• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 3.0 TDI Quatro 2004 r

Pakitko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
www.facebook.com
Audi c6 a6 2004 rok 30tdi v6 165kw quatro kod silnika BMK kolega kupił 22 l ogółem ropy z różnych stron świata od kierowców. 2 l miał w butelkach od taigera i pomylił butelki zalał 1 l taigera z tesco do ropy , pojechał na stacje i zalał 10l tego lepszego diesla pojechał w dalszą drogę i po około 30 km zaklekotał i zaczął mu nie równo chodzić, dymić z rury, później brak mocy i mu zgasł. Po zgaśnięciu auta nie mógł odpalić, nazajutrz rano odpalił go na chwile i nadal kopcił i nie równo pracował zauważyłem ze kuje więc od razu podejrzewałem wtryski więc go zgasiliśmy. Po podpięciu pod komputer pokazało błędy wtrysków 2, 2 cyl i 5 cyl wiec skasowałem błędy i odpaliłem go na chwile ale już na plaku bo sam nie chciał zapalić błędy ponownie wyskoczyły te same. Znalazłem wtryski wymieniłem i odpaliłem go na chwile zobaczyć czy nadal będzie błąd wtrysków nie wyskoczył, ale nadal nie równo chodził i kuł więc mówię na bank od paliwa wypompowałem paliwo ile się dało wymieniłem filtr paliwa i zalałem 15 l czystej ropy z Orlena. Po odpaleniu na plaku nadal słychać kucie nie równo pracuje ale mówię że jest jeszcze w układzie stare paliwo z tym całym syfem więc niech pochodzi i przepali po jakimś czasie zaczął lepiej pracować ale kucie nadal było słychać, po rozgrzaniu się silnika zaczął się wkręcać na wysokie obroty 3 do 4 nawet do 5 na biegu jałowym i schodzić z obrotów, i tak coraz wyżej więc go zgasiłem. Po następnym odpaleniu znowu bardzo wysokie obroty od razu wskakiwał 4.5 5.5. zgasiłem go bo bałem się że zaraz wystawi kopyta zajrzałem do turbo i pojawiło się trochę oleju. więc odpaliłem go jeszcze raz na chwile na ściągniętym wężu od filtra powietrza i turbo wypluło olej już pojawiła się większa ilość oleju w turbo.

parę fotek
http://obrazki.elektroda.pl/9515480800_1427487194.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/9515480800_1427487194.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/1549082900_1427487195.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/6593814600_1427487196.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/4330436100_1427487198.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/8074639600_1427487199.jpg

2. Po następnym podłączeniu wyskoczył Czujnik ciśnienia paliwa prócz wtrysków był uwalony wymieniłem nie ma błędu czujnika a teraz pojawiają się
Bład 17026 Niski obwód prądowy A czujnika odniesienia Diagnoza Autocomem reszta błędów dopisuje może mają coś wspólnego
18061 Zarejestrowane kody usterek w sterowniku ABS
17060 Obwód prądowy świecy żarowej cylinder 6

3. Łopatki turbo są całe tylko przez odmę zaciągało do turbo nadmiar oleju i zasyfiło całą sprawę bo do oleju się ropa dostała. Więc wziąłem się za spuszczenie nadmiaru oleju i czyszczenie układu dolotowego z dolotu wyleciało około 0.5 l oleju i z silnika spuściłem około 6 l oleju żeby był między min a maks.
Wyczyściłem prawie cały układ dolotowy,tzn bez turbo i kolektora ssącego olej na turbo nie idzie przez odmę, olej z intercoolera nie wyrzuca od strony kolektora ssacego. odpiąłem kostkę od sterowania turbo nadal się wkręca na obroty jak zacznie wtrysk kuć,po odpięciu kostki sterowania turbo jak by przez ma i podejrzewam że znowu ropa idzie w olej zobaczę jak będę w garażu podłączał kompa z kolegą bo akurat jeszcze nie mam do vaguw nowszych kompa. odkręciłem całkowicie odmę z turbo i zajrzałem do wirnika ssącego turbo
i ma luzy wirnik góra dół i na boki jak nim ruszam słychać pukanie

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
ac spokojnie sobie poradzi w diagnozie z tym A6 . Generalnie sądzę że wtryski min. 2 do wymiany , są tam piezoele ,nowe cena w kosmosie ,a używkę trudno dostać ,ale można ,musisz szukać konkretnego sprzedawce,chodzi o to że musisz być pewny że to są te na 100%.Kodowanie i będzie hulało. Diagnostyka przede wszystkim,zobacz wydatki ,jak będą korekty niestabilne , wiadomo co dalej. Turbo do roboty ,nawet się nie zastanawiaj. Musisz mieć 100% pewność że nic w zbiorniku nie zostało ,tylko fresh diesel ;). Ogólnie jak kondycja silnika ,jak wykręciłeś wtryski jak motor w środku ,nagar ,co widać ?Proponował bym wlać po tymch zabiegach oliwę 0w30 ,te motory muszą mieć wysoką jakość oliwy.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mnie zastanawia jedno, a6 z 2004 roku z silnikiem 3.0 nie kosztuje przeciez 1,5k. Kosztuje ok 20k-30k i nie wiem czemu on leje do tego jak by nie bylo fajnego silnika ropke z butelek po tigerze. W ukladzie wtryskowym ktorego cena nowego przekracza wartosc auta to skrajna głupota. Wracajac do problemu, zanim zaczeliscie meczyc wtryski moim zdaniem jak napisal Soloriens wyczyscic dokladnie uklad paliwowy, nowy filtr i dopiero proba odpalania. Jezeli to by nie pomoglo to wtryski na stol, jesli nie chodzily za dlugo na tej mieszance tiger-ON zapewne wystarczylo by im porzadne czyszenie. Z pompy CR wyjac regulator i wyczyscic, sama pompe przeplukac swiezym paliwem. Piezo to nie stary dobry bosch elektromagnetyczny np z HDI czy DCI, te pewnie wytrzymaly by takie pomyłki w tankowaniu.
Ja bym wywalil wszytskie wtryski na stol, plus wymiana chra turbo.

Obejrzalem zdjecia, wczesniej na nie nie patrzylem:) Turbawka nagle nie zaczela pluc olejem, chyba ze dostala smarownie tym roztworem oleju i ropy. To zdjecie w miejscu czujnika, jakis syf i masło. To z miejsca wg mnie kwalifikuje to tego zeby kazdy element ukladu wtryskowego zdjac i wyczyscic:) Listwe mozna kupic za grosze wiec lepiej wymienic bo ciezko bedzie doczyscic:)

Pakitko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
www.facebook.com
Czyli tak układ dolotowy wyczyszczony świeże paliwo i świeży filter paliwa i inny czujnik ciśnienia paliwa i 2 inne wtryski są już wymienione co wskazywał komputer, odkręciłem odmę zdjąłem wąż przełożyłem obok turbo by zobaczyć czy odmą będzie coś lecieć nic po czyszczeniu układu dolotowego, tak samo na ściągniętej róże od dolotu do kolektora ssącego olejem nie pluje jak to wcześniej miało miejsce , odłączyłem sterowanie turbiny i na chwilę się uspokoił a po chwili znowu zaczął się wkręcać na obroty.Jutro sprawdzę stan oleju po dzisiejszych odpalaniach czy nie przybyło, i jak kumpel znajdzie chwilę to zobaczymy parametry wtrysków i co dalej wyskakuje w błędach, ze względu że to robię to w wolnej chwili której zazwyczaj brak to idzie to bardzo mozolnie, jak cos więcej zdiagnozuję to się odezwę po dalsze porady

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
takich sie nie załuje co kupi drogą fure i zlewa z buteleczek szajs zeby sie przejechac i pokazac znajomym co on kupil.Rwac pompe i wtryski i do czyszczenia.

Pakitko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
www.facebook.com
Po świętach dam wtryski do sprawdzenia wszystkie i zobaczymy co powiedzą specjaliści od wtrysków.Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za podpowiedzi

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
I pompa pewnie tez oj kolega zaoszczedzil na paliwku ze hoho!

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja bym kupil tigera (w puszcze) zeby sie nie pomylic z paliwem na dobranoc:D

Pakitko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
www.facebook.com
2 były zatarte lub zaklejone a reszta przelewy wiec nie było sensu dalej ich sprawdzać, Tiger przyspieszył nieuniknione prędzej czy później i tak by padły.Pozdrawiam

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
szkoda;/ bo mialem do swojego diesla zalac tego nowego tigera restart bo jak by zamulony byl z rana:D

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Skoro spusciles 6 l oleju do poziomu zachodzi tam 7,5 to zostało 2,5 oleju resztą ropa sprawdzaj dalej to zaraz kupicie motor.

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
A moze wyciagnij listwe wtryskowa i wymien zawor przelewowy odpowiadajacy za utrzymanie cisnienia w listwie ..sprawdz jesli masz taka opcje jakie cisnienie jest w listwie..
Mialem podobny przypadek z bedzynowym oplem..wymieniony zostal tylko zapchany filtr ..i zonk ..
Auto zaczelo wchodzic na wysokie obroty ..zaczely sie cuda wianki na kiju z bledami .gosc jezdzil po serwisach wymienili prawie cale oprzyzadowanie silnika ..na koniec mu doradzili ze bedzie pewnie potrzebna wymiana kompa ..
Hehehehe
A co sie okazalo pompa po wymianie filtra podala wyzsze cisnienie a zablokowany byl zawor utrzymujacy cisnienie i przelewowy zarazem ..i co i cale cisnienie jakie zrobila pompa poszlo przez wtryski do silnika bo zawor przelewowy byl zablokowany..ot taki maly dowcip ..

A moze wyciagnij listwe wtryskowa i wymien zawor przelewowy odpowiadajacy za utrzymanie cisnienia w listwie ..sprawdz jesli masz taka opcje jakie cisnienie jest w listwie..
Mialem podobny przypadek z bedzynowym oplem..wymieniony zostal tylko zapchany filtr ..i zonk ..
Auto zaczelo wchodzic na wysokie obroty ..zaczely sie cuda wianki na kiju z bledami .gosc jezdzil po serwisach wymienili prawie cale oprzyzadowanie silnika ..na koniec mu doradzili ze bedzie pewnie potrzebna wymiana kompa ..
Hehehehe
A co sie okazalo pompa po wymianie filtra podala wyzsze cisnienie a zablokowany byl zawor utrzymujacy cisnienie i przelewowy zarazem ..i co i cale cisnienie jakie zrobila pompa poszlo przez wtryski do silnika bo zawor przelewowy byl zablokowany..ot taki maly dowcip ..
a w dislu ropka niespalona pojdzie do olejku i bedzie stukal i kopcil jak w opisie..w mazdzie z filtrem fap na wydechu to staly problem ..
Niespalone paliwo trafia do miski olejowej i olejek zednie i zaczyna go przybywac zamiast ubywac..
Wyciag listwe wyczysc sprawdz droznosc przelewu ..sciag przewod przelewowy z listwy na pracujacym silniku ..
Ale generalinie uklad paliwowy do czyszczenia listwa do sprawdzenia droznosci przelewu i cisnien..
Niestety koszt zabawy w tankowanie z butelki jest duzy ..

Ostatnia edycja:

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Powinniście dostać złotą łopatę..

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Kolego Bari76 co ty pijesz? Widziales kiedykolwiek układ paliwowy diesla 3,0 tdi pierwszej generacji?jak nie masz pojęcia o temacie to nie udzielaj durnych rad. Na pewno jestes mechanikiem? Nie dałbym Ci chyba nawet golfa 3 na warsztat. Duzo nauki przeć Toba jeszcze

Do góry Bottom