• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bicie przy hamowaniu

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Witam, zaczęło bic mi przy hamowaniu na nowych tarczach. Wymieniłem na nowe i problem ustal, ale po 3tys km powrócił.

W końcu kupiłem czujnik zegarowy i wyszło,że mam krzywe piasty.

Wymieniłem je i założyłem te same, ostatnie tarcze, po czym sprawdziłem bicie ich. Wyszło mi, że mają na zamontowanych piastach po 0.04mm bicia, czyli w normie.

Poskladalem całośc i ku mojemu zdziwieniu dalej bije.

Czy jeżdżących jakiś czas z zalozonymi tarczami na krzywa piastę mogło coś sie z nimi stac , coś takiego czego czujnik zegarowy nie wyłapie a będzie objaw drżenia na kierownicy?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Norma to 0,05. Wiec może coś z kolami? Spróbuj przełożyć koła z przodu na tył i odwrotnie

Jeszcze Napisz jakiej firmy masz tarcze hamulcowe na przedniej osi

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Norma to 0,05. Wiec może coś z kolami? Spróbuj przełożyć koła z przodu na tył i odwrotnie

Jeszcze Napisz jakiej firmy masz tarcze hamulcowe na przedniej osi

Tarcze i klocki firmy Textar kupione na allegro. Koła sprawdzałem. Przez pierwsze kilometry jest ok, bicie się zwiększa wraz z nagrzaniem tarcz.

Możliwe, że tarcze będą bily przy hamowaniu mimio bicia 0.04mm (sprawdzalem także na rozgrzanych) ? Jakiś czas jezdzilem na tych tarczach zamontowanych na krzywe piasty.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
To w sumie nie ma pewności skoro latały na krzywych piastach. Chyba szykuje sie zakup kolejnego kompletu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Rozumiem ze zawieszenie bez luzow? A tak w ogóle to problem jest w Zetorze 7211 czy Ursusie C-360?

Do góry Bottom