• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Awaria silnika 1.6 HDI - wtryskiwacze?

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Witam, potrzebuję porady odnośnie silnika 1.6 eHDI 112 KM 9HR (DV6C) w Peugeocie 308 (2012)

Samochód posiadam od kilku lat (od oryginalnego przebiegu 100 tys. km), obecny przebieg to nieco ponad 200 tys. km
Trzy dni temu przy -19 stopniach mrozu samochód odpalił bez trudu, ale po przejechaniu około kilometra zaczął szarpać i spadać z obrotów.
Trwało to z minutę, zatrzymałem się, na wolnych obrotach pracował stabilnie. Kontynuowałem jazdę, po ok. 2 kilometrach sytuacja powtórzyła się, najpierw szarpało, potem silnik zgasł.

Oczywiście pojawił się błąd na desce rozdzielczej. Silnik ponownie nie odpalał, jednak upłynął z kwadrans i odpalił, odczekałem chwilę na wolnych obrotach i pojechałem prosto do mechanika (podczas jazdy nic nie szarpało, temperatura na zewnątrz nadal była bardzo niska, a silnik praktycznie nierozgrzany).
Na drugi dzień mechanik odczytał błąd bodajże mówiący o niewłaściwym ciśnieniu paliwa, jednak stwierdził tym samym, że po skasowaniu błędu silnik pracuje poprawnie, a parametry są w normie, więc generalnie nie ma się do czego przyczepić.

Odebrałem auto, jednak sytuacja szybko się powtórzyła (już przy niższym mrozie), wobec czego mechanik wymienił czujnik ciśnienia paliwa oraz bodajże regulator ciśnienia, jednak nic to nie pomogło. Silnik nadal dławi się i przerywa, zwłaszcza przy przyspieszaniu, podobno według relacji mechanika, momentami dymi na biało..

Ciśnienie paliwa nadal "szaleje", więc teraz podejrzenie padło na wtryski (że niby się zacinają)..i tu moje pytanie, czy rzeczywiście jest duże prawdopodobieństwo takiej sytuacji, że wtrysk lub wtryski padły z dnia na dzień?

Bo jak do tej pory silnik pracował zawsze poprawnie, dobrze przyspieszał, palił w normie, nie dymił, filtr paliwa zmieniałem miesiąc temu.

Zastanawia mnie też to skorelowanie usterki z tak niską temperaturą..może to zbieg okoliczności, a może przyczyniło się to do wystąpienia takiego stanu rzeczy. Poza tym czy poważna awaria wtryskiwaczy może objawiać się tak, że raz samochód jeździ nazwijmy to normalnie, a innym razem szarpie i gaśnie..?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Podręcznikowy przykład kiedy trzeba użyć Teca2000 przed "awarią" :woot:
Teraz będą wymieniać wszystko co tylko się da. Finałem będzie 3000zł na blat, wymiana dobrych części przy zerowym efekcie o urwanych kablach gratis i powykrzywianych pinach nie wspominam.

Jak sprawdzisz ciśnienie, jak usterka występuje przy minus 19 - chyba, że do chłodni wjedziesz.
Automatyczne połączenie postów:

Chłopie to diesel. Ciesz się, że Ci w ogóle odpalił.

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
W listopadzie przed zmianą filtra paliwa używałem LM Spulung, jedną puszkę wlałem bezpośrednio do baku (przy malej ilości paliwa), a drugą dodatkowo do nowego filtra paliwa. Zaś wspomniana usterka objawiła się po raz pierwszy przy temperaturze -19 stopni, zaś teraz pojawia się już także przy wyższych temperaturach, podczas których wcześniej nie występowała. Generalnie samochód chwilę potrafi jeździć dobrze, po czym zaczyna przerywać, szarpać, głównie na obciążonym silniku przy dodawaniu gazu, na wolnych obrotach pracuje stabilnie, obroty nie falują.

Też podejrzewam efekt marnego paliwa..rozumiem, że wcale nie musi być zanieczyszczone, a po po prostu mogło być o gorszych parametrach? Choć generalnie staram się tankować na znanych stacjach...

Co do filtra, to zmieniłem na filtr marki Mann.
Poprzedni filtr też był tej marki, choć w środku siedział Purflux.
Poniżej zdjęcia poprzedniego filtra po przebiegu około 30 tys km.

Załączniki

• 2023.10.21 Peugeot 308SW T7 - filtr paliwa (1).jpg
    2023.10.21 Peugeot 308SW T7 - filtr paliwa (1).jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 6
  • 2023.10.21 Peugeot 308SW T7 - filtr paliwa (2).jpg
    2023.10.21 Peugeot 308SW T7 - filtr paliwa (2).jpg
    2 MB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Przecież nikt Ci go nie naprawi online. Musisz mieć minimum tester diagnostyczny, żeby odczytać błędy...zerknąć na parametry.
Harcerskie słowo mechanika, to pozwolisz że nie napiszę ile jest dla mnie warte.

Więc, albo opierasz się na uczciwości i fachowości mechanika, albo sam zabierasz się za temat.
Tylko, że teraz wtryski zaraz będzie pompa...a finalnie wszystko dobre.

A opieramy się na błędzie, którego nikt na własne oczy nie widział.

(a wiesz, że jak wlałeś do baku, a wcześniej nie było nic wlewane, to cały ten syf poleciał w filtr) widziałem czarne filtry po 5 tys.

Ostatnia edycja:

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
A czy jest duże prawdopodobieństwo, że z powodu tak niskiej temperatury uszkodził (zawiesza się) się jeden z wtrysków?
Samochód odpala, równo pracuje na wolnych obrotach, jak się nim jedzie, to silnik potrafi chwilę pracować poprawnie, ale po chwil dostaje zadysz ki, zaczyna szarpać, klekotać, a błędy jakie temu towarzyszą, to wg. mechanika zarówno za wysokie jak i za niskie ciśnienie paliwa.

Do góry Bottom