• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

bmw e60 obroty falują

bulinek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Witam mam maly problem kiedy odpale auto troszke sie zagrzeje zejdzie ssanie obroty sa ok ale jak tylko wlacze swiatla dmuchawe po prostu jak dostanie obciazenia to obroty spadaja faluja co moze byc przyczyna? ??

bulinek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Sprawdzilem teraz w ukrytym menu napiecie I jest ok na wlaczonych swiatlach wiatrak na full radio to pokazuje 14.7 14.6 ale pod kompa podlaczylem I problem miedzy 5a6 cylindrem moze cewka ktoras albo swiece? ?kable? ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Można wrozyc,może to może tamto.Auto na topie i ma dużo oporządzenia powieszone na silniku i może być choć co,musi ktoś madry postawić diagnozę jak trzeba.

bulinek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Bylem pod kompem i nic nie pokazal zadnego bledu wymienilem klocki tarcze bo juz czas I mechanior bedzie szukal przyczyny stawia ze cos z podcisnieniem moze byc dam znac jak dojdzie

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Kolego interpretacja wartosci rzeczywistych jest wazna,nie jakies scany na obecnosc bledów.
Ty najpierw poszukaj przyczyny np lewego powietrza bo to nic nie kosztuje i sam to zrobisz uzywajac plaka
Generalnie bardzo wiele czynności wiąże sie z takimi objawami jakie masz.Trzeba stanąć przed faktem dokonanym.Tu za pośrednictwem forum/internetu możemy bawić sie w zgaduj zgadule i do niczego cię to nie zaprowadzi bo możesz delikatnie pójść w koszty niepotrzebnie.

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Typowe awarie wywołujące podobne objawy w tym silniku to:
Lewe powietrze < nawet minimalne>
Disa.
Odma.
Vanosy < przy przebiegach ponad 150 000 w zasadzie masz pewność , że są do naprawy>
Elektryczna przepustnica < bardzo prawdopodobna>
Czujniki temperatury .
Czujniki wałków i wału.

Do tego jeszcze kilka innych jak sondy czujniki prędkości kól , ładowanie , regulator ciśnienia paliwa.
JAk masz założone jakieś zamienniki czujników w tym aucie to je w ciemno zmień na oryginały.

A dla "ułatwienia" to każdy z tych < no prawie każdy> może sobie wprowadzać bałagan bez żadnego błędu na kompie.

Sprawa nie jest łatwa...
Musisz szukać kogoś kto z parametrów bieżących pracy silnika potrafi znaleźć nieprawidłowość.

Ja od lat jeżdżę różnymi BMW ale silniki m54 omijam z daleka bo to bardzo problematyczne silniki.

Powodzenia.

bulinek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Typowe awarie wywołujące podobne objawy w tym silniku to:
Lewe powietrze < nawet minimalne>
Disa.
Odma.
Vanosy < przy przebiegach ponad 150 000 w zasadzie masz pewność , że są do naprawy>
Elektryczna przepustnica < bardzo prawdopodobna>
Czujniki temperatury .
Czujniki wałków i wału.

Do tego jeszcze kilka innych jak sondy czujniki prędkości kól , ładowanie , regulator ciśnienia paliwa.
JAk masz założone jakieś zamienniki czujników w tym aucie to je w ciemno zmień na oryginały.

A dla "ułatwienia" to każdy z tych < no prawie każdy> może sobie wprowadzać bałagan bez żadnego błędu na kompie.

Sprawa nie jest łatwa...
Musisz szukać kogoś kto z parametrów bieżących pracy silnika potrafi znaleźć nieprawidłowość.

Ja od lat jeżdżę różnymi BMW ale silniki m54 omijam z daleka bo to bardzo problematyczne silniki.

Powodzenia.
Dzieki za info a powiedz mi czy po wcisnieciu sprzegla obroty powinny sie delikatnie podniesc? ??u mnie tak jest nie wiem czy to normalne jak puszcze to wracaja na swoje miejsce

Bylem u Mechanika I nic nie znalazl wszystko jest ok wedlug niego trzymal auto 7 godzin I nic nie znalazl slrawdzil jakie obroty maja byc na jalowym a jakie po wcisnieciu sprzegla I wszystko sie zgadza tak musi byc ja juz nie wiem moze do ASO jechac chce zeby wszystko bylo ok taki jestem ze jak cos nie tak to musi byc zaraz zrobione bo mi to przeszkadza po prostu dbam o auta wczesniej mialem e46 dieselka I tez tak bylo moze to normalne I nie ma co sie stresowac

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom