• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 c5 2.8 wyciek oleju

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam, mam taki problem że wycieka mi dość sporo oleju, zaczęło wycieka podczas jazdy i cały pasek alternatora, rolki oraz wiatrak są w oleju, pasek rozrządu po uchyleniu osłony jest suchy, pod samochodem plama, dodam że jak wracałem do domu to zaczęło przyszarpywac od 2-3tys obrotów później już ok ale tylko na LPG na benzynie nie było tego problemu więc nie wiem czy to ma związek... Z czego to może wywalac ten olej? Proszę o podpowiedź, może ktoś miał taki problem, mechanik powiedział mi że możliwe że z pod uszczelki głowicy leci olej i będzie trzeba wymienić dwie, splanowacć itd. Pozdrawiam

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Jeżeli ciężko zauważyć,z którego miejsca to na samym początku umyj wszystko dobrze i dopiero później szukaj wycieku

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Że z silnika to wiem... Chodziło mi bardziej o to czy może ktoś się spotkał z czymś takim, czy to z uszczelniacza wału, z pod walka rozrządu itd, bo te silniki ogólnie maja problem z wyciekajacym olejem, ale w większości cieknie z tyłu na kolektor wydechowy a nie na paski... Chciałem się orientacyjnie dowiedzieć co mnie czeka

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Może cieknac z:
pokrywy zaworów, uszczelniacze walkow, zaślepki glowic, gorna miska olejowa, uszczelniaczy walu, dolnej miski olejowej, odmy, pompy oleju...

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ogolnie v ki w benzynie w audi lubia przeciekac. Trzeba oleju dolewac i nie stawać na nowej kostce.

Merce v ki tez przeciekaja niektore jak durszlaki.

Ze szwajcarii do kraju gosc z automatu zgubil 4 litry oleju i litr z silnika w mercu v ce ostatnio

Do góry Bottom