• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

B6 quattro Luzy, stuki przy dodawaniu, odejmowaniu gazu

tomek3815

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
W moim a4 b6 1.8t quattro jest następujący problem. Podczas jazdy przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu czuc ewidentny luz gdzies w układzie napędowym. Najbardziej czuc to na 1,2,3 biegu czyli przy predkosciach miejskich i w korkach, dodatkowo, gdy chcąc uniknąć uderzenia staram się minimalnie dozować gaz to i tak uderzenie jest bardzo silne.
Sprawdziłem juz wszystkie przeguby, wymieniłem dwie półosie tylne i tu juz problemu nie ma, tylny dyferencjał na wałku atakującym ma około 10mm luzu licząc po obwodzie przegubu wału, sam wał nie ma grama luzów na przegubach, tak samo podpora jest spręzysta i niepopękana. Torsen w skrzyni zmieniłem na inny, ma lekki luz, wiadomo, ma juz kilkanascie lat ale oceniam go na dobry. Poduchy dyferencjału całe i sprężyste. W kwestii poduszek silnika i skrzyni jest tak że wyglądają okej, naprężając je czuc że są sprężyste, w dodatku przy tych stukach nie widać zadnych ruchów na lewarku zmiany biegów. Obstawiam dwumas, auto ma 350tys a koło zamachowe jeszcze oryginalne. Podczas wymiany sprzęgła dwumas wyglądał okej, pracował miękko od końca do końca ale dość luźno między krańcami.
Co byście doradzili?

tomek3815

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
No akurat sam jestem mechanikiem i to moje prywatne auto a piszę na forum ludzi ktorzy mają doswiadczenie i potrafia cos doradzic z wlasnego doswiadczenia (przynajmniej tak mi sie wydawało). Nie udało mi się znalezc przyczyny problemu jak dotąd zatem postanowiłem sie poradzic zanim wydam kolejne pieniądze. Nie pisał bym postu gdybym sam nie przetrząsł własnego auta w poszukiwaniu rozwiązania.. porady typu "jedź do mechanika to bym sie spodziewał na grupie miłosników.." itp

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
sam jestem mechanikiem
Trzeba było się nie przyznawać...albo napisać, że jesteś dajmy na to murarz- tynkarz- akrobata...bo tak to wstyd, że nie potrafisz zdiagnozować takich prostych tematów jak stuki w aucie...:)
To by oznaczało, że kompletnie nie masz pojęcia o budowie i zasadzie działania podzespołów w aucie...to jak ty naprawiasz auta klientów ?:eek:
Wolę nie wiedzieć...:)

tomek3815

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
A ty co tu robisz? Zamiast pieprzyć od rzeczy to mogl bys coś doradzic
Chyba że jedyne co potrafisz to właśnie odsyłać do mechanika. Zreszta widać po twoich statystykach
Nie potrafisz podpowiedziec to omiń post..

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A ty co tu robisz? Zamiast pieprzyć od rzeczy to mogl bys coś doradzic
Chyba że jedyne co potrafisz to właśnie odsyłać do mechanika. Zreszta widać po twoich statystykach
Nie potrafisz podpowiedziec to omiń post..
No dobra...zamiast pir... kocopoły na forum, to właź pod samochód i załatw sobie kogoś kto będzie siedział w odpalonym aucie i będzie puszczał i naciskał sprzęgło na biegu, tak aby wywołać efekt o którym piszesz na wstępie...a ty słuchaj pod spodem skąd będzie dobiegał stuk...:)
Proste jak jeb...nie...:bored:
Oczywiście ta metoda nie zadziała jak jesteś głuchy, nie masz czucia w łapach i masz za małe IQ...:)
Zatrybiłeś, czy ci jeszcze to obrazkowo wyjaśnić ,,mechaniku z łapanki,, ? :)

tomek3815

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Ameryki nie odkryłeś. Na postoju nie słychać. Moze ktos inny napisze coś mądrego.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No tak...czary mary...tylko w jeździe...:)
To się przypnij trytytkami do podwozia, a ktoś inny niech jedzie, a ty będziesz diagnozował...:)

Do góry Bottom