• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi b4 temperatura

pawel_332

SuperMechanior
Punktów
0
Od zawsze w mojej 80-ątce jest problem z chłodzeniem silnika. Ostatnio poszła kilka krotnie uszczelka pod głowicą. Kupiłem używany silnik z niemiec z niskim przebiegu bez gazu. Wszystko wmontowane gaz podłaczony chodzi. Wszystko niby dobrze ciśnienie płynu ok, wszystkie węże gorące, chłodnica cała gorąca. Termostat otwiera się przy 87 stopni. Silnik na jalowym biegu dochodzi do 90 stopni po 15 minutach, ale jednak się tam nie zatrzymuje tylko rośnie do 95/97 po czym załączają się wentylatory. Zbije temperature do 92/93 i idzie dalej pod 98 i tak już tam stoi. Podczas jazdy temperatura około 92. Pod korkiem oleju biała maź, mechanik mówi że jest ok bo na razie robie małe trasy - 3 km. Zostawiłbym to wszystko, ale jest zima i nie powinno dojść do włączenia się wentylatorów.

pawel_332

SuperMechanior
Punktów
0
Biała plama z pod korka znikła po przejechaniu 20 km. Podczas jazdy 80 stopni zebrał długo bo około 15/20 minut, a gdy się stanie to powoli zmierza pod 100. A może być zapowietrzony układ?

pawel_332

SuperMechanior
Punktów
0
Okej zastosuje ale bardziej mi chodzi o to że gdy mam brudny płyn to on wtedy traci swoje działanie i auto na postoju sie grzeje? może być też taka przyczyna?

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
płyn na starość ma niższą temperaturę wrzenia oraz temperaturę zamarzania i robi się żrący
jak masz wszystko ok z układem chłodzenia to i na wodzie nie powinien się grzać (tylko nie lej wody :) )

pawel_332

SuperMechanior
Punktów
0
No dobra to czemu się tak grzeje? Niby wszystko dobrze a może chłodnica nawala? Dzisiaj odwiedziłem mechanika i mówi że tu jest wszystko dobrze. Może udam się gdzieś indziej..

pawel_332

SuperMechanior
Punktów
0
Temperatura podczas jazdy rowne 80 to chyba troche za malo skoro mialbym miec niesprawne chlodzenie? btw. po tygodniu jazdy ubyło delikatnie plynu.

pawel_332

SuperMechanior
Punktów
0
Dostanę tutaj pomoc? Bo mechanik mówi że wszystko dobrze, a tak nie jest. Podczas jazdy temperatura ok 80/90. Gdy się stanie po około 3 minutach wskakuje nad 90 i przy ~98 chodzą wentylatory. Przy tej temperaturze otoczenia nie powinno tak być. Jedynie co to mam zabrudzony płyn chłodniczy ponieważ został wlany używany....tak:)

Do góry Bottom