• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 2.0D wibracje na kierownicy

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Witam walczę ostatnio z problemem drgania kierownicy podczas normalnej jazdy w przedziale 100-130km drgania nasilają się jak się jedzie po łuku.
A co zostało zrobione zakładane dwa różne komplety kół
Wymieniona piasta koła I nowe tarcze klocki przód. Przed wyminą tarcz też była wibracja .
Wymienione tuleje na wachaczach.
Obecnie przymierzam się do wymiany przewodów elastycznych i założeniu pierścieni dystansowych.
Może ktoś coś jeszcze podopowie bo kończą się pomysły a dodam jeszcze że zaciski się cofają nowe prowadnice założone. Pomiar bicia piasta nowa 0,01 setna na starej niecałą setka.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Tak wszystkie tuleje nowe.
Piasta Wymieniona jedna nie bo miała 0.03 setki bicia nowa ma 0.01 stara miała niecałą setkę nie było się się czepiać

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Właśnie nie ma luzu pomysły mi się kończą dziś założyłem nowe przewody hamulcowe i ten sam przedział 100-130 telepie kierownicą

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
Ja bym się doczepił układu napędowego, wału podpory łącznika elastycznego

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
Wszytkie podejrzane elementy masz porobione , a występuje usterka dalej , tylko kiera drży na budzie nic nie czujesz nawet minimalnie , a przy hamowaniu jak się zachowuje ?

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Tak tylko kiera drży na budzie nie ma nic. Jak mowsz wszystko podejrzane punkty usunięte najbardziej się nasila jak jade 115km po łuku wtedy czuć bardziej a czy hamuje jak vije kierownica nic to nie zmienia dalej czuć że biję. Jak by wał wydaje mi się że było by zależne jak się przyspiesza czy nie. Ja się już powoli poddaje. A geometria była robiona i bez zmian obecnie podejrzewam że jest jej brak bo Wymieniona piasta koła ale nie ma sensu robić jak się okaże że znowu może coś jest do wymiany. Ale powiem ze uczucie jak by koła były niewyważone.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
Układ wspomagania masz elektryczny n47 czy starczy hydrauliczny m47
Automatyczne połączenie postów:

Starszy*

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Właśnie najbardziej odczuwalne jest w lewo.
Pierscienie centrujące,felga ma minimalny luz ale żeby weszły pierścienie trzeba ją przetoczyć zamówiłem pierścienie 72,60 -> 71.50 ale są za bogate Bo nie ma tak cienkich żeby zastosować.
Felgi oryginalne. 17 cali opony debica 225/50/17
Na maglownicy luzu nie ma bynajmniej nie czuje żadnego delikatnie ja skręciłem śrubą ale nic to nie pomogło.
Maglownica chydrauliczna nie elektryczna.

Scricz

Nowy
Punktów
0
Do sprawdzenia zaciski hamulcowe - zbyt duży luz na prowadnicach.
Tylne zawieszenie ok? sprawdź tuleje mocujące most do nadwozia.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Wszystko było sprawdzane zaciski hamulcowe również były zakładane nowe zestawy prowadnic.
Automatyczne połączenie postów:

Nie wiem czy można nazwać to rozwiązaniem problemu. Ale ale pojechałem na wyważanie kół na samochodzie wszystkie koła były ok po za jednym lewy przód brakowało 20g fachowi twierdzi że opony felgi są ok. Zostaję krzywa piasta albo przygnia felgi do tarczy. Puki co problem rozwiązany.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Z tego co piszesz to wszystko wskazuje na uszkodzoną przekładnie kierowniczą. Nie miałeś czasami kiedyś robionej regeneracji. Firmy co naprawiają te przekładnie to potrafią szlifować zeby listwę bo się krzywi. Podnieś oba koła na podkręconym kole sprawdź czy nie ma luzu jeśli w pewnym momencie się luz pojawi to wszystko wina przekładni kierowniczej. Widzę że masz jeszcze post o biciu przy hamowaniu i w tym aucie jeśli jest przekładnia hydrauliczna uszkodzona to standardowo temat wibracji.

Do góry Bottom