 170km, kupiłem je dla siebie dość okazyjnie, ale z usterkami z którymi mam nadzieję sobię poradzę.

Proszę o pomoc w analizie i podpowiedzi co do naprawy gdyż to mój pierwszy samochód z silnikiem benzynowym.

LOGI ze sterownika silnika

18057 - Powertrain Data Bus
P1649 - 35-00 - Missing Message from ABS Controller
16955 - Brake Switch (F)
P0571 - 35-10 - Implausible Signal - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 35-00 -
16690 - Cylinder 6
P0306 - 35-00 - Misfire Detected
16687 - Cylinder 3
P0303 - 35-00 - Misfire Detected

A więc, ze sterownikiem ABS nie ma w ogóle komunikacji, zakładałem z góry, że uszkodzony jest cały sterownik, lecz nie wiem jak w 100% się o tym przekonać. napięcia na pinie 1 i 2 jest, narazie nic wiecej nie sprawdziłem, nie gwizdałem cana gdyż nie wiem jeszcze od ABSu gdzie on dalej idzie. Sterownik wyjąłem rozciąłem obudowę i wygląda dobrzę ale najlepie jbyłoby go podmienić tylko nie mam innego boscha 5.7

Teraz jeśli chodzi o wypadający zapłon stało się to przy prędkości 220km/h silnik mocno się rozgrzał i zapłon zaczął wyskakiwać. Rozpiąłem przewody od cewki, dwa ze starości pękły przy cewce, a przewody na 4 i 6 cylindrze były całe mokre, w cylindrze na dole tam gdzie świeca normalnie stała woda. wysuszyłem i wykręciłem świece. wyglądają dobrze aczkolwiek wymienię świecę i przewody.
Jeszczę jedna rzecz przewody WN były podłączone zupełnie w innej kolejności niż w etce.
Pytanie czy to nie cewka jak to stwierdzić ?

Jeśli chodzi o tempomat to pewnie czujnik hamulca więc narazie olewam.
Przewody WN powinno się wszystkie wymienić i świece . Co do cewki można opór powierzyć. . Ale z głowy to nie wiem , muszę zerknąć do danych jutro .

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
ok a czy mogę kupić przewody i świecę NGK? teraz były przewody BREMI i cewka jest BREMI a ja w przyszłości chciałem założyć gaż i świece odrazu do gazu kupić teraz.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
ok a czy mogę kupić przewody i świecę NGK? teraz były przewody BREMI i cewka jest BREMI a ja w przyszłości chciałem założyć gaż i świece odrazu do gazu kupić teraz.
Bez problemu ,mogę Ci też sprawdzić co poleca Stuttgart do mietka na gaz. Ale NGK to dobry ,choć nie tani wybór.

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
ok nie będę kombinował kupię świece NGK i przewody wiem, że sporo wyjdzie za to ale mam nadzieję, że nie będzie trzeba cewki wymieniać, dzisiaj 2 świec nie mogłem odkręcić tam gdzie stała woda reszta poszła, prysnąłem trochę WD40 nie wiem czy tak można ale zaryzykowałem jutro zobaczę czy puści. Męczy mnie jeszcze temat ABS :/

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
ok nie będę kombinował kupię świece NGK i przewody wiem, że sporo wyjdzie za to ale mam nadzieję, że nie będzie trzeba cewki wymieniać, dzisiaj 2 świec nie mogłem odkręcić tam gdzie stała woda reszta poszła, prysnąłem trochę WD40 nie wiem czy tak można ale zaryzykowałem jutro zobaczę czy puści. Męczy mnie jeszcze temat ABS :/
Można a jak nie to zapal silnik podgrzej i podlewaj WD do osiągnięcia .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nawigacja z ABS to nie jest wspólne . Czym to skanujesz , podejżyj obroty kół .

Tam miało być ostygnięcia.

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
skanowałem to VCDS oraz autocom-em, obydwa urządzenia pokazują w silniku brak komunikacji CAN ze sterownikiem ABS i ze sterownikiem ABS nie można się połączyć. Zastanawiam się czy nie flashowali ECU i nie zakodowali go prawidłowo.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
jezeli kodowanie byloby nieprawidlowe komunikacja bylaby mimo wszystko.
nie napisales ktory to rocznik ale mniemam ze wszystko komunikuje sie diagnostycznie po linii K wiec CAN tylko pomiedzy sterownikami...

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
rok modelowy 2002 wg. VIN, tak jak mówisz kolego diagnostyka po lini K, posiadacie może schemat CANa w tym samochodzie? jestem w stanie go nawet całego przegwizdać każdy punkt. bo sterownik wygląda mi dobrze aczkolwiek może szlag go trafił

dodam jeszczę, że łączyłem się z zegarami i błędów nie mażadnych, a jak patrze w blokach to jeśli chodzi o komunikację to nie ma żadnej informacji o komunikacji z ABS

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
rok modelowy 2002 wg. VIN, tak jak mówisz kolego diagnostyka po lini K, posiadacie może schemat CANa w tym samochodzie? jestem w stanie go nawet całego przegwizdać każdy punkt. bo sterownik wygląda mi dobrze aczkolwiek może szlag go trafił

dodam jeszczę, że łączyłem się z zegarami i błędów nie mażadnych, a jak patrze w blokach to jeśli chodzi o komunikację to nie ma żadnej informacji o komunikacji z ABS

Kolego Dartech ma rację a co do tego dzwonienia , to nie jest to głupie . W Würth znajdziesz schemat tej części instalacji i pinologię w kostkach.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
can nie ma nic do diagnozy ale mozesz go przeszukac - prosze ;)

Załączniki

• a6_can.pdf
    88,9 KB · Wyświetleń: 9
  • a6_esp_po 2001.pdf
    163,5 KB · Wyświetleń: 2

wojciech0015

Gaduła
Punktów
1
Kolego dartech jeśli mogę prosić dołącz mi proszę jeszczę schemat urządzeń : A35,A103, B106, A57, A75, sprawdzę sobie na podstawie tych schematów całą instalacje CAN na pojeździe. Ponieważ np: widzę, że can idzie 3 razy do urządzenia A57 ale nie widzę skąd on idzie.

Jeszcze jedno pytanie skoro diagnostyka odbywa się po lini K, a urządzenia są połączone z sobą po canie to złącze diagnostyczne jest połączone z jakimś gatewayem czy jak to się odbywa? jak idzie komunukacja od złącza diagnostycznego do sterownika ABS?
złącze diag.--gateway--ABS czy jakoś inaczej ? bo chyba ten samochód nie posiada gateway

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom