• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E61 2.5d błąd 43E2 - klapa gasząca a DPF

darhan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zgorzelec
Witam! Panowie, w ostatnim czasie autem mocniej telepie przy gaszeniu. Podpiąłem pod kompa i jest błąd 43e2 - siłownik zaworu dławiącego - sterowanie i nie daje się usunąć. Są jeszcze błędy świec żarowych 4212, 4252 - świeca żarowa - aktywacja i 4587 ogrzewanie filtra paliwa i 4298 - nieznany kod usterki, te błędy się usunęły. Sprawdzałem i przy gaszeniu klapa się nie domyka. Stoi cały czas w pozycji otwartej. Żadne kontrolki mi się nie świecą, auto jeździ normalnie ale czytałem, że przy uszkodzonej klapie gaszącej w BMW nie wejdzie w procedurę wypalania filtra DPF. Jedyny objaw mam taki, że co kilka dni gdy jadę to do 2 tyś obrotów jakby mi go przytyka lekko i bardziej buczy basowo wydech. Jak mu depnę to na wyższych normalnie idzie. To się dzieje raz na jakiś czas i nie zapala się kontrolka silnika. Mam to auto kilka miesięcy, zrobiony był serwis, olej, filtry, klocki i usunięte klapki w kolektorze ssącym. W zasadzie nie wiem od kiedy ta klapa stoi i nie wiem czy nie zapycha mi się filtr. Codziennie jeżdżę 60 kilometrów autostradą ale czy wypala się ten filtr nie mam pojęcia. Chciałem jutro kupić klapę z takimi samymi numerami ale wyczytałem w ogłoszeniu, gdzie gość regeneruje te klapy że może nie działać ponieważ klapa gasząca adoptuje się do danego sterownika i różnie może być. Nie chcę bezsensownie wywalać kilka stówek, wie może ktoś jak to jest z tą klapą gaszącą? Adaptuje się czy nie? Możliwe ze przy demontażu kolektora jak była odpięta to teraz trzeba ją jakoś aktywować? Dużo czytałem na forum BMW ale tam ile postów tyle opinii. Jak się uporam z tą klapą to chyba będzie trzeba się zabrać za moduł świec ale najpierw chciałbym zapobiec dalszym problemom gdyby zatkał mi się filtr. Będę wdzięczny za każdą sugestię i podpowiedź. Pozdrawiam

darhan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zgorzelec
Witam! Panowie, w ostatnim czasie autem mocniej telepie przy gaszeniu. Podpiąłem pod kompa i jest błąd 43e2 - siłownik zaworu dławiącego - sterowanie i nie daje się usunąć. Są jeszcze błędy świec żarowych 4212, 4252 - świeca żarowa - aktywacja i 4587 ogrzewanie filtra paliwa i 4298 - nieznany kod usterki, te błędy się usunęły. Sprawdzałem i przy gaszeniu klapa się nie domyka. Stoi cały czas w pozycji otwartej. Żadne kontrolki mi się nie świecą, auto jeździ normalnie ale czytałem, że przy uszkodzonej klapie gaszącej w BMW nie wejdzie w procedurę wypalania filtra DPF. Jedyny objaw mam taki, że co kilka dni gdy jadę to do 2 tyś obrotów jakby mi go przytyka lekko i bardziej buczy basowo wydech. Jak mu depnę to na wyższych normalnie idzie. To się dzieje raz na jakiś czas i nie zapala się kontrolka silnika. Mam to auto kilka miesięcy, zrobiony był serwis, olej, filtry, klocki i usunięte klapki w kolektorze ssącym. W zasadzie nie wiem od kiedy ta klapa stoi i nie wiem czy nie zapycha mi się filtr. Codziennie jeżdżę 60 kilometrów autostradą ale czy wypala się ten filtr nie mam pojęcia. Chciałem jutro kupić klapę z takimi samymi numerami ale wyczytałem w ogłoszeniu, gdzie gość regeneruje te klapy że może nie działać ponieważ klapa gasząca adoptuje się do danego sterownika i różnie może być. Nie chcę bezsensownie wywalać kilka stówek, wie może ktoś jak to jest z tą klapą gaszącą? Adaptuje się czy nie? Możliwe ze przy demontażu kolektora jak była odpięta to teraz trzeba ją jakoś aktywować? Dużo czytałem na forum BMW ale tam ile postów tyle opinii. Jak się uporam z tą klapą to chyba będzie trzeba się zabrać za moduł świec ale najpierw chciałbym zapobiec dalszym problemom gdyby zatkał mi się filtr. Będę wdzięczny za każdą sugestię i podpowiedź. Pozdrawiam

Nikt tu nie pomógł ale napiszę co z klapą gaszącą, może komuś się przyda. Na forum BMW- klub jest kolega RogerNysa, który regeneruje te klapy. Temat załatwiony bardzo szybko, wysłał mi sprawną klapę, ja jemu odesłałem swoją, wszystko śmiga, nawet dał rok gwarancji. Człowiek kontaktowy i wie co robi. Błąd klapy dał się usunąć i nie powraca, auto gasi się płynnie, nie trzęsie budą. Pozostały błędy świec i ogrzewania filtra paliwa. Na zimnym rozruchu auto lubi puścić szarego baka z rury ale nie za każdym razem, tak jakby świece raz normalnie działały a raz nie. Wymieniać moduł świec czy próbować go reanimować? Dojście nie ciekawe, pod kolektorem ssącym przy samym silniku.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dojście nie ciekawe, pod kolektorem ssącym przy samym silniku.
Ja bym wymienił.
Codziennie jeżdżę 60 kilometrów autostradą ale czy wypala się
Kolego do wypalenia filtra muszą zaistnieć warunki. Temperatura cieczy, samego filtra , obroty silnika itd. Sprawdź termostat od EGR, bo padają i nic nie wypalisz nawet z kompa. Świece i automat musisz adoptować po naprawie.

darhan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zgorzelec
Wiem, że do wypalenia filtra musi być spełnionych o wiele więcej warunków ale chodziło mi o to, że jednym z nich jest sprawna klapa gasząca. Nie wiem czy jest ona potrzebna tylko podczas wypalania serwisowego czy ogólnie. Nie chciałem problemów z DPF więc dlatego pytałem i wymieniłem. Na razie wszystko gra. Jutro trasa około 1600 km, mam nadzieję, że nie będzie przykrych niespodzianek. Pozdrawiam!

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Sprawdź w ukrytym menu temperature jeśli jest mniej niż 75 stopni to DPF nigdy się nie wypali. I do wymiany termostat główny albo/i termostat EGR. Jeśli będzie wszystko sprawne to wyskok na drogę wymuś wypalanie Disem. Co do sterownika świec żarowych polecam zregenerować właśnie u Rogera z Nysy wymienia tranzystory na mocniejsze i sterownik się nie spali jak to potrafi nowy krótko po zakupie.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Na disie wyjdzie not acivated albo activated, będzie wiedział czy warunki są spełnione do uruchomienia procedury wypalania;).

darhan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zgorzelec
Dzięki panowie za podpowiedzi. Póki co nie mam żadnych problemów z DPF - em. W tej chwili jestem w Chorwacji, po powrocie zdzwonię się z RogerNysa i będę naprawiał ten sterownik świec. Po drodze miałem tylko kilka razy przypadek, że przymulało go na niskich obrotach, później trochę szarpnął i od 2 tyś idzie normalnie. Żadna kontrolka się nie zapalała. Zobaczymy jak będzie w drodze powrotnej. Pozdrawiam!

Do góry Bottom