• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E90 2.0B AUTOMAT PO PADNIETYM ROZRZADZIE I WYMIANIE SILNIKA NIE ODPALA..

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Jak w temacie padl lancuch rozrzadu ..po wymianie silnika auto przestalo odpalac zaznaczam ze palilo do samego konca i rozlecial sie rozrzad i od tamtego czasu ZERO.. komp wyswietla informacje ze nie widzi kluczyka ..ZAMOWIONO NOWY KLUCZYK W SERWISIE DOKLADNIE TO SAMO ..
PO ZAKUPIE ZESTAWU STARTOWEGO AUTO ODPALA JEDNAK ZROBIONO KLIJETA W BALONA BO SPRZEDANO MU KOMPA DO MANUALNEJ SKRZYNI ..I ODPALA DOPIERO PO PRZELACZENIU LEWARKIEM W INNE POZYCJE CZYLI NP ODPALA NA POZYCJI "D"
LUB "R"I ZAWSZE W INNEJ..
CZY JEST JAKIS CZUJNIK W SILNIKU ODPOWIADAJACY ZA TO??

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Nie rozumiem jak mógł stracić kluczyk synchronizację przy wymianie silnika ?!

Swoją drogą kluczyk zamówiony w serwisie i tak musi być przez nich dopisany.

Coś tam musi być dobrze nagrzebane

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Bylem wczoraj u kolesia z kompem ..nie wiem takie rzeczy mi opowiadal..moze cos sciemnial ale tak wygladala sytuacja ..po wlozeniu zestawu startowego silnik odpalal ale zestaw byl od manuala wiec za kazdym razem odpalal w innej pozycji lewarka ..a na orginalnym zero..tz zaswiecaly sie kontrolki na licznikow startowal ale zero odzewu z silnika ze chce sie uruchomic ..jak by ktos swiece odlaczyl..

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Malkontentem nie jestem, ale to kolejny dobry przykład na to ażeby być biednym trzeba być jednaj bogatym.

Zestaw startowy ile ? 500 zł ? 1000 zł ? Kluczyk w aso po vin ile ? 500 zł ?! Przekodowanie sterownika z zestawu startowego kolejne 300 - 400 zł ?, ą i tak nie wiadomo czy to załatwi sprawę.

Przekładka silnika przez fachowca ~ 1500 zł. Do tego zostaje jeszcze czas wolny.

Pozdrawiam

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Kolego nie wiem za jakiego fachowca sie masz ale widze ze nosisz nos w chmurach..a nie o to pytalem ..bylem u tego chlopaka bo mnie o to poprosil.tez sie zdziwilem ze takie cyrki ma po wymianie silnika ..bo silnik to czesc mechaniczna a osprzet zostal stary..
Zadalem pytanie bo dzwonil do servisu BMW i mu powiedzieli ze przed padnieciem lancucha w jego koncowce zycia te silniki blokuja sie za pomoca kompa by nie uszkodzic czegos wiecej jak sie lancuch urwie lub przeskoczy..
Tu zaszly 2 czynnosci jednoczesnie w momecie zerwania lancucha zablokowal sie tez komp jak twierdzi serwis..niestety potrzebuja calego auta..problem w tym ze to auto jest 1000km od polskiej granicy ..i koles potrzebuje ratunku by tym autem przyjechac do polski a w polsce juz sobie poradzi ..
Jego blad ze od razu nie szukal lawety ..uniknolby kosztow.wymiany silnika za granica..
Zreszta w polsce tez jak znam zycie to wielu fachowcow twojego pokroju wymieklo by przy tym temacie..

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Auto stoi w niemieckim EuroMaster przy francuskiej granicy..z tego co twierdzi chlopak co go robil 1 raz maja taka zajatke z taka bemka..
Sam mowi ze to nienormalne w takim aucie..
I ja mu wierze bo wczesniej te auta naprawial niz pojawily sie w polsce..

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Czekaj, czekaj bo to widzę historia z podwójnym dnem :D

Euro master to warsztat jak mniemam ? I teraz, który kolega wymieniał silnik, a któremu koledze się ten łańcuch zerwał ?

:D

Edit, już wiem !

Samochód klienta, kolega to w warsztacie robi i zaliczył bubę. A ty jako nastepny kolega ratowałeś sytuację komputerem jak mniemam ori chińczykiem od bmw ?

Tylko jak robi je od X czasu (ten kolega co w warsztacie robi i wymieniał ten silnik ?) to po co dzwonił się pytać do aso czy coś się nie blokuje w silniku elektronicznie po fackupie łańcucha ? :>

Dla mnie to science fiction od samego początku. A już cyrki z zestawem startowym i kluczykiem z aso potwierdzają tylko teorie, że nie macie pojęcia i szukacie po omacku, a klient płaci i płacze.

Jakie błędy wywala na oryginalnym zestawie "startowym", a jakie na kupnym ?

Ostatnia edycja:

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Że auto zgubi klucze to nic nowego.
O blokowaniu silnika nie słyszałem w tych autach , robiłem takie silniki po zerwaniu i nie było problemu.
Jeżeli jest zablokowany to na pewno da się odblokować.

Jakie błędy przy próbie odpalenia w komputerze po kręcenia ?

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Ja bylem tam poznym wieczorem a do latarki to mozna ale w psie g.. wdepnac w parku ..
Nie wpadlem na to ze moge sprobowac mu dopisac ten klucz do kompa nie robie tego na codzien tylkl dla hobby ..no ale po nocy i po ciemku na parkingu to mozna sobie ponaprawiac..jesli do nastepnej soboty jeszcze nie zawiezie auta do polski to zrobie 2 podejscie ..i sprobuje ogarnac dopisanie kluczyka..
Jednak temat uwazam za otwarty i kazdy pomysl jest mile widziany..
Moze pomuc wiec jak ktos mial takiego zgrzyta z takim pojazdem to bede wdzieczny..

Pawcar ..
Widze ze cwaniaczek z ciebie a pewnie do tej pory myslisz ze dystrybutor z gazem na stacji bedzynowej jest do pompowania kol..
Wiec prosze nie zaczynaj z gupimi tekstami by sie nie okazalo ze ty jestes tu 3..4..a moze i kolejnym dnem..i metrowa warstwa mulu..

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Czekaj, czekaj :

Auto stoi w niemieckim EuroMaster przy francuskiej granicy ...

A teraz

Ja bylem tam poznym wieczorem a do latarki to mozna ale w psie g.. wdepnac w parku ..

Incepcja jakaś czy czary ?!

:O

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Taki to park maszynowy :

EUROMASTER GmbH

3,9Adres: Colmarer Str. 12, 79576 Weil am Rhein, Niemcy
Godziny otwarcia:
Zamknięte ⋅ Otwarcie: pon., 08:00
Telefon: +49 7621 940740
Wizyty: euromaster.com

https://www.google.pl/search?q=Euro...86!3d48.65257326346265!3m2!1i860!2i742!4f13.1

Mi to bardziej na warsztat wygląda, więc historia się nie klei.

Choopie ! napisz ty może składnie jakoś historię od początku, kto, co ,gdzie i komu robił.

A później można dumać co z tym fantem zrobić.

:D

Bari76

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Debica
Co do bledow to wszystkie vanosy ..to raz .abs..i wszystko zwiazane z napedem bo startowka jest od manuala ..no i blokada CAS??
Co do niemieckiego warsztatu to wlozyli mu silnik ktory im przywiozl a ze auto nie odpalilo to chlopak sie ratuje jak moze..
Moze dla wielu z was typu Pawcar jest to dziwne ale chlopak nia rzuci pracy gdzie zarabia miesiecznie tyle ile jest warte takie auto tymbardziej ze to jego 2 auto ..jednak tego chcialby odratowac..bo wladowal juz w niego troche ..gdyby wiedzial ze beda takie cyrki wywiozlby go na zlom na samym poczatku..
Niestety poczytal na forach ze wymiana silnika to pikus..pewnie
Powcar mu doradzil ..i teraz ani do wsi ani do miasta ..wyrzucic na zlom szkoda z zdrowym silnikie. ..rematowac w niemczech gdzie jak dojdzie elektryka to nikt w starocie ani urzywki bawil sie nie bedzie .i koszty przekrocza ze 3 x wartosc auta..
Niestety inny system walutowy inna ekonomia i polskie myslenie daje taki efekt..

Do góry Bottom