• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blokady Rozrzadow-wymiary, opisy, zdjecia, nasze patenty.

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Też miałem zamiar kupić taki klucz udarowy ale nie byłem do końca pewien czy da rady tak jak dobry pneumatyk, Panie Jacku dużo Pan nim pracuje ? i ile wytrzymuje bateria ?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Zamieszczam zdjęcie na którym lepiej widać wyciętą śrubę i narzędzie do wycinania.
Wkrętarka i klucz, są mojego bratanka. Od wielu lat używa ich do produkcji hamowni . Ja dwa lata temu kładłem blachę na dachu warsztatu i na jednej baterii wkrętarką zrobiłem całą robotę. Samych śrub do przykręcenia blachy było 250 sztuk. Dzisiaj zapytam o dokładne dane, to Wam napiszę.
Pozdrawiam.

Załączniki

• ko.JPG
    ko.JPG
    40 KB · Wyświetleń: 301

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Co do wkrętarki i klucza, to uzyskałem takie informacje:
Jak kupował wkrętarkę kilka lat temu, to był to najdroższy model bez udaru. Jak wierci i gwintuje otwory o średnicy 10mm. to bateria starcza na jedną godzinę i w tym czasie druga bateria ładuje się. Klucz jak go kupował, to był najdroższy i najmocniejszy ponad 600nm. Wkrętarka i klucz niema lekko, przy ich pomocy powstają takie fajne rzeczy :)
Dla zainteresowanych hamowniami podaję adres firmowej strony mojego bratanka. www.dynoproject.com
Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Co do wkrętarki i klucza, to uzyskałem takie informacje:
Jak kupował wkrętarkę kilka lat temu, to był to najdroższy model bez udaru. Jak wierci i gwintuje otwory o średnicy 10mm. to bateria starcza na jedną godzinę i w tym czasie druga bateria ładuje się. Klucz jak go kupował, to był najdroższy i najmocniejszy ponad 600nm. Wkrętarka i klucz niema lekko, przy ich pomocy powstają takie fajne rzeczy :)
Dla zainteresowanych podaję adres strony. www.dynoproject.com
Pozdrawiam.
Każda bateria długo wytrzyma jeśli ma dużą pojemność, ja ostatnio wygrzebałem na złomowisku stare akumulatory od laptopa litowo jonowe, niektóre ogniwa były zepsute, te dobre połączyłem w pakiet i zamontowałem do wkrętarki :D, teraz długo trzyma i ma pałera, ogniwa mam 3,6 v 2200 mAh każde, włożyłem 6 sztuk takich

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Każdy mechanik o tym wie, ale dla początkujących może przydać się taka informacja, że do czyszczenia wystających gwintów w trudno dostępnych miejscach jest taka nakrętka wkręcana ząbkami do przodu, oczywiście z takim samym gwintem.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Nakrętka.JPG
    Nakrętka.JPG
    23,7 KB · Wyświetleń: 190
P

PogotowieSamochodoweUK

Witam.
Każdy mechanik o tym wie, ale dla początkujących może przydać się taka informacja, że do czyszczenia wystających gwintów w trudno dostępnych miejscach jest taka nakrętka wkręcana ząbkami do przodu, oczywiście z takim samym gwintem.
Pozdrawiam.
Ja czyszcze narzynkami ;) do gwintowania.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja też, ale czasami jest z boku za mało miejsca na narzynkę. Ale jak jest miejsce, to mam taki zestaw.
Pozdrawiam.

Załączniki

• CG.JPG
    CG.JPG
    32,9 KB · Wyświetleń: 333
P

PogotowieSamochodoweUK

Ok, to jedziemy, blokada do:

Renault: Twingo, Clio, Kangoo, Megane, Scenic, Laguna, Espace 1.4, 1.6, 1.8, 2.0 16v (98 - 06), 1.5 dCi
Nissan: Micra 1.5 dCi, Kubistar 1.6 16v (03 - 06)
Vauxhall Vivaro 2.0 16v (01 - 06)
Dacia Logan

Kody silnikow :

RENAULT: D4F, K4J, K4M, F4P F4R, F4Rt, F5R740, K9K
-NISSAN: K9K, K4M
-VAUXHALL: FR4 720

A wyglada to tak fabrycznie:

(moje wykonanie zaraz wstawie tylko zfotografuje)

Mozliwosci pomylki czyli d odwierty wywazajace

Wyczowanie kranca przeciw wagi w kierunku obrotu silnika.

Pyk i blokada sama wskakuje...

Niby frez jest ale klina nie ma...

Zeby zdjac kolko potrzebny jest uchwyt wlasnej roboty i mlotek bezwladnosciowy.
A nalezy je zciagnac zeby oczyscic zapieczony syf, gdyz kolem reguluje sie ulozenie paska i musi sie ono swobodnie obracac.
Tam na papierze milimetrowym jest blad w opisie! Ma byc 58 a nie 68. Zreszta to widac na porownaniu. Gdyby ktos zrobil sobie 68 to i tak sie kapnie bo gwint nie zlapie bloku;)

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Odkrecanie pomp Wtryskowych i CR ford uzywam stoczonych długich bitów T45, które zostawiam by utrzymaly kolo rozrzadu w miejscu :)
Przy okazji zrobie zdj, wymiana pompy zajmuje godzinę :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
P

PogotowieSamochodoweUK

Mam taka ale nie Yato i jest bajka. Umowmy sie to nie przenosi zadnych sil wiec jest narzedziem na wieki;)

P

PogotowieSamochodoweUK

No oczywiscie. Wszedzie gdzie 2 walki tak sie przydaje.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Pomyślałem sobie, że może przyda się komuś ta wiadomość.
Do wymiany pasków napędowych kiedyś z powodu samotności wymyśliłem taki sprzęt. Bardzo łatwo zakładam nowy pasek, szczególnie gdy jest mało miejsca.
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0727.JPG
    IMG_0727.JPG
    14,4 KB · Wyświetleń: 321

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Kiedyś wpadłem na pomysł, który ułatwia mi pracę, oszczędza nerwy i rozruszniki.
Po założeniu pompy wtryskowej, lub wymianie filtra paliwa przy okazji wymiany rozrządu, robię tak. Przewody przy wtryskach pozostawiam niedokręcone do końca, lub jeśli nie były odkręcane, to je luzuję. Włączam stacyjkę, by otworzyć zawór paliwa i za pomocą pneumatycznego klucza kątowego kręcę pompą wtryskową do momentu, aż ropa zacznie sikać przy wszystkich wtryskach. Przestaje obracać pompą, dokręcam nakrętki na przewodach przy wtryskach, wyłączam stacyjkę i dopiero po odpowietrzeniu składam rozrząd.
Pozdrawiam.

Załączniki

• klucz.JPG
    klucz.JPG
    26,5 KB · Wyświetleń: 200
Ostatnia edycja:

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
A wyglada to tak fabrycznie:

(moje wykonanie zaraz wstawie tylko zfotografuje)

Wyczowanie kranca przeciw wagi w kierunku obrotu silnika.

Pyk i blokada sama wskakuje...

Mam do zrobienia Megane II 05r. 1.6
Pozwolę sobie załączyć foto kolegi z naniesionymi przeze mnie nr elementów:

Patrząc na zdjęcia powyżej jednak coś się gryzie ze sobą. Chodzi o gwint i miejsce w który wchodzi trzpień.
Rozumiem, że w przeciwwadze jest to miejsce, ale nie rozumiem jak mamy umieścić trzpień w tym miejscu, jeśli mamy go wkręcić (chyba, że to trzpień nr 3 z rys. powyżej, ale jednak na rys. z wymiarami "PogotowieSamochodoweUK", jest ten z gwintem?).
Kiedy będziemy próbowali wpychać na siłę uniemożliwi nam to przecież gwint. Kiedy będziemy wkręcać, starając się trafić na to miejsce, to żeby trafić, graniczy to z cudem.
Na rys. z wymiarami jest jakby trzpienia z gwintem, a następnie pokazane foto silnika w którym trzeba użyć trzpienia bez gwintu?

"PogotowieSamochodoweUK" mógłbyś podpowiedzieć, czy dobrze rozumuję, że są dwa rodzaje silników? Gdzie w jednym się wkręca trzpień nr 2 przed GMP i spokojnie kręcąc dalej dochodzi do momentu "oparcia", a w drugim kręcąc staramy się jednocześnie wepchnąć trzpień nr 3, który w odpowiednim momencie wskoczy...?
Który trzpień potrzebny jest do Megane II 1.6 z 2005r.?

Ostatnia edycja:

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Ja do zablokowania w Hondzie koła pasowego, które ma otwory, stworzyłem sobie taką oto blokadę:

Kanapka dwuwarstwowa z płaskownika 4mm pospawana razem, żeby się nie wyginało, śruby 12.9. Śruby są luzem, żeby łatwiej manewrować płaskownikiem i śruby na koniec włożyć w otwory. Blokada zapiera się o łapę silnika przy rozrządzie.

Jeżeli chodzi o silniki kręcące się w prawo to zakładam klucz na śrubę, zapieram go bezpiecznie o podłogę i robię obrót rozrusznikiem (oczywiście po odpięciu kostek od zapłonu i paliwa).

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A malucha się dało rozebrać dwoma kluczami i śrubokrętem ... technika jednak idzie na przód

Do góry Bottom