• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46, 318i, 1999 P0170

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak w temacie, pacjent BMW E46, 318i, 1999 rok, pali się check engine i auto ma czasami zawahania - na 1 i drugim biegu potrafi szarnpac, przy dodawaniu gazu strzela w rurę i potrafi się przydusic zanim się wkreci na obroty.
Check engine zapala P0170 - nieprawidłowy skład mieszanki - może być błędne tłumaczenie bo piszę z głowy także proszę się tym nie sugerować do końca - prosiłbym o sprawdzenie dokładne co ten błąd oznacza.
Klientowi dzisiaj został wymieniony filtr paliwa oraz sprawdzone ciśnienie paliwa, które jest poprawne (3 bary). Ponadto na szybkości odłączony został kolektor wydechowy celem wyeliminowania przyduszania przez katalizator ale wydawało mi się, że auto nadal miało opory przy próbie przygazowania.

Co o tym sądzicie, co to możę byc? Ja osobiscie mimo wszystko stawiam nadal na katalizator pomimo tego, że wstępne szybkie testy go wykluczyły - czyli po odpięciu kolektora wydawało mi się, że jest bez zmian, oraz spaliny z rury idą jak trza (metoda sprawdzenia - zatkanie tłumika końcowe ręką -> siła jest że wyrywa rękę).

Proszę o pomoc w diagnozie bo auto miałem tylko na chwilę i nie było jak go porządnie zdiagnozować a mam przeczucie, że klient powróci bo podejrzewam, że wymiana filtra nie pomoże.

kudik09447

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ryki
Jeżeli przy zatkaniu ręką jest taka siła że odrywa rękę to tłumnik jest drożny. Za pare dni bedziesz miał tą Beetke na placu znowu i wtedy sprawdz kąt zaplonu może on jest przestawiony i stąd te strzały.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
obstawiam przepływomierz ... na testerze powinno być widać wartości zadane i rzeczywiste przepływu powietrza .
P0170,"Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa"
trzeba również sprawdzić co sondy pokazują ...

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A właśnie też podejrzewałem przepływomierz ale pierwsze co to klient powiedział, że przepływka jest nowa to nawet jej nie sprawdzałem, po prostu mu uwierzyłem tłumacząc sobie to tym, że klient ma problem z autem, gdzieś pojechał, odczytali ten błąd i wymienili przepływke ale problem nadal jest...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pomierz sondy i przepływkę ;) a katalizator jest w ogóle ? czy może pusta pucha?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Katalizator jest bo grzeje się jak głupi, a sonde na szybkości podejrzałem jak klient byl i sonda za katem miala warość 0,45-0,50 czyli za niską i dlatego podejrzewalem katalizator ale tak jak mowie, po rozpieciu wydechu przed katem wydaje mi sie ze za wiele sie nie zmienilo czyli cos innego moze miec wplyw na jakosc spalin (podejrzewalem za malo paliwa i dlatego profilaktycznie wymieniony zostal filtr paliwa), ewentualnie moze miec gdzies jeszcze nieszczelnosc w ukladzie ssacym ale ten silnik nie jest na to wcale tak czuly i raczej by sie tak nie zachowywal jak sie zachowuje. Aha jeszcze jak wejdze na wyzsze obroty to wystepuje charakterystyczny dzwięk "ciągnięcia", czyli jakby chciał a nie mógł (zła mieszanka).

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
A właśnie też podejrzewałem przepływomierz ale pierwsze co to klient powiedział, że przepływka jest nowa to nawet jej nie sprawdzałem, po prostu mu uwierzyłem tłumacząc sobie to tym, że klient ma problem z autem, gdzieś pojechał, odczytali ten błąd i wymienili przepływke ale problem nadal jest...
przepływka to tylko pierburg. inne to loteria w bmw

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
a ile pali ? klient mówił?
Nie pamiętam ale na spalanie chyba się nie skarżył, przyjechał z problemem "kangura", czyli czasem (nei zawsze) na jedynce na dwójce potrafi mu porządnie zmulic i tyle informacji od niego, zdążył powiedziec jeszcze ze wymieniona przeplywka, ktora oczywiscie sprawdze nastepnym razem.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Po przeczytaniu twojego postu od razu pomyslalem ze przeplywka,jak byla wymieniana to zapytaj klienta jakiej firmy jest bo jak jest jakis tani chinczyk to problem moze nie zniknac.Znasz kogos kto ma inpe lub disa ?dis podpowiada krok po kroku co moze byc przyczyna danej usterki inpa mozesz sprawdzic parametry,przeplywka ,mieszanka,itd.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Oczywiscie ja mam disa i jak przyjedzie to go podepne i sprawdze - nie ma problemu ale teraz weekendowo z ciekawosci chcialem sobie pogaduszyc :)

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
A myslalem ostatnio o tym temacie, miejmy nadzieje ze auto nie zdechlo po ostatniej naprawie:D:D

Do góry Bottom