• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bardzo bym prosił o odpowiedzenie mi na kilka dziesiąt pytań

Status
Zamknięty.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
nie łap mnie za wyrazy , obrót o 360 stopni wałem korbowym, uściśliłem to dlaciebie mistrzu

napisałem młodemu o podstawie i nie będę mu rozpisywał takich długich procedur dla 8V ,12V, 16V itp. nie wspomnę o kasowaniu luzu zaworowego ,bo może nie zozumie że regulacja ,a kasowanie to samo ! Napisał bym mu jeszcze pewnie z dokładnością że zawory rególujemy zawsze z kolejnością zapłonu.... i co dalej ! Wyciągasz coś z postu dla fanu , miłej zabawy i jak masz czas to opisz mu całą procedurę na stronę dla np.Skody której kolwiek lub Hondy , której kolwiek i włóż swój cenny wkład na forum dla młodocianych i mniej doświadczonych , oczywiście dla mnie też ,ale nie dla bisa .:cool::cool::cool:
Dalej nie kuma, że źle napisał....
Uczniom się nie dziwię, że nie wiedzą ale oni się uczą...

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
A jaka jest różnica w regulacji zaworów w silniku 8V , 12V , 16V ?
Po za tym po co komu do regulacji zaworów kolejność zapłonu ? :eek::eek:
1.Czasem jest tak, że regulacji luzu zaworów też wymagają silniki które mają dwa zawory na cylinder, czyli 8V. Choć od tej zasady możemy odejść w przypadku silników np. Volksvagena i oczywiście bywa tak że gdy na cylinder przypada więcej zaworów, to większości możemy mieć do czynienia z regulacją "zaworów"-hydraulicznymi popychaczami. Oczywiście w Volkswagenie są również silniki które mają 4-zawory na każdy z cylindrów,a i tam okazuje się że trzeba ręcznie regulować.
2. Dla zasady ,dokładności,pewności w otwieraniu i zmykaniu ssących/wydechowych ,wyregulować luzy zaworowe jeśli trzeba to nawet dwa razy na każdym cylindrze ,oczywiście nie zapominająć o przekręcaniu tym wałem 360'' Tak mnie uczono i ja nie widzę nic w tym dziwnego :D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja mam prosta odpowiedz na te pytania a wlasciwie dwie. jedna to "google" a druga "ksiazki". Jest jeszcze 3cia "zatrudnij sie w warsztacie to sie dowiesz":D

A

autozibi

1.Czasem jest tak, że regulacji luzu zaworów też wymagają silniki które mają dwa zawory na cylinder, czyli 8V. Choć od tej zasady możemy odejść w przypadku silników np. Volksvagena i oczywiście bywa tak że gdy na cylinder przypada więcej zaworów, to większości możemy mieć do czynienia z regulacją "zaworów"-hydraulicznymi popychaczami. Oczywiście w Volkswagenie są również silniki które mają 4-zawory na każdy z cylindrów,a i tam okazuje się że trzeba ręcznie regulować.
2. Dla zasady ,dokładności,pewności w otwieraniu i zmykaniu ssących/wydechowych ,wyregulować luzy zaworowe jeśli trzeba to nawet dwa razy na każdym cylindrze ,oczywiście nie zapominająć o przekręcaniu tym wałem 360'' Tak mnie uczono i ja nie widzę nic w tym dziwnego :D

Jakoś mnie ta odpowiedź nie satysfakcjonuje .... :oops::oops::oops:
O co z tą kolejnością zapłonu do regulacji zaworów ??

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
zibi pkt.2 interpretacje według uznania , ott tyle mam do napisania. END

A

autozibi

zibi pkt.2 interpretacje według uznania , ott tyle mam do napisania. END

Ok , rozumie ... Po prostu zacząłeś temat więc byłem ciekawy co o tym wiesz .
Według mnie nie ma co sobie za dużo utrudniać życia a w tym wypadku regulacja zaworów może być dużo prostsza .

Z warsztatu , którego odbieram głowice po naprawie - mają bardzo prosty sposób kontroli i regulacji zaworów
( oczywiście jeżeli taka regulacja występuje ) . Krzywka wałka rozrządu jest ustawiana w odpowiedniej pozycji dla danego
silnika ( i to jest najważniejsza informacja ) i kontrola już jest wykonana . Najczęściej krzywka jest w górnej max pozycji
Teraz tylko trzeba regulować ( śrubka , szklanka lub płytka ) .

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Zibi gdybym się domyślił że mam napisać procedurę ,co napisałem wyżej że mi się nie chce , to bym to napisał dla ciebie :) , a jeśli już tak daleko zaszliśmy z tym tematem , to napiszę jeszcze kilka zdań .
Gdy już będziemy mieli dostęp po zdjęciu pokrywy i widok na popychacze zaworów,gdzie są numerowane od paska rozrządu w kierunku modułu zapłonowego lub cewki zapłonowej(oczywiście nie we wszystkich markach tak jest). W takiej sytuacji, tym pierwszym z nich jest zawsze znajdujący się przy pasku rozrządu, a ostatnim ten przy aparacie zapłonowym.Poluzujemy nakrętkę na popychaczu i między popychacz , a zawór wkładamy odpowiedni szczelinomierz o rozmiarze jaki fabryka zaleca w danym modelu silnika . Gdyby wszedł dość luźno i po wciśnięciu nadal można nim ruszać bez oporu, to że dany zawór jest źle wyregulowany. Może też być tak, że szczelinomierz nie wejdzie,nie zmieści się, wtedy również trzeba wykonać regulacji -kasacji luzu zaworów.W takiej sytuacji powinniśmy poluzować śrubę regulacyjną, włożyć szczelinomierz i delikatnie dokręcić ją tak, aby przy poruszaniu nim stawiał on wyczuwalny opór.
Teraz tylko trzeba regulować ( śrubka , szklanka lub płytka
Do dając jeszcze twoje cnne wskazówki :):),myślę że młody jak złozy to w całość bedzie potrafił sam już to zrobić ;););)

A

autozibi

Zibi gdybym się domyślił że mam napisać procedurę ,co napisałem wyżej że mi się nie chce , to bym to napisał dla ciebie :) , a jeśli już tak daleko zaszliśmy z tym tematem , to napiszę jeszcze kilka zdań .
Gdy już będziemy mieli dostęp po zdjęciu pokrywy i widok na popychacze zaworów,gdzie są numerowane od paska rozrządu w kierunku modułu zapłonowego lub cewki zapłonowej(oczywiście nie we wszystkich markach tak jest). W takiej sytuacji, tym pierwszym z nich jest zawsze znajdujący się przy pasku rozrządu, a ostatnim ten przy aparacie zapłonowym.Poluzujemy nakrętkę na popychaczu i między popychacz , a zawór wkładamy odpowiedni szczelinomierz o rozmiarze jaki fabryka zaleca w danym modelu silnika . Gdyby wszedł dość luźno i po wciśnięciu nadal można nim ruszać bez oporu, to że dany zawór jest źle wyregulowany. Może też być tak, że szczelinomierz nie wejdzie,nie zmieści się, wtedy również trzeba wykonać regulacji -kasacji luzu zaworów.W takiej sytuacji powinniśmy poluzować śrubę regulacyjną, włożyć szczelinomierz i delikatnie dokręcić ją tak, aby przy poruszaniu nim stawiał on wyczuwalny opór.

Do dając jeszcze twoje cnne wskazówki :):),myślę że młody jak złozy to w całość bedzie potrafił sam już to zrobić ;););)

Jeszcze napisz procedurę regulacji zaworów do płytkowego i szklankowego systemu .
O śrubkach już piszesz kolejny raz .

A tak nawiasem to te 360 to kojarzy mi się z takim deklem z reklamy banku .
Jedzie motocyklem i pieprzy , że 360 robi obrót itd :D:D:D:D:D:D :p:p:p:p:p:p:p

A zresztą skończy już ten temat .

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
nie wiem czy wmirę poprawnie to napiszę ,ale spróbuję sprostać twoim wymaganiom , bo gościu na motorze nie przypadł ci do gustu :)

Wałek rozrządu zatrzymujemy tak,żeby krzywka na zaworze,który w danej chwili sprawdzamy była ustawiona centralnie do góry.
Następnie mierzymy szczeline, wsuwamy szczelinomierz w przestrzeń pomiędzy krzywką, a podkładką,wkładamy po kolej,próbujemy do momentu,aż poczujemy że jeden z nich wsuniemy z wyczuwalnym oporem.Przekręcamy wałkiem, ustawiając jego kolejne krzywiki do góry i mierzymy luzy na wszystkich zaworach , ja zapisuje żeby się nie pomylić :) , który szczelinomierz pasuje do szczeliny na danym zaworze.Zapomniał bym jeszcze ,które luzy dotyczą zaworów wydechowych i ssących,warto to mieć . Jeśli już zmierzymy szczeliny musimy sprawdzić ich właściwą wielkość luzów zalecanych przez fabryke.Płytki na szklankach, gdzie wartość się zgadza lub gdy jest większa od normy o 0,05 możemy zostawić.Jeśli przestrzeń pomiędzy płytką, a krzywką jest zbyt mała lub przekracza zakres -parametr wtedy musimy taką płytkę wymienić.Można zrobić sobie coś na zasadzie dzwigni i przygotować sobie dodatkowo śrubokręt plaski,ewentualnie jakiś patent.
Więc zaczynamy usuwanie niewłaściwej płytki z poszczególnej szklanki.Proponował bym zwrócić uwagę przy wyjmowaniu podkładki ,aby trzymać ją żeby nie wpadła nam gdzieś do silnika,bo w tej chwili musimy oddzielić podkładke od szklanki za pomocą powiedzmy śrubokrętu płaskkiego .Oczywiście nie zapominamy że krzywka wałka,nad danym cylindrem musi być cały czas do góry.Zamówione płytki o właściwych wymiarach zanurzamy w oleum i umieszczamy w właściwe miejsce. Zostało jeszcze to słynne kręcenie kołem pasowym ;););) i tak powtarzamy dla każdego cylindra .
Mam nadzieje,że na tę chwile to wystarczy co na mazałem
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Adminie MISIEK , ratunkuuuuuuuuu :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:
Już coraz częściej zastanawiam się nad usunięciem z tego forum :mad::mad::mad::mad:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
A ja odkrencam śrupki mierzonc sufmiarkom sześciokontny element śrupki nastempnie odczytujonc cyferki z sufmiarki dobieram odpowiednio oznaczony klucz do odkrencania śrubek nastempnie nakładam go na ten sześciokontny element śrubki i ruchem obrotowym przeciwnym do ruchu wskazówek zegarka przykładam moment obrotowy dzienki czemu śrubka porusza się po linii śrubowej i nastempuje odkrencenie śrupki:)

Ostatnia edycja:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Brawo dla Pana ! Wygrywa pan talon na kuhwe i balun ! Jeszcze raz gratuluję i dziękuje w imieniu swoim i wszystkich urżytkowników forum !

:D:D:D:D:D:D

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Nagroda należy się autorowi wątku za sam tytuł:
"
Bardzo bym prosił o odpowiedzenie mi na kilka dziesiąt pytań:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No suse1 pozytywnie mnie zaskoczyłeś bogactwem języka jak i doskonałą znajomością jezyda polskiego , ja nie zamierzam się wypisać świetnie się tu bawię

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ja też:)
Tylko trzeba pamiętać, żeby po tym kręceniu wałem potem go odkręcić:D:D:D

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
tak was podziwiam , że widzę nowy skrót dla naszych najlepszych mistrzuuf na forum , GWA -czytaj grupa wspólnej adoracji :D:D:D
Polak Potrafi :confused:

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom