• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bardzo ciezki przypadek prosze o pomoc

Shoo92

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Pacjent seat toledo 2 2001r 1.8 20v 125km benzyna gaz

Mam problem z autem mianowicie , auto na biegu jałowym drży, nie szarpie tylko drży czasami ma tak że nie drży ale ma takie momenty ze rzuci silnikiem.. odbijałem się już od 6 mechaników i problem powraca.. dodam że bardzo często dzieje się to na benzynie a rzadko na gazie wymienione zostały świece na nowe ngk cewka zapłonowa nowa bosh przewody nowe beru , dziś została wymieniona przeplywka pierburga po wymianie przeplywki krótko po tym auto zaczelo wariować rzucać silnikiem itd , więc podłączyłem kompa i wyskoczyły błędy przeplywki że zawysokie i za niskie napiecie , zadzwoniłem do znajomego który mi pare rzeczy podpowiedział, odłączyłem kostke od czujnika podcisnienia o ile dobrze mysle.. czujnik na 2 srubki przykrecony do dolotu z wyjsciem na 2 wezyki i błędy zniknęły podłączyłem kostke z powrotem i błędy juz nie wróciły, do tego jeszcze kostka od przeplywki była wypinana kilkukrotnie przeplywka napewno jest ok , pojeździłem i żaden błąd nie wyskakuje a silnik jak rzucało tak rzuca , jest trochę lepiej ale jest to odczuwalne moje pytanie więc brzmi , czy jest ktoś w stanie może mnie nakierowac co może być przyczyną? Układ podobno jest szczelny bo zatykałem przed przeplywka dostęp powietrza i silnik odrazu gasł.. jeszcze dodam że był też chwile błąd że jest za bogata mieszanka , a były dni że samoxhod do 2 tys obrotów szarpał a powyżej juz szedł dobrze , czasami przy wyrzuceniu 5 biegu rano jak byl jeszcze nie rozgrzany i dojeździe do skrzyżowania na luzie potrafił skoczyć do 1100 obrotów po czym spaść na 400 i zgasnąć.. proszę pomóżcie mi chociaż nakierowac się w który punkt patrzeć, filtr paliwa tez nowy.

Ostatnia edycja:

Shoo92

Uczestnik
Punktów
0
Ale można nakierowac na coś co zostało pominięte, przepustnica była tak zasyfiona ze glowa mala , z otworu o przekroju 2 cm zrobil się 3mm

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Popatrz w korektę lambda. Jeśli wszystko OK to będą -3 do 3 . Powyżej -10 i +10 będzie już błąd. Jeśli idzie w minus to za bogato , jeśli w plus to za ubogo. To na początek trzeba ustalić.

Shoo92

Uczestnik
Punktów
0
Lambda na biegu jałowym biła w zakresie -12.9 do 12.9 po dodawaniu gazu albo rosła ponad 25 badz -25 wlasnie czyszczę przepustnice bo tam też syfu było...
Automatyczne połączenie postów:

A co zostało wymienione dotychczas? Kiedyś słyszałem o czymś podobnym i winnym był ECU.
Przewody świece cewka przeplywomierz filtr paliwa , jeden mechanik na priv mi podpowiedział zeby przepustnice wyczyścić więc to zrobiłem, akumulator tez mam odłączony na parę godzin zeby się poresetowalo. Jeszcze po niedzieli jeśli to się nie uda co robię udam się na sprawdzenie sprężania

Shoo92

Uczestnik
Punktów
0
Zaworki odmy- obydwa sprawdź.
Dobrze, będzie to kolejna rzecz do sprawdzenia , wyczyściłem przepustnice dzis do tego przewod metalowy który do niej idzie bo z przekroju 1.5cm było może z 4 mm bo reszta nagar , i dalej jest to samo , rzuca nim.. a jak się jedzie to ma laga nie przyspiesza jednostajnie tylko łapie lagi... jakby coś mu brakowało
Automatyczne połączenie postów:

Ogolnie z góry dziękuję za każdą podpowiedz i pomoc :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
To już jak tak daleko zaszło ...to trzeba będzie czapę chyba rwać.
W sumie to tak było w przypadku mojego audi nr1, miałem różne dziwne zachowania silnika w tym aucie, również był problem z korektami paliwa, jak popadał deszcz to wypadały zapłony, wymieniłem cały układ zapłonowy, naprawiłem listwę wtrysków, wymieniłem parownik i dupa :D ale w międzyczasie pojawił się wyciek płynu spod upg i siłą rzeczy dałem głowicę do kapitalki, wszystko przeszło jak ręką odjął, do dziś tylko tankuję LPG i zmieniam olej a minęło już 3 lata

Do góry Bottom