• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 30 M20B20 wielka niewiadoma z nierówną pracą silnika =/

Robson253

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam Wszystkich ! ! !

Od 2 lat jestem posiadaczem starej BMKI E30 z silnikiem 2 litrowym 6 cylindrowym na 12 zaworach. Silnik nie jest jakoś naszpikowany elektroniką lecz od roku po remoncie kapitalnym w dosłownym tego słowa sensie znaczeniu sprawia mi strasznie ogromna zagadkę która już się tak ciagnie od ponad roku czasu ... W silniku były wymieniane pierścienie na wszystkich tłokach bez potrzeby szlifu bloku silnika. Na wale korbowym zostały wymienione wszystkie panewki wału gdzie też obyło się bez szlifu. Była wymieniana głowica wraz z rozrządem który przy kupnie auta warto wymienić by się nie rozczarować podczas dłuższego uzytkowania =) Wymienione zostało wiele innych rzeczy które z biegiem czasu w Polsce a dokładnie u innych właścicieli zaczeło się zużywać i psuć przez co autko zaczeło krążyć po ludziach aż trafiło do mnie :) Nie będę was zagłebiał w elektrykę tego auta bo wszystko co było możliwe zostało w tej BMCE wymienione przy czym diagnosta u którego byłem nie dawno by już w ostateczności wpiać się na kompa powiedział że pod wzgledem elektrycznym nie ma się do niczego przyczepić bo wszystko jest w jak najlepszym porządku... Jedyna rzecz która go zaniepokoiła to opóźniony zapłon z powodu którego podejrzewał że podczas pracy silnik właśnie przez to nie równo chodzi.Dodam również że dolot powietrza nigdzie nie ciagnie lewego powietrza. Nie dawno oddawałem auto do mechanika by uporał się z cieknacą głowicom przy okazji zagladając do rozrządu w którym mógł tkwić cały problem lecz niestety po całych trzech tygodniach pobytu u mechanika ludzie tam pracujący wraz z szefem warsztatu rozłożyli ręce przyznając się że nie maja pojęcia co dolega memu autu =/ Dlatego panowie proszę o sugestie które moga pomóc w diagnozie problemu leżącego po stronie mechanicznej a nie elektrycznej. Zarazem chciałbym spytać po czym poznać wytarty wałek rozrządu który jest pierwszym podejrzanym przed luzem zaworowym na zaworach...

P

PogotowieSamochodoweUK

Czy aby napewno wszystko jest ok z zaplonem?

Jesli rozrzad jest ok, zawory sie rowno otwieraja (bo skoro remont generelny w pelnym tego znaczeniu to i glowica byla po remoncie prawda?)
to jedynym sprawca moze tu byc rozdzielanie zaplonu lub jakas masa slabo polaczona na bloku silnika czy karoserii;)

kaziokan1234

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Biała Podlaska
Sprawdz wałek, krzywki, ostatnio wymieniałem głowicę w takim bmw jak piszesz. Wałek wytarty, będzie falowało, a zawory ustawiać szczeninomierz między zawór dzwigienkę, a nie między krzywkę a wałek.

Robson253

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Cóż wiele rzeczy nie napisałem skracajac mój problem w taki sposób aby był wyczerpujący oraz w miarę krótki by przedstawić mój problem. Głowicę kupiłem kiedyś na allegro z tego powoodu aby przy remoncie poprostu przełożyć już niby podkreśjaąc to słowo wyremontowaną głowicę by skrócić czas robocizny u mechanika lecz najwidoczniej się trochę z tą głowicą przeliczyłme =/ Nie była splanowana tylko wyczyszczona na błysk od dołu by stworzyć taki pozur =/ więm że takich rzecz się nie bierzę i zakłada na pewniaka do remontowanego auta bo później wychodzą takie brudy jak to nie dawno musiałem robić prawie od nowa jak rok wcześniej ... Ze starej głowicy były wyciągane dzwigienki zaworowe które wylądowały w kupionej a obecnie założonej głowicy ... Na starej głowicy auto chodziło jak zegarek a obecnie chodzi tak jak by chciało a nie mogło. Cóż mogę powiedzieć o zapłonie ... jest on skonstruowany w ten sposób że nie da się go ustawić bo komputer sam ustala sobie kąt zapłonu po przez czujnik hala który zczytuje sygnal z koła zębatego który przekłada się na iskrę z komputera który wysyła ją na cewkę która rozsyła ją na kopułę i palec rozdzielacza zapłonu dodając że te dwie ostatnie rzeczy są nie regulowane osadzone w jednej pozycji na wałku rozrządu na dłowicy. Elektrykę cała sprawdzałem bebeszyłem ją całą z przodu pod maską i nic wszystkie kable mają przejscie i rzaden nie jest wymęczony... Pytałem was o wałek bo on może mieć dużo wspólnego z tą pracą gdy jest wytarty.

Oczywiście nie długo zajrzę pod pokrywę i zobaczę w jakim on jest stanie i dam znać co wynikło z tych oględzin :)

kaziokan1234

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Biała Podlaska
Cóż wiele rzeczy nie napisałem skracajac mój problem w taki sposób aby był wyczerpujący oraz w miarę krótki by przedstawić mój problem. Głowicę kupiłem kiedyś na allegro z tego powoodu aby przy remoncie poprostu przełożyć już niby podkreśjaąc to słowo wyremontowaną głowicę by skrócić czas robocizny u mechanika lecz najwidoczniej się trochę z tą głowicą przeliczyłme =/ Nie była splanowana tylko wyczyszczona na błysk od dołu by stworzyć taki pozur =/ więm że takich rzecz się nie bierzę i zakłada na pewniaka do remontowanego auta bo później wychodzą takie brudy jak to nie dawno musiałem robić prawie od nowa jak rok wcześniej ... Ze starej głowicy były wyciągane dzwigienki zaworowe które wylądowały w kupionej a obecnie założonej głowicy ... Na starej głowicy auto chodziło jak zegarek a obecnie chodzi tak jak by chciało a nie mogło. Cóż mogę powiedzieć o zapłonie ... jest on skonstruowany w ten sposób że nie da się go ustawić bo komputer sam ustala sobie kąt zapłonu po przez czujnik hala który zczytuje sygnal z koła zębatego który przekłada się na iskrę z komputera który wysyła ją na cewkę która rozsyła ją na kopułę i palec rozdzielacza zapłonu dodając że te dwie ostatnie rzeczy są nie regulowane osadzone w jednej pozycji na wałku rozrządu na dłowicy. Elektrykę cała sprawdzałem bebeszyłem ją całą z przodu pod maską i nic wszystkie kable mają przejscie i rzaden nie jest wymęczony... Pytałem was o wałek bo on może mieć dużo wspólnego z tą pracą gdy jest wytarty.
Sprawdz walek bo nad wałkiem jest taka rurka smarująca krzywki, często się zapycha. Co do głowicy to duży błąd, że płaszczyzna nie była robiona, 6 garnków w rzędzie, to napewno była zwichrowana. I zobacz jaki ma stopień spręzana.

Robson253

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Stopień Sprężania mogę od razu powiedzieć że miała po dotarciu po 100000 km po 9,8 czyli książkowe na 4 cylindrach a na dwóch pozostałych 10 i 7,5 bara ten najsłabszy cylinder był pierwszy od kopułki i ciekł z pod głowicy olej ...

Robson253

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam poraz kolejny wszystkich po długim czasie... Problem z BMW nadal postępuje i niestety jest nie do ogarniecia =/ Po dzisiejszym zabraniu się za szukanie przyczyny tych niedomagań w moim aucie wkroczyłem do akcji z miernikiem. Zmierzyłem napięcie jakie panuje w silniku i niestety byłem wręcz zdziwiony że na mierzonych rzeczach czyli na wtyczce czujnika wału oraz przepływce i silniku krokowym napięcie wynosi dokładnie 4,96V a na pompie paliwa 12,68v. NIe wiem czy dobrze też zmierzyłem napięcie na cewce zapłonowej i mierzyłem je chyba z trzy razy gasząc i odpalając silnik i wynosiło wahając się od 0,39 do 0,46v co poprostu nie mogłem uwierzyć bo na logikę nie powinno to auto wogóle odpalać ... Alternator ładuje napięciem 13,14v i co najśmieszniejsze kolor świec pod względem spalania mieści się w Granicach normy mając kolor lekko kakaowy co nie zmienia faktu że śmierdzi nie przepalona benzyna z wydechu ... i szczerze mówiąc jestem w kropce bo nikt nie chce się zabrać za moją BMK bo każdy elektro mechanik u którego byłem ma dystans do tych aut =/ Panowie liczę na waszą sugestię starając się sprawdzać wszystko po kolei od początku aż do końca ...

Vermin

Początkujący
Punktów
1
Ta rurka smarująca to tzw. magistrala olejowa. Ona faktycznie się zapycha lecz to był raczej problem w m40. Falujące obroty?
Na przepływce jest takie pokrętełko pod czarnym albo granatowym dekielkiem, pokręć i zobacz co się dzieje. Wyreguluj zawory.
Do sprawdzenia masa. Wyczyść krokowy. Sprawdź czy linka przepustnicy dobrze naciągnięta. Na pracującym silniku spróbuj odłączyć czujnik położenia wałka rozrządu i zobaczyć jak zareaguje samochód. Podłącz z powrotem. Potem na pracującym silniku odłącz czujnik przepustnicy i zobacz co się zmieni, potem go podłącz i odłącz przepływkę... Też zobacz co się zmieni... Potem zgaś silnik i odłącz aku, wyczyść klemy, odłącz sonde lambda i dopiero podłącz aku i włącz silnik zobacz jak się zachowa. Nas końcu zgaś sinlik, poczyść masy, podłącz lambde. Ewentualnie pojedź na analize spalin... Jeśli mówisz że kanały powietrzne szczelne to ok. Zobacz tylko czy kolektor dolotowy ładnie przylega do głowicy. Sprawdź też czy nie ma za dużej dawki paliwa. Po wszystkim napisz wnioski. Rozwiązanie powinno się bardzo szybciutko znaleźć, ostatni poleci sterownik.

Robson253

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Problem rozwiązany. Należało znaleść przerwę w układzie elektrycznym silnika :) Powoli małymi krokami się do tego doszło i niestety powiedzenie się sprawdza że BMKI nie lubią spięć które robia popłoch w elektryce i dużo problemów nie mogac tak szybko zaleść usterki :) Dzięki za pomoc :)

Do góry Bottom