• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 318i e46 - czym usunąć błąd poduszki ?

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
Mam samochód BMW 318i 1.9 w benzynie i wyskoczyl mi blad poduszki czym go mogę odczytac i usunąć? Mam creator c100 tylko do kupic przejsciowke bym musiuał ale nie wiem czy nim odczytam . Proszę o porade.
.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
z tego co podałeś to widać że czyta bmw i skoro go masz to śmiało wpinaj ,nie potrzebujesz przejściówki, tam masz po obd. Pytanie jest tylko z którego masz roku ? Gdybyś szukał złącza to okrągłe jest pod maską ,a gdybyś miał młodszą to obd masz po stronie kierowcy nad nogami

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Z poduszką może być problem nawet inpą. Dis lub isid. Miałem taki przypadek właśnie z E46 z 2004r. Inpa go kasowała a błąd wracał. Dopiero isid i procedura diagnostyczna -po jej wykonaniu błąd usunięty i nie wraca.

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Właśnie. Delphi wykasował błąd napinacza pasów podobnie jak inpa ale w obu przypadkach błąd powracał natychmiastowo.
Moduły bezpieczeństwa mają takie odchyły

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Ale kiedy powróciły? Zaraz pod odpaleniu samochodu? A czy napinacz jest sprawny?

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu. Z pasami wszystko w porządku. Uruchomiłem isid (ista/d) odczytałem błędy, uruchomiłem procedurę serwisową dla tego błędu, program zapytał czy bezpiecznik xx jest dobry potem czy nie ma widocznych uszkodzeń a następnie czy wykasować błąd. Po wykasowaniu błąd nie wraca od jakichś 2 miesięcy.
Reasumując ista robi coś inaczej niż inpa i delphi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Napiszę trochę nie na temat ale kojarzy mi się to z kasowaniem błędu silnika w vw touaregu, AC nie dał rady wykasowac, dopiero VAS to ruszył w procedurze poszukiwania usterek, czyli sprawdzanie elementów silnika i wtedy dopiero kasowanie :)

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Inpa da radę.A błąd będzie powracał,jak nie usuniesz przyczyny.Nie kumam tu działania isty.Znaczy się kasuje,nie powraca mimo,że np.mata zajętości uwalona?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Ista moze jakos ingeruje w sterownik na zasadzie :D wal ten blad oporu :D
Inne fejsy kasuja tylko blad a jak sterownik poczuje nie wlasciwy opor wywala blad, ten moze byc spowodowany nawet zasniedzieniem wtyczki.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Napiszę trochę nie na temat ale kojarzy mi się to z kasowaniem błędu silnika w vw touaregu, AC nie dał rady wykasowac, dopiero VAS to ruszył w procedurze poszukiwania usterek, czyli sprawdzanie elementów silnika i wtedy dopiero kasowanie :)
Następnym razem zrób test wszystkich systemów i wykasuj z tego poziomu - pomaga ;)

Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu. Z pasami wszystko w porządku. Uruchomiłem isid (ista/d) odczytałem błędy, uruchomiłem procedurę serwisową dla tego błędu, program zapytał czy bezpiecznik xx jest dobry potem czy nie ma widocznych uszkodzeń a następnie czy wykasować błąd. Po wykasowaniu błąd nie wraca od jakichś 2 miesięcy.
Reasumując ista robi coś inaczej niż inpa i delphi.
Tak poprostu ten pas już nie działa :cool:

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Moim zdaniem procedura serwisowa którą uruchomiłeś rozpoznała problem w układzie zasilania
napinacza pasa(częsty problem zaoksydowane złącze ), potwierdzenie w procedurze, że zasilanie jest ok. moim zdaniem spowodowało pominiecie kontroli tego elementu.
Może się mylę ale ,walcząc kiedyś z 3 zrobiłem podobny myk i odpięcie wtyczki napinacza nie wywoływało już błędu, czyli zadziałało to tak jak wykodowanie napinacza .
Może to tylko przypadek, ale tak stało się w moim wypadku .
Nie mówię ,że wiem lepiej nawet nie próbuje tak myśleć ;) dziele się tylko swoimi spostrzeżeniami
„Nie myli się tylko ten kto nic nie robi „

Do góry Bottom