• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyciek oleju ze skrzyni biegów

Piotrek145

Nowy
Punktów
0
Siema,

jakiś miesiąc temu po trasie zauważyłem na kostce gdzie parkowałem mojego civica, że znaczy teren. Nigdy wcześniej nie było problemów z plamami pojawiającymi się pod podwoziem a tu jednak niespodzianka. Po wstępnej diagnostyce zauważyłem że skrzynie biegów jest nieco spocona i wyraźnie jest na niej olej przez co byłem pewny że wyciek pochodzi ze skrzyni biegów także ślady oleju na podłożu wskazywały że wyciek pochodzi z tamtych okolic. Po diagnostyce u mechanika jego zdaniem był to uszczelniacz prawej półosi przy skrzyni biegów i stamtąd pochodził wyciek ponieważ w innych miejscach wszystko było suche dlatego nie brałem pod uwagę że to może być cos innego, chociaż przy jego zdziwieniu, ponieważ wszystkie uszczelniacze były wymieniane na nowe oryginalne przy wymianie jednego z łożysk skrzyni biegów około rok temu( bolączka VII modelu civica). Założyliśmy nowy simering lecz po paru dniach zauważyłem że wyciek nie ustąpił więc najprawdopodobniej ta nieszczelność nie pochodziła z simeringu lub coś powoduje że nowy simering po paru przejechanych kilometrach puszcza. Mechanik mówi że można spróbować wymienić jeszcze przegub wewnętrzny lecz nie jest pewny czy to załatwi problem, ponieważ nic nie daje żadnych oznak zużycia ani nie ma luzów na półosi i wszystko wygląda tak jak powinno. Mam pytanie czy ktoś miał taki problem bo nie mam pomysłu co z tym dalej robić. Mam honde civic z silnikiem 1.6 110 km 2004 rok hatchback.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
No ja mailem kiedyś problem ze ciekło ze skrzyni. Tylko co ty możesz z tym zrobić. Hmm

Piotrek145

Nowy
Punktów
0
No ja mailem kiedyś problem ze ciekło ze skrzyni. Tylko co ty możesz z tym zrobić. Hmm
Mechanik mówi że to czary jakieś bo wszystko jest git a cieknie dalej jak ciekło pomimo wymiany uszczelniacza czyli raczej to nie jego wina była powierzchnia na której nasadzony jest simering też jest gładka i nie ma uszczerbków. W tamtym miejscu myśle że możliwą opcją jest także przegub wewnętrzny że to jego wina lecz na nim także luzów nie ma i wygląda wszystko jak nowe więc się troche boje że jak go wymienie to kasa pójdzie w błoto bo problem nie zniknie. Jaka była przyczyna wycieku w Pana przypadku ?
.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Mechanik mówi że to czary jakieś bo wszystko jest git a cieknie dalej jak ciekło pomimo wymiany uszczelniacza czyli raczej to nie jego wina była powierzchnia na której nasadzony jest simering też jest gładka i nie ma uszczerbków. W tamtym miejscu myśle że możliwą opcją jest także przegub wewnętrzny że to jego wina lecz na nim także luzów nie ma i wygląda wszystko jak nowe więc się troche boje że jak go wymienie to kasa pójdzie w błoto bo problem nie zniknie. Jaka była przyczyna wycieku w Pana przypadku ?
.
Kolego ja u siebie luzów nie miałem na przegubie a winiwajcą był uszczelniacz półosi. Kapało sobie lekko prawie nie było widać, póki w kałuże nie wjechałem i dupy nie schyliłem. Podejrzenie była skrzynia ale jednak wymiana uszczelniacza pomogła. Tak po za tym ciężko tak pomóc nic nie widząc, można tylko strzelać.

Piotrek145

Nowy
Punktów
0
Kolego ja u siebie luzów nie miałem na przegubie a winiwajcą był uszczelniacz półosi. Kapało sobie lekko prawie nie było widać, póki w kałuże nie wjechałem i dupy nie schyliłem. Podejrzenie była skrzynia ale jednak wymiana uszczelniacza pomogła. Tak po za tym ciężko tak pomóc nic nie widząc, można tylko strzelać
Dzięki za odpowiedź kolego. Właśnie u mnie uszczelniacz półosi został wymieniony ponieważ tylko w jego okolicy były plamy oleju jednak po wymianie wyciek nie ustąpił przez co sytuacja jest dosć trudna do zdiagnozowania. W środe pojade na kanał i porobie zdjęcia.

Do góry Bottom