• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E90 klekotanie

bogdan 61

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Witam, mam BMW E90 318i 129KM 2006r. silnik N46B20B które pięknie i cichutko pracowało a teraz potrzebuję pomocy w ciężkim temacie jaki mnie spotkał, historia zaczyna się od tego, że pewnego poranka odpalam auto i coś stuka ale tylko w określonych obotach np. 2000 i jak się tak trzyma to stuka a na jałowym cisza, podczas jazdy stuk jest cały czas w przedziale od 1000-3000 obrotów a powyżej cichnie. Auto zostało oddane do mechanika który stwierdził, ze jest to od rozrządu więc go wymienił na nowy kompletny, niestety już wyjeżdżając z warsztatu słyszałem, że nadal stuka i rozrząd nie pomógł. Odstawiłem auto ponownie do tego samego mechanika z podejrzeniem, że coś źle poskładał rozrząd i pojechałem na wakacje na których dostałem wiadomość, że mam niesprawny valvetronic bo coś sprężyna nie wraca i silnik się od dołu obrotów nie wkręca prawidłowo do tego popychacze jedne całkiem miękkie inne całkiem twarde więc trzeba było wymienić. Po powrocie z wakacji chciałem odebrać auto ale okazało się, że nadal coś nie tak z autem i szuka dalej, po czasie dotałem wiadomość, że uszkodzone są pierścienie i trzeba wymienić. To wszystko zostało wymienione, cylindry nie były szlifowane bo nie było potrzeby, głowica została splanowana, nowa uszczelka itp. co tam potrzebne do tych prac było. Odebrałem szczęśliwy auto po remoncie który wyszedł mnie 4,5 tysiąca i autko po wyjeżdzie od mechanika pracowało znów cichutko i elegancko. Na drugi dzień odpalam rano auto i nie mogę uwierzyć w to co słyszę- silnik klepie tym razem ale tylko na zimnym silniku, jak się rozgrzeje to znów jest cisza i już nie stuka jak na załączonym filmiku
i mechanik twierdzi, że to normalne i tak ma być i że to od valvetronica bo tak działa. Do tego co kilka dni jak auto postoi to mam problem po odpaleniu, że idzie na 3 cylindry i wywala dwa błędy - wypadanie zapłonu cylinder 1 i wypadanie zapłonu wszystkie cylindry, Zamieniałem już cewki i świece miedzy sobą i cały czas 1 cylinder nie pali, świeca okopcona ale iskra z cewki jest, już doszedełem do tego jak się parre razy przegazuje, poprzełącza gaz-benzyna-gaz-benzyna i zgasi auto i odpali na nowo to poblem znika i znów jakiś czas można jeżdzić na co mechanik powiedział, że to od gazu i do gazowników jechać ale ta instalacja jest nowa, zakładana przeze mnie w lutym po kupnie auta. Potrzebuję, żeby jakaś mądra głowa wypowiedziała się co to może klepać ??? i co może być przyczyną pracy silnika na 3 cylindry ???

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Zdemontuj listowe wtryskowa i zobacz czy wtryski równo rozpylaja

bogdan 61

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Czy to będzie miało związek z pracą na 3 cylindrach czy z klepaniem też ??? dodam, że na 3 cylindry chodzi i na gazie i na benzynie, klepanie tylko na zimnym, na ciepłym już nie. Klepie zawsze jak postoi dłużej a wypadanie zapłonu tylko raz na jakiś czas.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie ten motor drewniano chodzi jakby wałek był zjechany ale to nie to jak się słyszy realnie , wyglada na regulator ale trudno to wysłyszeć

A

Anonymous123

Ciśnienie oleju na górze sprawdź. Moze byc tak, jak mechanik nie wlozyl zaworu zwrotnego pomiedzy blokiem a glowica,zawor moze byc uszkodzony lub np odwrotnie założony. Vanos nie trzyma ciśnienia po postoju a po kilku dniach postoju jest tak sucho ze nie ma oleju na górze i wypadaja zaplony. Jest to najbardziej realny scenariusz bo nie widze zbytnio innej przyczyny w tym silniku

bogdan 61

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Troszkę nie zrozumiełem ale trop wygląda na całkiem dobry. Zawór zwrotny jest u podstawy filtra a czy nie jest tu mowa czasem o zaworze regulacyjnym ? tylko on jest zintegrowany chyba z pompą olejową. Może mi pan to lepiej wytłumaczyć albo przedstawić jakiś rysunek co to za część i gdzie się dokładnie znajduje bo to poważna rzecz a do tgo trzeba będzie znów głowiće zrzucać :/

A

Anonymous123

Na zdjeciu z tyłu glowicy masz dwa otwory gdzie mozesz zmierzyc ciśnienie oleju. IMG_20161021_074442.jpg IMG_20161021_074432.jpg

bogdan 61

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Właśnie dzisiaj rano miałem sprawdzane ciśnienie oleju tylko, że przez czujnik ciśnienia i elektromechanik twierdzi, że mam ciśnienie dobre. 4,2 przy odpaleniu i 0,8 jak się zagrzejena jałowym. Co ciekawe auto mu stało na warsztacie i w temp. +15 jak odpalił to mówi, że nic nie klepało i silnik prawidłowo pracuje. Sam już nie wiem jak do tego się zabrać :/

A

Anonymous123

To cos nie tak z tym ciśnieniem. Nie bardzo rozumiem. Wieksze mial po odpaleniu niż po rozgrzaniu

bogdan 61

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Przy uruchomieniu silnika na manometrze wyszło 4,2 i stopniowo spadało do 3 później do 2 a na końcu do 0.8 przy 700 obrotach w miarę nagrzewania samochodu więc tu jest wszystko dobrze. Gdzieś na jakimś forum wyczytałem, że może to być wina krzywego bądź wytartego wałka mimośrodkowego ale nie wiem czy to dobry trop ale valvetronic był zmieniany więc moze coś w tym temacie być. Co ciekawe zaobserwowałem to jak auto stoi na warsztacie w temp. +15 stopni to odpala elegancko i nie ma takiego problemu, nawet elektromechanik się dziwił z czym ja mam problem jak wszystko chodzi dopóki mu filmiki nie pokazałem ale rozkłada ręcę i nie wie co to może być.

bogdan 61

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Jeśli komuś to pomoże to winą tego klepania był uszkodzony jeden nowy popychacz z samego przodu przy pierwszym cylindrze, po wymianie na reklamacji kompletu popychaczy problem znikł i auto zaczęło pracować normalnie i jest cisza i spokój.

Do góry Bottom