• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e46 opadające obroty na biegu

bastek77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam wszystkich !
Pacjent: e46 318i 1.9 M43TU 1999r. LPG
Problem:
przysiadające obroty po wbiciu biegu D , R (automat) i podczas postoju (np. na światłach) na biegu. Silniczek pracuje poprawnie na biegu jałowym, podczas jazdy również jest wszystko tak jak należy. Natomiast zaraz po wbiciu biegu obroty spadają na 400-500 i oczywiście silniczek zaczyna wpadać w wibracje. Zdarza się ,że przez kilka dni - kilometrów wszystko jest o.k. a częściej zdarza się niestety ,że te obroty przysiadają co jest bardzo nie komfortowe (delikatnie pisząc). Problem występuje na ciepłym silniku (jak wyłączy się ssanie) , po odpięciu "krokowego" (dokładnie ICV) na zimnym wiadomo przygasa lub gaśnie i faluje chyba ,że przytrzymam na gazie na ciepłym pracuje idealnie tyle, że ma ciut wyższe obroty ale pracuje idealnie (zrobiłem tak prawie 500km) tak powinien pracować właśnie. Ale odpięcie krokowego to nie rozwiązanie bo póki zimny to się męczy. Kupiłem używany krokowy (oryginał) bez różnicy ,silnik dalej przysiada ,kupiłem nowy również to samo. Błędów "krokowy" nie dawał bo wtyczkę wpiąłem w drugiego więc komp nie wiedział ,że jest odpięty, po włączeniu klimatyzacji też pracuje poprawnie.
Będów brak.
Świece nowe.
Filtry nowe.
Kable sprawne.
Przepływomierz sprawny.
"EGR" zlikwidowałem.
Przepustnica wyczyszczona.
Alternator sprawdzony.
Lewe powietrze wykluczam (sprawdziłem wężyki organoleptycznie oraz psikałem samostartem)
Panowie macie jakieś pomysły ? Co może być nie tak ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Odczep się od silnika...przecież piszesz, że pracuje poprawnie...:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A to ch... wie, bo nie potrafisz napisać jasno... tu zadzwoń... 1 (2).jpg :)

bastek77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Możliwe , a co jest dla Ciebie nie jasne ? Co mogę wyjaśnić - oczywiście jeśli będę umiał. Napisałem tu na forum licząc na pomoc a odpowiedz jaką dostaję od "kolegi" WOODOO SuperMechanior jest jak każdy widzi. Nie prościej napisać : że przyczyną może być też 'to i to' więc sprawdz. Albo zadać pytanie : sprawdzałeś 'to i to' ? A tak tracimy czas bo pewnie wiedzę masz ogromną i fajnie by było jak by mi się udało skorzystać z tej wiedzy. Jak pewnie zauważyłeś nie napisałem 'napraw mi' ,'co jest zepsute' , 'co nie działa prawidłowo' tylko : 'czy macie jakieś pomysły' i 'co może być nie tak' .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Problem:
przysiadające obroty po wbiciu biegu D , R (automat) i podczas postoju (np. na światłach) na biegu. Silniczek pracuje poprawnie na biegu jałowym, podczas jazdy również jest wszystko tak jak należy. Natomiast zaraz po wbiciu biegu obroty spadają na 400-500 i oczywiście silniczek zaczyna wpadać w wibracje. Zdarza się ,że przez kilka dni - kilometrów wszystko jest o.k. a częściej zdarza się niestety ,że te obroty przysiadają co jest bardzo nie komfortowe (delikatnie pisząc). Problem występuje na ciepłym silniku (jak wyłączy się ssanie) , po odpięciu "krokowego" (dokładnie ICV) na zimnym wiadomo przygasa lub gaśnie i faluje chyba ,że przytrzymam na gazie na ciepłym pracuje idealnie tyle, że ma ciut wyższe obroty ale pracuje idealnie (zrobiłem tak prawie 500km) tak powinien pracować właśnie. Ale odpięcie krokowego to nie rozwiązanie bo póki zimny to się męczy. Kupiłem używany krokowy (oryginał) bez różnicy ,silnik dalej przysiada ,kupiłem nowy również to samo. Błędów "krokowy" nie dawał bo wtyczkę wpiąłem w drugiego więc komp nie wiedział ,że jest odpięty, po włączeniu klimatyzacji też pracuje poprawnie.
Będów brak.
Wszystko to jest nie jasne...takie masło maślane... A mi się nie chce rozkminiać co autor miał na myśli to pisząc...
Tak że najpierw naucz się przekazywać myśli jasno i prosto...to może wtedy pomyślimy nad podpowiedzią...:)

bastek77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Dla mnie jest jasne - prosto napisane jak czegoś nie rozumiesz to Ci wytłumaczę. W mojej ocenie to Ty masz problem ze zrozumieniem. I przede wszystkim jak napisałem pod innym tematem pomyliłeś fora tu każdy liczy na pomoc a nie przyszedł dowcipkować. Jeśli nie rozumiesz co jest napisane to przeczytaj jeszcze raz ,potem jeszcze a jak trzeba to zapytaj ktoś Ci może odpowie/wyjaśni. Co w szkole nie było się na lekcji 'czytaj ze zrozumieniem' pewnie byłeś na kabarecie i dlatego lubisz się pośmiać - fajnie ja też lubię tyle że tu akurat liczę na pomoc a pośmiać się możemy potem :)

bastek77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ty jednak jesteś 'jajcarz' drogi w dodatku a to pewnie masz i tytuł doktora a może i profesora :happy: Cennik jak w serwisie - ale dobrze to i ja złożę Ci propozycje niech potomni ocenią:
-zapłacę Ci 200zł za godzinę uczciwej pracy przy tym samochodzie (tak jak przewiduje procedura serwisowa czasu wymiany/naprawy części/usterki)
-dodatkowo wypłacę premię w wysokości 200zł do każdej godziny
-przyjedż do mnie (oczywiście gratis oferuję pracę w odpowiednim miejscu i wszystkie potrzebne narzędzia
-gwarantuję ciepły posiłek na mój koszt a i jakiś nocleg się znajdzie
i uwaga teraz najlepsze jeśli nie zrobisz płacisz Ty mnie te same kwoty plus 100% (dla wyjaśnienia bo wiem ,że Ty kulejesz jeśli chodzi o zrozumienie tekstu ale w końcu mechanik jesteś nie intelektualista - czyli płacisz mnie 400 za każdą rozpoczętą godzinę plus premia za to ,że musiałem Cię słuchać 200zł)
I też najlepiej z góry - u mnie możesz Blikiem.
i jak ? Działamy ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
drogi w dodatku
No jak ty uważasz, że 200 pln brutto za godzinę pracy to drogo...to już wiem dlaczego sam drutujesz tego swego szrota...:) Bo gdzie nie pojechałeś na warsztat to cię spuszczali na drzewo, bo od progu każdy się kapnął z kim ma doczynienia...:)
A do Krakowa to se pojadę w urlopie aby pozwiedzać, a nie babrać się w jakimś szrocie...:) Tak, że dziękuję za jakże ,,kuszącą,, propozycję...:)
Ale może ktoś inny tu będzie chętny...bo jak widać oferta jest lukratywna...:)
W gratisie jest dyszący nad głową i zaglądający przez ramię, właściciel bolidu...:)

bastek77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Tak, uważam że to drogo - bo cennik wg. mnie powinien być od określonej usługi. Nie wyobrażam sobie jak bym miał podjechać do Ciebie wymienić ICV w moim jak to nazwałeś szrocie i za to miałbyś skasować 200 zł -chłopie śmiechem bym Cię zabił i jeszcze problemów bym sobie narobił :)
A tak na poważnie kończąc dyskusje z Tobą to obstawiam ,że jesteś zatrudniony w jakimś podrzędnym warsztacie i udajesz że pracujesz szef Cię pewnie oper... bo i ma za co a tu na forum próbujesz zabłysnąć. Nie masz na pewno własnego warsztatu bo takie cuda się nie zdarzają - chyba ,że dostałeś w prezencie taki warsztat ale klientów brak (z powodów podejścia/zachowania/wiedzy właściciela) i siedzisz na forum pisząc głupoty bo tylko na tyle Cię stać. Jesteś taki wirtualny cwaniaczek ;)
Przepraszam wszystkich za moje zachowanie oraz za zachowanie SupeMechaniora. Jeśli kogoś obraziłem swoją wypowiedzią ( nie licząc WOODOO ) to nie było to celowe i jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam ,licząc że może ktoś ma jakiś pomysł gdzie ręce wsadzić co jeszcze posprawdzać .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie wyobrażam sobie jak bym miał podjechać do Ciebie wymienić ICV w moim jak to nazwałeś szrocie i za to miałbyś skasować 200 zł
Taa...bo najlepiej za 5 złotych...:) Ty masz w ogóle o czymś pojęcie ? Czy tak strzelasz z d... aby strzelać ?
A tak na poważnie kończąc dyskusje z Tobą to obstawiam ,że jesteś zatrudniony w jakimś podrzędnym warsztacie i udajesz że pracujesz szef Cię pewnie oper... bo i ma za co a tu na forum próbujesz zabłysnąć. Nie masz na pewno własnego warsztatu bo takie cuda się nie zdarzają - chyba ,że dostałeś w prezencie taki warsztat ale klientów brak (z powodów podejścia/zachowania/wiedzy właściciela) i siedzisz na forum pisząc głupoty bo tylko na tyle Cię stać.
Pewnie nie zauważyłeś, że dziś jest niedziela...:) A po za tym jak mam się babrać z takimi klientami jak ty, to wolę od razu spuścić takiego delikwenta na drzewo i zająć się normalnym klientem i mieć normalne pieniądze...:) a żebraków wysyłam do konkurencji...:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Na łoko sprawdzał, że nima...:)

bastek77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Nie, błędów w skrzyni nie ma. Tak czujnik stopu testowany. Samochód był testowany INPĄ i ISTĄ.
Odma wymieniona i przewód odmy.
Kolega na innym forum opisywał identyczny przypadek ,ten sam model BMW ale z manualem ,post był z 2014 roku. Też powymieniał wszystko co mógł i w końcu sprzedał samochód nie naprawiając usterki.
Zastanawiającym jest fakt ,że przy "zaślepionym" krokowym samochód sprawuje się idealnie (oczywiście jak jest ciepły bo wiadomo, że dopóki nie złapie temperatury będzie kulał)
Dziś wymieniłem na sprawny jeszcze czujnik położenia przepustnicy, niestety nic to nie dało.
LPG też nie jest winowajcą. Odłączyłem LPG i na samej benzynie oczywiście po resecie 300 km ,zero zmian.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom