• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C5 2002 2.5TDi Quattro Avant Lift

Memfis

Początkujący
Punktów
0
Od czego by tu zacząć :p a wypadało by się przywitać he he
ok Witajcie :)
mam nadzieje że ktoś jest w stanie mi pomóc mój problem polega na tym że...
może od początku
Zamarzyłem sobie żeby moja audica posiadała troszeczkę więcej kuni więc pojechałem
na chip tuning lecz po pomiarach na hamowni okazało się że audica nie ma fabryki
oj i się zaczęło
pierwszy pomiar
11828693_925029597543359_3838908243994683430_n.jpg
fota dołączona wypadł bardzo słabo zamiast 180 !! była 115...
no ok szukamy przepływka wymieniona nic nie dało
pod komputer podpięty żadnych błędów parametry bardzo dobre ok
ściągamy wtryski do regeneracji iii okazało się !!
że wałek jest uwalony w głowicy od strony kierowcy
12068976_941641392569665_8096773422694480052_o.jpg
12115570_941641125903025_3004845465981704068_n.jpg
no ok myślę wyjaśniło się wymienię będzie śmigać
ok wymieniamy
wymienione zostało wszystko włącznie z rozrządem łożyskiem wiskozowym...
które jak nazłość miałem nie typowe tylko z serwisu...
napinacze rolki paski alternatora no wszystkie takie elementy
ok przyjeżdżam po samochód odpalam i od razu coś mi nie pasuje coś jakby stukało
no ok mechanik powiedział że to to przestanie
ok no mówie jak nie przestanie to przyjadę i pojechałem znowu na hamownie
czuć było że jakoś lepiej przyśpiesza ale to nie było to samo
wcześniej jakby lepiej chodził
i pomiar
11224778_941640732569731_4102924005357354818_n.jpg
i SZOK !! ma jeszcze mniej mocy... ooo teraz to się wkurzyłem he he wydałem w h.. szmalcu bo troche wszystko wyszło i jeszcze mniej mocy... coś jest nie halo
ok myślę szukam sam sprawdziłem gruszkę od turbiny wszystko działa elegancko sprawdziłem EGR nie jest zapchany popatrzyłem czy jakieś wężyki nie są dziurawe wszystko jest ok
pojechałem do speca na komputer podłączył wariata a ten pokazuje że wszystkie parametry turbiny są zgodne żadnych błędów !! nic kompletnie a dodam że przy 3.5k obrotów zaczyna się dławić wcześniej też tak było zanim wymieniłem wałki ale najlepsze jest to że jak wałek miałem uwalony to spokojnie bez żadnego ale 200 moment a teraz mam problem żeby wyciągnąć 180.... a o 200 zapomnij chyba że z górki... no i te klepanie... totalna załamka lepiej mi się jeździło jak chodziło pół silnika ;p
nie no bez jaj ale w sumie chodził lepiej ;p
nie kopci !! dam mu w w deche i wiadomo jak to diesel dymka puści ale nic poważnego mgiełka prawie nic
no i właśnie kolejna ważna rzecz !! pali jak typowy amerykaniec a podobno niemcy robili .... 15l !! na 100 oczywiście a wcześniej normalnie z 11 palił no zapewne pomyślicie sobie no przecież to 2.5... no ale ja tam go lubie ;p chociaż mnie trochę podłamał bo nie chce powiedzieć co mu jest !!
a chyba to też ważne pompę paliwa miałem regenerowaną znaczy się obudowa została bebechy sa nowe i tak uprzedzę pytanie jest wydajna parametry są ok
no i przejdę do pytania macie może jakieś pomysły ?? co to może być !! ? ;p bo ja już nie wiem co dalej a tak na pewno nie może zostać bo sam klekot w silniku sprawia że mam dreszcze i czuje się jak ktoś by we mnie igłę wbijał jak to słyszę. i nie chodzi to o mruczenie dźwięk jest jakby zawór ?? ciężko mi powiedzieć bo się nie znam.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
moim zdaniem jest przestawiony rozrzad albo pompa

Memfis

Początkujący
Punktów
0
pompa ?? wtryskowa ? a jak sprawdzić ten rozrząd jest szybka jakaś i skuteczna metoda na sprawdzenie czy rozrząd jest na swoim miejscu ?? no i skoro rozrząd jest przestawiony samochód nie powinien wariować czy coś ?? no i w ogóle czemu chodzi ?? ;p a no i zapomniałem dodać jeszcze że ciężko pali ale tylko jak jest ciepły ??? rozumiem na zimnym ale na ciepłym ?? ^^

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Rozrząd do sprawdzenia obowiązkowo, zazwyczaj jak ciężko pali na ciepłym to pompa wtryskowa klęka. Żeby sprawdzić rozrząd najlepiej musisz mieć blokady ale nie koniecznie, w bloku po prawej stronie wykręcasz srube to jest miejsce na blokade i z tyłu wałków masz tez miejsca na blokady, z jednej stroyn do wyjęcia zaślepka z drugiej strony odkręcasz pompe vacum ale nawet jakby wyszło, że ok to nie wiadomo jak jest ustawiony drugi wałek, trzeba zwalić pokrywy zaworów.

Memfis

Początkujący
Punktów
0
okey umówiłem się do innego mechanika niż ten co mi składał on też przypuszcza że jest to rozrząd... ale niestety miejsce na za tydzień ;p no więc pozostaje czekać.

Memfis

Początkujący
Punktów
0
Aaa szczerze to ogolnie podoba mi sie ten silnik jego dzwiek mruczenie :) no i osiagi tez bardzo przyzwoite jak na ta mase i ten rok a kolejna sprawa bardzo dobre wyposarzenie czego nie mozna powiedziec o 1.9 :) albo po prostu 1.9 z dobrym wyposarzeniem wszyscy chomikuja :) ale i tak dla mnie ten silnik jest zacny tylko troche nie dopracowany lecz potencjal ma duzy :) sorry za pismo ale z fona pisze teraz :)

Konrad_2085

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
SI/NOL
Też dużo myślałem nad autem z tym silnikiem, ale potencjalne koszty mnie odstraszyły :) Na dzień dzisiejszy jedyny diesel, który mnie interesuje to 3.0d z BMW e39/e46. Tylko znajdź tu zadbanego 12-15 letniego diesla...

marewel

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Tromso
www.youtube.com
A co Cię skusiło żeby kupić auto z tym silnikiem? :)

To samo pytanie chciałem zadać tylko w formie co Cię skusiło to kupna tej kupy złomu?Większą pomyłką konstrukcyjną jest tylko VM 2.5 chociaż przypuszczam że jest mniej spaprany konstrukcyjnie.
A wracając do tematu to czep się pompy czyli kolejne 2.5 tyś do wydania.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Też dużo myślałem nad autem z tym silnikiem, ale potencjalne koszty mnie odstraszyły :) Na dzień dzisiejszy jedyny diesel, który mnie interesuje to 3.0d z BMW e39/e46. Tylko znajdź tu zadbanego 12-15 letniego diesla...

Zastanów się dwa razy zanim kupisz BMW. Części eksploatacyjne są cholernie drogie. Ja swoje sprzedaje, bo za to co włożyłem kupiłbym drugie ;)

Konrad_2085

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
SI/NOL
Zastanów się dwa razy zanim kupisz BMW. Części eksploatacyjne są cholernie drogie. Ja swoje sprzedaje, bo za to co włożyłem kupiłbym drugie ;)
A może kupiłeś szrot? Bez urazy oczywiście ale na pewno wiesz, że teraz nie problem się wpakować w niezłe szambo. Ja już nie szukam diesla, po prostu ten 3.0d to jedyny, który wchodziłby w grę :)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Raczej nie szrot. Przy przebiegu 310tyś nic dziwnego, że trzeba zrobić wtryski czy amorki...

Memfis

Początkujący
Punktów
0
Ok auto wstawione do mechanika powiedzial ze prawdopodobnie rozrzad zle zlozony rozebrany znowu i zlozony poprawnie i pogielo krzywki i inne podzespoly okaze sie jak rozbierze jeszcze raz napisze pompa byla regenerowana ze starej pompy zostala tylko obudowa :-P

Do góry Bottom