• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto na asfalt i na nieutwardzone podłoże do 15 tyś zł.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Tyle samo tylko trzeba jechać w przeciwną stronę :)

Audi a4 b5 1.6

A jak z dynamiką jazdy w 1.6 ?
Ekonomicznie nie widzę zbytniej różnicy:
ON tankuję po 4.70 spala obecnie około 6 l ( na zbiorniku 60 l robię 1000 km, nieraz z kawałkiem ) to daje 28,2 zł za przejechanie 100 km
Piszesz, że LPG spala Ci 10 l na 100 km, ceny gazu u mnie około 2.33zł co daje 23 zł na 100 km, do czego należy doliczyć litr benzyny rano na rozruch i litr na rozruch po pracy, co daje 23 zł za LPG + niech będzie 7 zł za benzynę to wyjdzie nam 30 zł za przejechanie 100 km.
A dynamika jazdy w trasie ON i spalanie przy prędkościach 110 -140km/h mniejsze, i nie zastanawiam się czy mogę coś wyprzedzić, uprzedzam odrazu, że przez pięć lat jazdy wymieniłem tylko hamulce, końcówki dróżków i wielowachacz, najechane mam 400 tyś km, co 10 tyś km wymiana oleju i filtra oleju, raz w roku filtr paliwa i jak trzeba to kabinowy, żeby nie było, że diesel drogi w utrzymaniu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A jak z dynamiką jazdy w 1.6 ?
Ekonomicznie nie widzę zbytniej różnicy:
ON tankuję po 4.70 spala obecnie około 6 l ( na zbiorniku 60 l robię 1000 km, nieraz z kawałkiem ) to daje 28,2 zł za przejechanie 100 km
Piszesz, że LPG spala Ci 10 l na 100 km, ceny gazu u mnie około 2.33zł co daje 23 zł na 100 km, do czego należy doliczyć litr benzyny rano na rozruch i litr na rozruch po pracy, co daje 23 zł za LPG + niech będzie 7 zł za benzynę to wyjdzie nam 30 zł za przejechanie 100 km.
A dynamika jazdy w trasie ON i spalanie przy prędkościach 110 -140km/h mniejsze, i nie zastanawiam się czy mogę coś wyprzedzić, uprzedzam odrazu, że przez pięć lat jazdy wymieniłem tylko hamulce, końcówki dróżków i wielowachacz, najechane mam 400 tyś km, co 10 tyś km wymiana oleju i filtra oleju, raz w roku filtr paliwa i jak trzeba to kabinowy, żeby nie było, że diesel drogi w utrzymaniu.
Wiem że passat malo pali :) ale ty chcesz auto większe z większym prześwitem malo palące, może się zastanów nad takim scenikiem podwyzszanym jak ktoś wyżej ci wstawił, zagazować i jeździsz

Posłuchaj Kickstera

A jeszcze odnośnie porównania dizla i pb-lpg to te stare jednostki to bylo coś... Wystarczyło dbać a teraz kup sobie nowszego dizla albo benzynę tfsi ... :)

Ostatnia edycja:

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Kiedyś byłem napalony na takiego scenica, ale po poczytaniu forum renault i opinii na jego temat - ciągłe naprawy zawieszenia i napędu zrezygnowałem z niego, 2-óch znajomych też miało i szybko się go pozbyli. Potrzebuję auta do jazdy, a nie do stania w warsztacie.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Chyba jednak zdecyduję się na Suzuki Ignis ( Subaru Justy ), lub Forda Fusiona, nie wiem tylko czy brać wersję dołączanym napędem na 4 koła ( Suzuki ) i czy brać diesla czy benzynę do gazu , oraz jakie pojemności silnikow wybrać ?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Widocznie trafiłeś dobry egzemplarz. Ja unikam osobiście diesla jak ognia. 80 procent aut których przyjeżdża z problemem silnika to diesle.. Jak nie pompy, to wtryski, turbiny..

Benzyny dla mnie są mniej awaryjne i w zimę nie raz przez okno słyszę ich męczące odpalanie auta przez 10 minut.
I ich bezcenne miny gdy benzyna odpala od strzała :) (Mówię o 1.8 T)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Chyba jednak zdecyduję się na Suzuki Ignis ( Subaru Justy ), lub Forda Fusiona, nie wiem tylko czy brać wersję dołączanym napędem na 4 koła ( Suzuki ) i czy brać diesla czy benzynę do gazu , oraz jakie pojemności silnikow wybrać ?
Najważniejsze to wybrać dobry egzemplarz a czy to się trafi diesel czy benzyna to już ma mniejsze znaczenie.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Widocznie trafiłeś dobry egzemplarz. Ja unikam osobiście diesla jak ognia. 80 procent aut których przyjeżdża z problemem silnika to diesle.. Jak nie pompy, to wtryski, turbiny..

Benzyny dla mnie są mniej awaryjne i w zimę nie raz przez okno słyszę ich męczące odpalanie auta przez 10 minut.
I ich bezcenne miny gdy benzyna odpala od strzała :) (Mówię o 1.8 T)

Wtryski siadają w dieslach z powodu tragicznej jakości ON na naszych stacjach paliw, ( ja mam 110 KM zwykłą pompę ), weźmy na przykład genialne diesle Toyoty, które u nas się psują z powodu paliwa, a w innych krajach jeżdżą bez awarii.
Turbiny natomiast padają ludziom, którzy nie potrafią jeździć dieslem, od razu na zimnym silniku kręcą auto na obroty, a po ostrej jeździe,jak turbina jest mega rozgrzana po jeździe trasą, zamiast pojeździć spokojnie i ostudzić turbo przez te 3 minuty, natychmiast gaszą auto.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nie wiem jak silniki forda ale japonce często maja ręczną regulację luzu zaworów a to nie jest korzystne przy lpg

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Nie wiem jak silniki forda ale japonce często maja ręczną regulację luzu zaworów a to nie jest korzystne przy lpg

Mazda 6 ma te same silniki co ford, mowa o 1.8 i 2.0, znam gaziaża, który sam ma 2 sztuki Mondeo III 2.0 145 KM, jednym na gazie zrobił ponad 100 tyś km i z autem nic się nie dzieje.
Za najlepszą uchodzi regulacja hydrauliczna ( automatyczna ) luzu zaworowego, ale np. silniki hondy,przynajmniej starsze miały regulację śrubokrętem, co też nie jest bardzo problematyczne i kosztowne.
Potem jest regulacja płytkami, a na końcu są szklanki - drogie w razie wymiany.
Jednak, jeśli ktoś pilnuje sprawdzania czy luz jest prawidłowy i nie dopuszcza się do wypalenia zaworów, to jest ok. Jeżdżąc na benzynie też powinno się sprawdzać luz na zaworach, tylko można to robić rzadziej niż na LPG.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Pytałem o Berlingo na trzeciej stronie tego wątku, ale nie uzyskałem odpowiedzi na jego temat...

Witek_2008

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zduńska wola
Prześwit jest spory. moja kuzynka miała 1ke. teraz ma drugą generacje i jest zadowolona. Mogę dowiedzieć się więcej...

Witek_2008

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zduńska wola
benzyna 1.6 16v 105km 6,5 trasa 8 miasto. Bardzo pakowny siedzenia kładą się w chwilkę. Dość komfortowy Usterki są raczej w dieslu problem z dwumasą. po 100tyś trzeba zregenerować tylną belkę. ładny w środku.

Do góry Bottom