• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 C5 2.5tdi zapowietrza się

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
Witam. Czy któryś z Was przerabiał temat typu że auto nie odpala ale po odpowietrzenie wtryskiwaczu zaczyna chodzic? Wtedy działa równo, ale po różnej chwili gaśnie, czasem jest to minuta czasem godzina. Jak zgaśnie to ewidentnie nie podaje paliwa na wtryski. Po odpowietrzeniu znów chodził. Gdy auto chodzi i zostanie zgaszone to samo nie odpali. Trzeba znów poluzować przewody na wtryskach. Nie widać pęcherzyków powietrza w przewodach. Pojawi sie czasem błąd wtrysku wstępnego. Awaria nastąpiła po wymianie wymianie jednej z glowic. Przed awaria samochod odpalal i jeździł tylko nie pracował na jednym cylindrze. Podejrzewam że może to być jakis problem ze zbiornikiem paliwa. Po naprawie nie chciał odpalić dopiero po dolaniu paliwa pierwszy raz odpalił. Jest to wersja allroad. 2004r. Spotkalem sie z opinia że po 2002roku była jakaś modernizacja zbiornika i są tam dwie pompki. Chociaż sam już nie jestem pewien bo przy kreceniu rozrusznikiem pompka na filtr podaje paliwo. Za każde wskazówki będę wdzięczny

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Reg.Ciśnienia.to pierwsze co mi przychodzi na mysl.niewiem, sprawdz cisnienie jakie ma i wogole posprawdzac wszystko co z tym związane.moze przez filter paliwowy zaciąga.no trza mache otworzyć i troszke od siebie zaingerować.Nie bać sie ze sie pobrudzi ręce...:) pozdrawiam i milego weekendu życze.

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
Regulacja ciśnienia? Co do sprawdzenia ciśnienia paliwa to tyle tylko sprawdzić moge że jak odkręcam przy wytryskach to po chwili kręcenia tryska jak wściekłe. Inaczej tego sprawdzić nie mogę

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Panowie zauważyliście, że jest tu mowa o a6 c5 na pompie vp44?

Pompa w zbiorniku tutaj przelewa jedynie z komory do komory jak jest mniej niż pół baniaka paliwa, jeśli nie działa to silnik bedzie chodził tylko jak masz ponad połowe w zbiorniku

sa90

Nowy
Punktów
0
co mówi diagnostyka i jakie są parametry , od filtra do pompy daj igielit i obserwuj
najlepiej podawać jaki system zasilania ma silnik to ułatwia

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
Auto nadal unieruchomione. Sterownik pompy po sprawdzeniu. Pompa również. Brakuje mi już pomysłów. Mam pytanie czy przy ustawieniu rozrzadu na blokady pierwszy tlok powinien byc w górze? Brakuje oznaczenia "OT" na walku, chyba był wymieniony na jakis zamiennik. Czy blokada w przeciwwadze w walę powinna głęboko wchodzic? U mnie jest tylko minimalny otwór. Mam wrażenie że to nie pierwszy problem. Kresek porysowane na tych kolkach jest pełno do około wiec już zgłupiałem

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
Mam blokady dedykowane do tego silnika. Myśle gdzie może być przyczyna. Kiedyś robiłem rozrząd w 1.9 i po wymianie nie chodził. Okazało się że była pompa wymieniana i inaczej wychodził klin. Przez to mimo składania na blokady auto nie odpalało

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Jeżeli zakładałeś blokady i wszystko zgrywa się tak jak należy ..to kwestię rozrządu należy zamknąć i nie sugerować się namalowanymi kreskami na kole (najlepiej je usunąć ) .
Awaria nastąpiła po wymianie wymianie jednej z glowic.
czyli już bezpośrednio po wymianie nie można było uruchomić silnika ,,czy stało się to jakiś czas od wymiany ?

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
Składane bylo na blokady. Awaria nastąpiła od razu po naprawie glowicy. Na kreslonje patrzę tylko zastanawia mnie to na co komus tyle kresek. Ktoś musialjuz kiedyś tutaj przerabiac podobny temat

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
A zaplon masz dobrze ustawiony? Wtrysk sterujacy sprawdz ile ohm ma po rozgrzaniu.
To sa juz old wynalazki , trza miec duzo cierpliwosci i checi zeby to postawic. Nie wierze ze auto nagrzane po zgaszeniu nie odpali bo sie zapowietrza- musialbys miec dziurawy i filter i wezyki a to bys zauwazyl.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Przy każdej kombinacji ustawiamy na nowo kąt wtrysku. Pokaż tdi timing. Wystarczy przez butelkę podłączyć ten silnik żeby sprawdzic czy to zasilanie szwankuje.

Do góry Bottom