• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 320i hamulec powoduje błąd krokowca

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Witam,

szukałem w google i nie znalazłem nawet podobnego tematu, który poruszyłby problem krokowca i hamulca. Od jakiegoś czasu przy ruszaniu pomiędzy 1.5-2tys obrotów auto zawiesza się, tak jakby coś je blokowało/hamowało i jest syk podobny do tego jak się naciska/pompuje hamulec. Dzisiaj przypadkiem na postoju na wolnych obrotach zacząłem wciskać sobie hamulec i nagle zapaliła się kontrolka trakcji i check. Wywaliło błąd krokowca 211. Skasowałem błąd i za chwilę zrobiłem test jeszcze raz, obserwując dodatkowo wartość air mass flow w INPIE. Normalnie wartość na postoju wynosi u mnie około 8kg/h. Z każdym kolejnym naciśnięciem hamulca ta wartość zaczęła gwałtownie spadać, aż w pewnym momencie kontrolka trakcji i check i ponownie błąd 211. Totalnie nic z tego nie rozumiem? Nawet nie wiem jaki może to mieć ze sobą związek?

Zaznaczam, że nie mam problemów z falowaniem obrotów, gaśnięciem silnika czy czymkolwiek innym co mogłoby wskazywać na silnik krokowy

Ogólnie we wrześniu auto było u mechanika i zostało wymieniane sporo rzeczy. W tym czujniki, klocki i tarcze oraz płyn hamulcowy. Zasadniczo jakiś czas później zaczęły się dziać te problemy na tych obrotach, ale nie łączyłem tego zupełnie z tą naprawą.

Auto to BMW E46 320i 150KM 1999r.

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Tak. Mam serwo. Przed chwilą je testowałem. Na zgaszonym napompowalem pedal żeby był twardy i po odpaleniu zszedl w dół. Czyli chyba ok. Jaki związek ma serwo z krokowcem, łączy się jakoś? Bo wydaje mi się że idzie jakiś wężyk do kolektora z serwa pod filtrem kabinowym. Może gdzieś łapać lewe powietrze i takie cuda robić?

A

Anonymous123

Związek ma taki, że jak masz nieszczelnosc w podcisnieniu i np nieszczelnosc jest w wspomaganiu hamulców to przy naciśnięciu hamulca do kolektora dostaje się lewe powietrze - tym samym przepływ na przepływomierz jest mniejszy, co za tym idzie dawka paliwa inna i będzie wariowac.

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
W takim razie prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie, dlaczego akurat w zakresie 1.5-2tys obrotów występuje ten objaw syczenia i "przyhamowywania" i to właśnie przy ruszaniu na 1 i 2 biegu. Jeżeli jest lewe powietrze to nie powinno to wpływać ogólnie na auto w całym zakresie obrotów? No i druga sprawa, oprócz tego przewodu co idzie z serwa do kolektora, gdzie jeszcze dokładnie można szukać tego lewego powietrza w tym układzie hamulcowym?

A

Anonymous123

W serwie, w polaczeniu pompy z serwem, na polaczeniach przewodu. Popsikaj plakiem na odpalonym silniku po silniku w okolicy dolotu i po wszystkich podcisnieniach.

Do góry Bottom