• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 3.0 tdi ASB 2007

sledzium

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
asg.88-100.pl
Witam, opiszę swój przypadek bo ręce mi już opadają.

Pewnego dnia pojechałem w trasę 200 km, zajechałem na miejsce, poszedłem do sklepu, wróciłem, odpaliłem auto, pojechałem po Pannę, podjechaliśmy do centrum, poszliśmy coś zjeść, wróciliśmy - auto kręci ale nie odpala. Zadzwoniłem po mobilnego mechanika, przyjechał z rozładowanym laptopem, nie miał nawet jak sprawdzić błędów, odpalił auto na plaka, pojechaliśmy dalej. W drodze powrotnej skoczyłem do kumpla, dotankowałem, wróciłem do domu i tak przez kilka kolejnych dni było wszystko ok. Aż znów nie chciało odpalić, psiknąłem plakiem, odpaliło, dojechałem do skrzyżowania, zgasło i laweta do domu. Na plaka już nie chciało odpalić. Nadmienię że żadnych objawów nie było. Żadnego braku mocy, falowania, przerywania - NIC.

I teraz co sam wykonałem w poszukiwaniu odpowiedzi i uruchomienia auta.
W domu podłączyłem się VCDS - błąd z czujnikiem G28 dokładnie w momencie pierwszej awarii. Wymieniłem - dalej nie odpala. Wymieniłem na ori boscha, błąd nie powrócił.

Wziąłem się za układ paliwowy. Odkręciłem śrubkę na filtrze paliwa, poprzez VCS uruchomiłem pompę niskiego ciśnienia - paliwo podaje, z filtra leci.

Poluzowałem rurkę wysokiego ciśnienia z pompy CR do listry wtryskowej, przy próbie odpalenia paliwo leci czyli paliwo podaje.

W VCDS czujnik ciśnienia paliwa pokazuje 0 z wymaganych około 300 barów.

W blokach pomiarowych G28 pokazuje prędkość przy próbie odpalenia, tak samo jak czujnik od rozrządu, synchronizacja rozrządu także przechodzi bo wskakuje na 48. Filmik:

Macie jakieś pomysły co jeszcze mogło zdechnąć?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
W VCDS czujnik ciśnienia paliwa pokazuje 0 z wymaganych około 300 barów.

podczas próby rozruchu?
jeżeli nie ma ciśnienia sterownik nie otworzy wtryskiwaczy i silnik nie odpali
albo pompa nie wytwarza ciśnienia, albo czujnik ciśnienia jest uszkodzony

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Albo opiłki w układzie.

sledzium

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
asg.88-100.pl
Dzisiaj zrobiłem eksperyment, psiknąłem plakiem pomijając przepustnicę, odkręciłem zaznaczoną śrubkę i zagadał. Ciśnienie paliwa utrzymuje się idealnie z zadanym. Przejechałem się, zero jakichkolwiek objawów. Wróciłem, zgasiłem, zagadał sam normalnie przy odpaleniu. Odczekałem aż ostygnie i znów odpalił bez problemu. Nie mam pojęcia co mu jest lub było.

Załączniki

• maxresdefault.jpg
    maxresdefault.jpg
    181,7 KB · Wyświetleń: 11
Do góry Bottom