• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Berlingo p2097 p1336 p1338

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Witam. Wyskakują mi błędy jak w tytule. Sonda jakiś czas temu wymieniona na oryginał. Silnik 1.6 109km. Co to może być?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Witam,Nie wykonano zadnej diagnostyki i nie zinterpretowano wszystkich bledów dokladnie.Jeden błąd odnosi sie do spr.katalizatora,prosze zweryfikowac a pozostałe dwa to wypaduja tam zapłony i nalezy ustalic tego przyczyne.Jezeli nie bedzie Pan w stanie przeprowadzić czynnosci diagnostycznych to bedzie ciezko Panu powiedziec co może być,od tego są wlasnie warsztaty w ktorych stacjonarnie ktos stawia diagnoze i dopiero wtedy mowi klientowi co jest bo przez internet nie da sie naprawic samochodu.
Do dzieła,zycze powodzenia,pozdrawiam

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Pisałem na szybko w robocie w nadziei że ktoś miał identyczne kody błędów. Sytuacja wygląda tak. Auto normalnie jeździ. Po dłuższej jeździe wywala p2097. Sony obie grzałki sprawne. Sonda przed kątem ładnie oscyluje 0,1-0,8. Natomiast sonda za katalizatorem na biegu jałowym ma prawie linię prostą w okolicach 0,7-0,8 V. Przy obrotach rzędu powyżej 1500 mniej więcej zaczyna oscylować identycznie jak pierwsza, co wskazuje na katalizator. Sprawdziłem siatka jest, drożność jest. Wsadziłem również kamerę od spodu- nie stopiony. Sterownik zatem wykrywa błąd za bogatej mieszanki. Pytanie czy podlewa jeszcze bardziej co powoduje w konsekwencji wypadanie zapłonu i błąd czujnika położenia wału w efekcie braku przyspieszenia wału?. Czujnik wału jechany oscyloskopem. Wykres wygląda wzorcowo. Podciśnienie w kolektorze ssącym w normie. Korekta długoterminowa nie przekracza 2

Itek

Początkujący
Punktów
5
Napisz jak zachowują się sondy przy 2,5 tysiąca obrotów przez co najmniej 2 minuty.
Przed tą operacją zmniejsz przerwę na świecach na 0,9 milimetra aby zmniejszyć wypadanie zapłonów lub wyeliminować wypadanie.
To co piszesz to wychodzi katalizator że jest niesprawny ale pamiętaj że sonda dopiero dobrze pracuje jak osiągnie 300 stopni Cencjusza dlatego trzeba dłużej potrzymać na obrotach.

Do góry Bottom