• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blokady Rozrzadow-wymiary, opisy, zdjecia, nasze patenty.

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty
P

PogotowieSamochodoweUK

Witam, mam nadzieje ze taki temat sie przyda nie tylko mi. Zamiartem w/w tematu jest zebranie w jednym miejscu opisow jak wygladaja blokady danego rozrzadu, jakie maja wymiary i ''ktora gdzie idzie''.
Czyli piszac post piszemy:

Marka:
Model:
Kody silnika do ktorych pasuje:
Wykonanie: (ori czy patent wlasny)
Wymiary czesc 1:
Wymiary czesc 2:
itd....
Kolejno zdjecia blokad.
Pozniej jesli wlasnie na nich pracujemy to fotki z pracy gdzie ktora idzie.
Lub jesli nie to opis miejsc montazu.
Podsumowanie w ktorym ujmujemy na co nalezy zwroci uwage lub na co uwazac w przypadku danego rozrzadu.

Wydaje mi sie ze jesli bedziemy pisac w takiej kolejnosci to bedzie porzadek i lad.
Wtedy temat stanie sie przejzysty i bedzie latwiej wyszukuwac.
Bez ''miedzywierszow'', zartow, rozmow, pytan ani komentazy danego opisu!

Pytanie zadawajmy przez PW autora danego pisu a nie pod jego postem bo zrobi sie nieczytelnie i bedzie ciezko przegladac/wyszukiwac opisy danych blokad przeplatane z rozmowami.

Pozdrawiam
i
mam nadzieje ze temat zadziala.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ok, to jedziemy, blokada do:

Renault: Twingo, Clio, Kangoo, Megane, Scenic, Laguna, Espace 1.4, 1.6, 1.8, 2.0 16v (98 - 06), 1.5 dCi
Nissan: Micra 1.5 dCi, Kubistar 1.6 16v (03 - 06)
Vauxhall Vivaro 2.0 16v (01 - 06)
Dacia Logan

Kody silnikow :

RENAULT: D4F, K4J, K4M, F4P F4R, F4Rt, F5R740, K9K
-NISSAN: K9K, K4M
-VAUXHALL: FR4 720

A wyglada to tak fabrycznie:

(moje wykonanie zaraz wstawie tylko zfotografuje)

Mozliwosci pomylki czyli d odwierty wywazajace

Wyczowanie kranca przeciw wagi w kierunku obrotu silnika.

Pyk i blokada sama wskakuje...

Niby frez jest ale klina nie ma...

Zeby zdjac kolko potrzebny jest uchwyt wlasnej roboty i mlotek bezwladnosciowy.
A nalezy je zciagnac zeby oczyscic zapieczony syf, gdyz kolem reguluje sie ulozenie paska i musi sie ono swobodnie obracac.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Dobrze by było w miarę możliwości aby jak ktos zmienia rozrząd urzywajac blokad zapodał fotki gdzie blokadę sie montuje itp:)

P

PogotowieSamochodoweUK

No ja mam te fotki wlasnie z pracy, ale musze i wrzucic, a kabla kurawles ie moge znalezc!!!:(

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Wymyśliłem kilka nie tylko dla mnie przydatnych rzeczy i nie tylko do wymiany paska rozrządu.
Wszystko jest na mojej stronie www.blokadaliny.com w zakładce moje wynalazki warsztatowe.
Jeśli uważacie, że powinienem je tu zamieścić, to zamieszczę.
Pozdrawiam.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Moje wynalazki warsztatowe

Kod kreskowy wymyśliłem po to, żebym nie musiał obracać klucza w ręku, żeby zobaczyć jaki to klucz. Klucze 10, 15, 20, 25, 30, są bez paska. Klucze 11, 16, 21, 26, 31, mają po jednym pasku. Klucze 12, 17, 22, 27, 32, mają po dwa paski. Klucze 13, 18, 23, 28, mają po trzy paski. Klucze 14, 19, 24, 29, 34, mają po cztery paski. Dzięki tak oznaczonym kluczom, jak potrzebuję klucz szesnastkę, to z daleka widzę, że ten klucz z jednym paskiem to szesnastka, bo nie sposób pomylić 16 z 11 czy 16 z 21.

Prosty przyrząd do blokowania kół rozrządu w silnikach z dwoma wałkami w głowicy.

Przyrząd do odpowietrzania hamulców. Podciśnienie w słoiku robię za pomocą wysysarki do oleju.

Przyrząd do podniesienia szklanki podczas wymiany wałka rozrządu. Do Fiata 126 potrzebne były 4 sztuki i nie musiałem zdejmować głowicy przy wymianie wałka, a w latach siedemdziesiątych testowałem i trzy wałki rozrządu dziennie.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja dzis zmajstrowalem prosta blokade do kol zamachowych. Wrzuce fotke na weekendzie.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Wrzucaj wujek bo i ja miałem robić taką na weekendzie.

P

PogotowieSamochodoweUK

Zrobilem bo juz mnie hu... strzela jak lamie sie zapieczone sruby kola a ono sie obraca z calym walem s zablokowac nie ma o co bo co by w zeby nie wlozyc to wyskakuje.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja do zablokowania koła zamachowego używam połowę bieżni łożyska. Końce bieżni wkładam w zęby koła, a zewnętrzną część bieżni opieram o wkręconą śrubę w otwór do przykręcania skrzyni biegów. Podpatrzony od starszego mechanika :)

Załączniki

• BKZ.JPG
    BKZ.JPG
    24,9 KB · Wyświetleń: 410

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam.
Ja do zablokowania koła zamachowego używam połowę bieżni łożyska. Końce bieżni wkładam w zęby koła, a zewnętrzną część bieżni opieram o wkręconą śrubę w otwór do przykręcania skrzyni biegów. Podpatrzony od starszego mechanika :)
wyrazy szacunku za to :D nie pomyślałbym, trzeba sprawdzić

P

PogotowieSamochodoweUK

Tez tego probowalem dopuki mi sruby nie wygielo we wpuscie bloku i pekla krawedz otworu. Aczkolwiek patent ok.

Jutro zrobie fotke bo dzis jak to bywa na zlosc padla mi bateria w telefonie i nie zrobilem fotki.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Bieżni do łożysk używam ponad dwadzieścia lat. Jak jest zbyt duża odległość pomiędzy śrubą a kołem zamachowym, to na śrubę zakładam większą nakrętkę i o nakrętkę opieram bieżnię łożyska. Jest wiele prostych sposobów, by praca była przyjemnością, a nie karą. Przy wymianie przegubu przydaje się kawałek miękkiej linki na której na jednym końcu wiążę węzeł i ten koniec przytrzaskuje przednimi drzwiami poniżej zamka, węzeł jest po to by lina się nie wyślizgnęła, a drugi koniec przekładam przez zacisk i ciągnąc za koniec liny odchylam kolumnę w stronę drzwi, by mi nie przeszkadzała i na linie wiążę węzeł flagowy, ale można i dwa półsztyki.
Kiedyś miałem problem z zakręceniem nakrętek na świecach żarowych z powodu podłego dostępu, to zrobiłem na szybko przyrząd dzięki któremu koszmar się skończył. Po poluzowaniu kluczem nakrętki, przy pomocy śrubokręta nakrętkę przekręcałem na przyrząd, by po zmianie świecy nową nakrętkę przekręcić z przyrządu na świecę żarową.
Może na dziś wystarczy.

Załączniki

• P.JPG
    P.JPG
    19,5 KB · Wyświetleń: 356
P

PogotowieSamochodoweUK

Przepraszam za opoznienia, wstawie jak najszybciej mam na tel, ale kabla nie moge znalezc jak na zlosc!!!:(

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jeśli sami chcemy sobie wymienić rozrząd i nie mamy żadnej blokady, to przed rozebraniem robimy swoje znaki na kołach rozrządu i na kole zamachowym. Podczas zakładania nowego paska czasami brakuje nam ręki i dobry jest jakiś pomocnik. Dobrymi pomocnikami są trytytki trzymające ustawiony względem znaków pasek na kołach.

Pozdrawiam.

Załączniki

• Rozrząd.JPG
    Rozrząd.JPG
    39,5 KB · Wyświetleń: 532
Do góry Bottom